Skoči do osrednje vsebine

Odprtje razstave Združenja Slovenska izseljenska matica

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil odprtje razstave o delovanju Združenja Slovenska izseljenska matica, ki letos praznuje 70. obletnico.

Zbrane sta na dogodku pozdravila predsednik združenja SIM dr. Boris Jesih in ministrica dr. Helena Jaklitsch. Za glasbeno popestritev pa je poskrbela vrhunska citrarka in prvonagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj Janja Brlec, ki je članica Slovenskega citrarskega kvarteta in Dua Kontrario.

Združenje Slovenska izseljenska matica (SIM), slovenska nevladna organizacija za Slovence po svetu, je bila ustanovljena 9. 1. 1951 v Ljubljani. Namen društva je pospeševati na narodnostnem, kulturnem, socialnem in gospodarskem področju stike med domovino in Slovenci po svetu ter njihovimi potomci. V ta namen posreduje leposlovne, znanstvene in druge knjige, časnike, časopise, filme in drugo kulturno, umetniško in znanstveno gradivo, organizira srečanja izseljencev v domovini, gostovanja Slovencev iz domovine v tujini in obratno, pomaga izseljencem pri ohranjanju in učenju slovenskega jezika in kulturnega izročila, organizira razstave, ekskurzije.