Skoči do osrednje vsebine

Zaključni načrtovalski konferenci za izvedbo mednarodne praktične vaje #SIQUAKE2020

V sredo, 8. septembra in v petek, 10. septembra 2021 sta potekali virtualni zaključni načrtovalski konferenci za izvedbo mednarodne praktične vaje #SIQUAKE2020. V sredo je potekala za slovenske udeležence v petek pa za tuje udeležence praktične vaje, katere izvedba je predvidena med 4. in 8. oktobrom 2021 v osrednji Sloveniji.

Na sredino konferenco so bili vabljeni predstavniki slovenskih organizacij, na petkovo pa tujih organizacij ter reševalnih enot, ki bodo sodelovale na praktični vaji #SIQUAKE2020, in sicer iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske ter predstavniki Evropske komisije. Dogodka se ob odpovedi udeležbe na praktični vaji zaradi epidemioloških razlogov  niso udeležili predstavniki enot in Zvezne agencije za tehnično reševanje iz Nemčije. Namen obeh zaključnih načrtovalskih konferenc je bila predstavitev vseh organizacijskih vidikov praktične vaje, sodelovanja nacionalnih in mednarodnih deležnikov, delovišč za reševalne enote ter predstavitev drugih informacij, potrebnih za sodelovanje na vaji.

Pred izvedbo praktične vaje, ki bo v osrednjo Slovenijo pripeljala več sto udeležencev iz petih držav, so organizatorji vaje iz Uprave za zaščito in reševanje ter Mestne občine Ljubljana predstavili podrobni scenarij vaje, ki temelji na predpostavki potresa intenzitete VIII po EMS v zgodnjih jutranjih urah v osrednji Sloveniji na prvi (pripravljalni) dan vaje. Po takšnem scenariju bi bilo porušenih 500 stavb, 5.000 bi jih bilo močno, še 40.000 pa lažje in srednje poškodovanih. Ob takšnem dogodku bi se aktiviral državni Načrt zaščite in reševanja ob potresu ter sile zaščite, reševanja in pomoči na vseh ravneh, zaradi velikega obsega nesreče, pa bi po scenariju vaje Slovenija zaprosila tudi za mednarodno pomoč preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite.

Predvideni udeleženci praktične vaje so dobili podrobnejši uvid v strukturo vaje in lokacije v Logatcu, na Vrhniki in v Ljubljani, kjer se bodo odvijale aktivnosti, podrobneje spoznali bazo operacij in zagotavljanje podpore države gostiteljice ob prejemu mednarodne pomoči.

Praktična vaja bo prinesla nova znanja na področju odzivanja na potresno nevarnost ter mednarodnega sodelovanja, vsekakor pa tudi dragoceno izkušnjo delovanja enot v težkih, epidemioloških razmerah. Izkušnje potresov in drugih nesreč v regiji ter širše v zadnjem letu in pol nas namreč učijo, da se nesreče ne ozirajo na obstoječo epidemijo, zato moramo tudi delovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč v čim večjem obsegu prilagoditi trenutnim razmeram.

V ospredju tri osebe sedijo, v ozadju pano z logotipom projekta.

Od leve proti desni: Aleš Cedilnik, vodja Gasilske šole, Domen Torkar vodja projekta, Marko Zibelnik, Gasilska šola | Avtor: Neja Pavlica