Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. septembra 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 19.40 sta v vzhodni steni Rinke v občini Solčava obnemogli planinki. Posredujejo reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 8.16 si je na Planini Dedno polje, občina Bohinj, pastir poškodoval nogo. Poletel je helikopter Letalske policijske enote (LPE) v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah z Brnika in pastirja prepeljal v dolino. Reševalci GRS Bohinj so ga prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Bohinj.

Ob 15.58 se je pri sestopi z Storžiča čez Škarjev rob v občini Tržič izgubil planinec. Reševalci GRS Tržič in helikopter LPE v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah z Brnika so planinca s pomočjo prejetih koordinat našli. S pomočjo vitla so ga dvignili v helikopter in prepeljali do planinske koče pod Storžičem.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.45 je tik pod vrhom na poti na Prisojnik, občina Bovec, obnemogla planinka. Poletel je helikopter LPE v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah z Brnika in jo prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 11.54 si je na pohodu po Pelikanovi poti v Celju pohodnica poškodovala nogo. Oskrbeli so jo reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje pa so nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 13.35 se je na območju Davče v občini Železniki na težje prehodnem terenu izgubil gobar. Zaradi poškodbe kolena je zaprosil za pomoč pri sestopu. Reševalci GRS Škofja loka so ga našli, mu imobilizirali poškodovano koleno in ga prepeljali do vozila, kjer ga je prevzela soproga.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.42 je na vznožju Šmarne gore v občini Ljubljana pohodnika obšla slabost. Padel je in si poškodoval glavo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in reševalci GRS Ljubljana so pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.34 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel v Radlje ob Dravi, od koder je v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor prepeljal obolelo osebo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.38 sta v naselju Vransko, občina Vransko, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGE Celje in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vransko so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč štirim poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP. V nesreči je preminula ena oseba.

Ob 20.12 je v Novi vasi pri Šmarju, občina Šmarje pri Jelšah osebno vozilo zapeljalo na varovalno ograjo in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah in Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, do prihoda reševalcev NMP Slovenska Bistrica nudili pomoč poškodovani osebi, vozilo postavili na kolesa ter po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 21.21 sta v Spodnjih Škofijah, občina Koper, trčili osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega motorista in vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah. Reševalci so poškodovanca odpeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 11.58 sta v naselju Papirnica, občina Škofja Loka, trčili osebni vozili. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci PGD Škofja Loka so ju oskrbeli, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah.

Ob 13.55 je na Glavni cesti v Naklem kolesar zbil peško. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanke do reševalnega vozila.

Ob 14.53 so izven naselja Selca proti Železnikom, občina Železniki, trčili motorist in osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka, Selca in Železniki so zavarovali kraj dogodka in takoj začeli z oskrbo motorista, ki je na kraju podlegel poškodbam. Gasilci so odklopili akumulatorje in posuli razlite tekočine z vpojnim sredstvom.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.44 je na Verovškovi ulici v Ljubljani voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste, zbil betonska korita in prebil kovinsko vhodno ograjo športnega stadiona. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator in razlito motorno olje posuli z vpojnim sredstvom. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 7.46 je v Zgornji Jevnici, občina Litija, osebno vozilo trčilo v drevo, pri tem je voznik ostal ukleščen med vozilom in drevesom. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka in pregledali okolico. Prisotni mimoidoči so rešili voznika iz vozila, reševalci NMP pa so ga oskrbeli.

Izpostava Maribor

Ob 14.48 se je v Vukovju v občini Pesnica osebno vozilo obrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pernica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pomagali pri delu reševalcem NMP in policiji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.24 je na cesti Nova Gorica–Tolmin pri Ročinju, občina Kanal ob Soči, osebno vozilo trčilo v zadnji del avtobusa. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 15.12 je na avtocesti Logatec–Unec, občina Cerknica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Cerknica in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Logatec pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Poškodovano osebo so prepeljali najprej v ZD Logatec in nato v UKC Ljubljana.

Ob 15.47 se je na magistralni cesti med Kozino in Divačo, občina Divača, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Senožeče, Materija in ZGRS Sežana so poškodovancu nudili prvo pomoč, zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 1. 37 je v naselju Tribej, občina Dravograd, voznica osebnega avtomobila zapeljala z vozišča, pri tem pa se je vozilo obrnilo na streho. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so protipožarno in protinaletno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, razsvetljevali kraj nesreče ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano sopotnico prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.21 je na Dobrovi, občina Celje, zagorela stanovanjska hiša. Gasilci PGE Celje, Lokrovec-Dobrova in Ostrožno so zavarovali kraj dogodka, omejili in pogasili požar ter pregledali objekt s termovizijsko kamero. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Lokrovec-Dobrova.

Izpostava Kranj

Ob 0.14 je v Logu nad Škofjo Loka, občina Škofja Loka, gorela lopa. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.15 je v naselju Plešivo, občina Brda, v pralnici turističnega objekta zagorel pralni stroj. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili domačini. Gasilci PGD Dobrovo in JZ GRD GE Nova Gorica so opravili pregled požarišča in prezračili prostore.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.50 je v naselju Šentjanž pri Dravogradu, občina Dravograd, ponovno gorel kup skladiščenih sekancev. Gasilci PGD Šentjanž so s pomočjo delovnega stroja prekopali sekance in pogasili posamezna žarišča.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.44 je na štajerski avtocesti med izvozoma Šentjakob in Domžale, občina Domžale, v smeri proti Celju gorelo v predelu motorja osebnega vozila. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka ter pogasili požar, ki je uničil vozilo in odklopili akumulator.

Izpostava Postojna

Ob 2.54 je v naselju Ponikve v občini Sežana gorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Štjak in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana, ki so goreči avtomobil pogasili. Vozilo je uničeno. O dogodku je bil obveščeni policisti, ki bodo raziskali vzrok požara.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 1.39 je v naselju Krmelj, občina Sevnica, pred stanovanjsko hišo gorela skladovnica drv. Posredovali so gasilci PGD Krmelj, ki so požar omejili in pogasili. S hitrim posredovanjem so preprečili širitev požara na večstanovanjski objekt. Gasilci so na kraju poskrbeli za gasilsko stražo, vzrok za nastanek požara pa bo raziskala Policija. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 9.58 so v Luciji v občini Piran goreli oljčnik, grmičevje in zapuščena lesena baraka. Gasilci PGD Piran in JZ GB Koper so požar pogasili. Pred prihodom gasilcev so požar gasili domačini, med gašenjem se je ena oseba opekla in nadihala dima. Poškodovanca so reševalci NMP prepeljal v SB Izola.

Ob 14.03 sta v Kortah, občina Izola, gorela trava in grmičevje. Gasilci JZ GB Koper so manjši požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.03 sta v gozdu pri naselju Mlake pri Kočevski Reki, občina Kočevje, gorala trava in podrast na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje, Kočevska Reka in Morava.

Ob 16.47 je v Šmarci, občina Kamnik, pri plinski postaji na polju gorelo okoli 2000 kvadratnih metrov strnišča. Požar so pogasili gasilci PGD Šmarca in Kamnik.

Ob 20.01 so v naselju Želimlje, občina Škofljica, gasilci PGD Želimlje pogasili goreče avtomobilske gume.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.37 sta v Kočevskih Poljanah, občina Dolenjske Toplice, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Podturn in Dolenjske Toplice so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 20.37 so na divjem odlagališču na Baču, občina Ilirska Bistrica, gorele smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Knežak.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.50 so na območju hriba Čuklja nad Bovcem, na nadmorski višini okoli 1900 metrov, občina Bovec, naleteli na ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta si ogledala območje, preverila stanje nevarnih najdb in ocenila možnost za odstranitev. Zaradi težko dostopnega terena, slabega stanja nevarnih najdb, velike nadmorske višine in slabih planinskih poti za prenos bodo v prihodnjih dneh ubojna sredstva uničili na samem kraju najdbe. O odločitvah so bile obveščene ustrezne strokovne službe.

Ob 16.01 so v bližini naselja Bate, občina Nova Gorica, naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in varno uskladiščila topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 9.16 so v Ulici Simona Gregorčiča v Radovljici gasilci PGD Radovljica nudili pomoč reševalcem NMP Radovljica pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.42 so v Povšetovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana skozi okno vstopili v stanovanje hiše, odprli vrata in ugasnili vključeno pečico. Do požara ni prišlo.

Izpostava Maribor

Ob 9.42 so v Ulici Arnolda Tovornika v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP, policiji in svojcem do preminule osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.10 je na Mladinski ulici v Veržeju počila vodovodna cev v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Veržej so iz objekta izčrpali okoli 4000 litrov iztekle vode.

Izpostava Postojna

Ob 17.21 so v Volaričevi ulici v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/