Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Peter Geršak na Mednarodni investicijski konferenci na Bledu

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Državni sekretar mag. Peter Geršak se je danes udeležil Mednarodne investicijske konference, ki jo je na Bledu organiziralo Vseslovensko združenje malih delničarjev skupaj z Better Finance. Zbrane je nagovoril z uvodnim pozdravom, nato pa je sodeloval na okrogli mizi z naslovom Digitalna preobrazba in kibernetska varnost v podjetništvu.

V uvodnem nagovoru je državni sekretar poudaril, da je ena glavnih nalog Evropske unije in s tem Slovenije kot predsedujoče članice Svetu EU v času pandemije, da povezava ostane gospodarsko močna ter tako ohranja stare in privablja nove investitorje. Poudaril je finančne mehanizme, ki so v prihodnjih letih namenjeni za digitalno in zeleno preobrazbo tako javne uprave kot celotne družbe. Dodal je, da sta novi koronavirus in z njim povezana pandemija nekakšna katalizatorja, ki sta nas usmerila v razmislek o sobivanju človeka z naravo, o delovanju in težavah svetovnih dobavnih verig ter o okrevanju in nadgradnji zdravstvenega sistema in visokotehnoloških podjetij.

Ob zaključku uvodnega pozdrava je povzel besede predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je dejala, da "na svetu obstaja mnogo krajev, kjer se dobro živi in so zagotovljene lepe poslovne priložnosti, vendar je le Evropa tisti najboljši kraj, kjer se živi v miru in svobodi".

Na okrogli mizi je skupaj z dr. Dušanom Cafom, direktorjem Inštituta Digitas, spregovoril tudi o pospešitvi digitalizacije, ob kateri se odpira veliko novih poslovnih in drugih priložnosti. Kljub temu se je treba zavedati aktualnih groženj, kot so kibernetski napadi, in se nanje primerno odzvati.