Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. septembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.31 je na Viševniku, občina Bohinj, planinki padel nahrbtnik v globel. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so s pomočjo brezpilotnega letalnika locirali nahrbtnik in ga vrnili lastniku.

Ob 13.07 se je na pobočju Rakove špice, občina Kranjska Gora, oseba z opremo za base jump smrtno ponesrečila. Reševalci GRS Kranjska Gora, Rateče in Tržič so s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in helikopterja Letalske policijske enote (LPE) dvignili preminulega z nedostopnega terena, prepeljali v dolino in ga predali pristojnim službam.

Ob 14.38 se je na pobočju Stola, občina Žirovnica, poškodovala planinka. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanko oskrbeli in jo s helikopterjem LPE prepeljali v Splošno bolnico (SB) Jesenice.

Ob 18.55 so na območju Planine Kofce, občina Tržič, reševalci GRS Tržič nudili pomoč oboleli osebi pri sestopu v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.30 sta pri sestopu z Otliškega okna v dolino v občini Ajdovščini zašla planinca. Posredovali so reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina, ki so planinca pospremili v dolino.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.00 si je pri sestopu iz gore Olševe, občina Črna na Koroškem, pohodnik poškodoval koleno. Oskrbel ga je dežurni reševalec GRS na Grohatu in mu pomagal pri sestopu v dolino. Zdravniško pomoč si bo poiskal sam.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Ptuj

Ob 17.49 so v naselju Gornji Ključarovci, občina Sveti Tomaž, občana pri popravilu strehe napadli sršeni in ga večkrat pičili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pršetinci, Ključarovci in Koračice so nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ormož.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ptuj

Ob 16.24 se je v Belavšku, občina Videm, na travniku prevrnil traktor. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci PGD Ptuj in Leskovec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, stabilizirali vozilo, oskrbeli dva poškodovanca do prihoda reševalcev NMP Ptuj in Ormož. Poškodovani osebi so prepeljali v SB Ptuj.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 13.12 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so na heliportu SB Izola zavarovali pristanek in vzlet helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.58 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Brnik na krovu poletela v Ajdovščino, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilec Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina je zavaroval kraja pristanka helikopterja.

 

 Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 1.33 se je pod vodstvom Policije pričelo iskanje pogrešane osebe na območju naselja Zagorica v občini Dobrepolje. Gasilci PGD Zagorica in Videm so pogrešano osebo našli v gozdu nepoškodovano.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.33 se je na območju naselja Čekovnik, občina Idrija, pod vodstvom Policije pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. V akciji so sodelovali vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije (KZS) Severnoprimorske regije, obale in Notranjske, gasilci PGD Idrija in gorski reševalci GRS Tolmin. V pripravljenosti pa so bili vodniki reševalnih psov Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Severnoprimorske regije. Ob 18.25 so pogrešanega našli nepoškodovanega. Iskalna akcija je bila zaključena.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.51 sta na Škalski cesti v Slovenskih Konjicah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanim in reševalcem NMP, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, posipali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja in nudili pomoč vlečni službi. Reševalci NMP so oskrbeli tri poškodovane osebe in dve odpeljali v SB Celje.

Ob 22.47 so na Ljubljanski cesti v Celju trčila tri osebna vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so udeležence pregledali na kraju dogodka.

Izpostava Koper

Ob 19.25 je na Plavjah v občini Koper padel motorist in se lažje poškodoval. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nezgode in nudili prvo pomoč ponesrečencu, katerega je sorodnik odpeljal v bolnišnico.

Ob 19.41 je v Strunjanu, občina Piran, padel in se pri tem poškodoval motorist. Gasilci JZ GB Koper so nudili pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP, izvajali požarno varovanje in osvetljevali kraj dogodka. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 8.27 se je pred naseljem Zgornje Jezersko, občina Jezersko, osebno vozilo prevrnilo na streho. Poškodovanih ni bilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine.

Ob 17.36 je na krožišču za Zgornje Bitnje, občina Kranj, tovorno vozilo prevrnilo tovor in poškodovalo drog javne razsvetljave. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč ostalim službam.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.16 je na cesti Rakitna–Preserje v občini Brezovica padel motorist in se pri tem poškodoval. Posredovali so reševalci NMP ter gasilci PGD Podpeč in Preserje. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet do prihoda policistov ter umaknili motor in počistili cestišče.

Ob 23.25 so na Trzinski obvoznici, občina Trzin, trčila tri osebna vozila. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom in nudili pomoč policistom z razsvetljavo kraja dogodka. Reševalci NMP Domžale so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.12 se je na regionalni cesti Podnanos–Razdrto pripetila prometna nesreča, v kateri se je poškodoval voznik motocikla. Posredovali so gasilci GRC Ajdovščina, reševalci NMP Ajdovščina in policisti. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri oskrbi poškodovanega motorista, nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču in odstranili motocikel z vozišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.35 sta pri uvozu na avtocesto Novo mesto–vzhod, občina Novo mesto, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policistom in z vpojnim sredstvom posuli cestišče. Reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so na kraju nudili prvo pomoč poškodovani osebi in jo prepeljali v SB Novo mesto. Delavci Cestnega podjetja Novo mesto so počistili kraj dogodka.

Ob 20.45 se je pri naselju Kot pri Semiču, občina Semič, padel motorist. Reševalci Nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj so poškodovanega motorista oskrbeli na kraju in ga odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu ponesrečenca, odklopili akumulator, usmerjali promet ter razsvetljevali kraj nesreče. Zaradi nesreče je bila cesta zaprta za ves promet.

Izpostava Postojna

Ob 12.00 je na cesti Kozina–Petrinje, občina Hrpelje Kozina, padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo, odklopili akumulator ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v SB Izola.

Ob 15.29 sta na Ljubljanski cesti v Postojni trčila traktor in motorist s sopotnico. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna in usmerjali promet do prihoda policije. Poškodovano sopotnico in motorista so reševalci odpeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.22 je v Strmcu pri Svetem Florijanu v občini Rogaška Slatina zagorelo starejše gospodarsko poslopje velikosti okoli 3 x 7 metrov. Požar se je razširil še na okoliško travo in podrast.

Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Sveti Florijan so ogenj omejili in pogasili ter sanirali požarišče. Objekt je v celoti uničen.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.42 so v Brestu v občini Ig zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Brest, Ig in Tomišelj so izpraznili kurišče, pogasili tleče dele in ga ohladili. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.46 so v ulici Vihre v Mirni Peči zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mirna Peč so nadzorovali izgorevanje in s termovizijsko kamero pregledali dimnik. Ogenj ni povzročil škode.

Izpostava Postojna

Ob 5.49 je bil na Cesti v Staro vas v Postojni zaznan dim na hodniku. Gasilci PGD Postojna so večstanovanjski objekt zavarovali, izvedli pregled s termovizijsko kamero ter prezračili hodnike. Vzrok dima je bila pozabljena hrana na štedilniku.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.04 je na avtobusni postaji na Zaloški cesti v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Slape – Polje in Gasilska brigada (GB) Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 5.24 je v naselju Brezina, občina Brežice, gorel odpadni material. Gasilci PGD Brežice in Brežice okolica so požar v naravi pogasili.

Izpostava Celje

Ob 12.44 je na pobočju Rjavčkega vrha v občini Solčava zagorelo v naravi na površini okoli 15 kvadratnih metrov na višini okoli 1900 metrov. Gasilci PGD Solčava so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske locirali požar, kjer jih je odložil. Gasilci so mesto požarišča polili z vodo in zasuli s snegom.

Izpostava Koper

Ob 10.36 je v naselju Plavje, občina Koper, gorelo v naravi. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani, ki so pogasili okoli 6000 kvadratnih metrov travnate površine v oljčnem nasadu. V požaru je bilo poškodovanih okoli 20 oljk.

Ob 14.07 je pri Luciji, občina Piran, gorelo v nasadu oljk. Požar na površini okoli 0,7 hektarja so pogasili gasilci JZ GB Koper ter PGD Piran in Nova vas.

Ob 18.06 je v bližini Baredov, občina Izola, občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.38 je na Podutiški cesti v Ljubljani tlelo drevo v večjem cvetličnem koritu. Še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, je občanka že sama pričela z gašenjem. Gasilci pa so korito preventivno zalili z vodo.

Ob 20.17 je ob Zasavski cesti v Ljubljani na nepokošeni brežini ob železniški progi gorel zeleni obrez na površini štirih kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 20.08 je v Virmašah, občina Škofja Loka, gorel zabojnik za odpadke. Gasilci PGD Virmaše - Sv. Duh in Škofja Loka so zabojnik pogasili.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Trbovlje

Ob 8.41 je občan Hrastnika opazil moder oblak dima, ki se je valil od Steklarne Hrastnik proti centru Hrastnika in Dolu pri Hrastniku. O dogodku so bili obveščeni Občinski štab Civilne zaščite (OŠ CZ) občine Hrastnik, Policija Trbovlje in Inšpektorat za okolje in prostor.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.01 je v Streliški ulici v Novi Gorici občan med urejanjem okolice naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta topovsko granato kalibra 80 mm, mase 7,5 kg, avstrijske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne varno odstranila in do uničenja prepeljala v začasno skladišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.30 so pri čiščenju brežin reke Krke v Novem mestu naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodnoštajerske regije so območje preiskali in našli dve minometni mini kalibra 81 mm, nemške izdelave, topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave, dve ročni bombi italijanske in ruske izdelave, dva tulca naboja kalibra 20 mm, tulec topovske granate kalibra 75 mm, vžigalnik topovske granate, sedem kosov pehotnega streliva 7,9 mm in dva kosa pehotnega streliva 9 mm, vse iz obdobja 2. svetovne vojne. Najdena eksplozivna sredstva so odstranili in uničili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 10.55 so gasilci PGD Brežice v naselju Župelevec, občina Brežice, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Koper

Ob 8.11 so v Prisojah v Kopru gasilci JZ GB Koper iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo in obvestili vzdrževalca.

Izpostava Kranj

Ob 8.48 so na Cesti Staneta Žagarja v Kranju, gasilci GARS Kranj s pomočjo vrvne tehnike dvignili truplo iz kanjona reke Kokre in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 19.24 so gasilci JZ GB Maribor v Štrekljevi ulici v Mariboru nudili tehnično pomoč reševalcem NMP. S pomočjo gasilske avto lestve so prenesli ponesrečenca iz stanovanja in ga predali reševalcem.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.20 so v naselju Stržovo v občini Mežica gasilci PGD Mežica zaradi zamašene kanalizacijske cevi pri stanovanjskem objektu, s tehničnim posegom prebili zamašeno cev in nudili pomoč lastniku pri sanaciji.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/