Skoči do osrednje vsebine

Nacionalni medresorski program #športajmoinberimo

Začenja se nacionalni medresorski program #športajmoinberimo za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami, katerega namen je med drugim širiti zavedanje, da je bralna pismenost temeljna za pridobivanje novega znanja na vseh področjih. Program bo do konca septembra 2021 potekal na petih lokacijah, v Kopru, Kranju, Murski Soboti, Mariboru in Novem mestu.

Nacionalni medresorski program #športajmoinberimo

Nacionalni medresorski program #športajmoinberimo | Avtor Mariborska knjižnica

1 / 3

Cilj programa #športajmoinberimo je povezati mlade in vrhunske športnike ob pogovoru o branju in knjigi, jim predstaviti, kako lahko s pomočjo znanja iz knjig ter branja kot tehniko treniranja možganov napredujejo tudi na športnem področju in vplivati na njihov odnos do branja. Ciljna skupina so mladostniki med 15. in 19. letom starosti, ki večino svojega prostega časa namenijo športu.

Nacionalni medresorski program temelji na Nacionalni strategiji za razvoj bralne pismenosti za obdobje 2019–2030. Pri oblikovanju programa so sodelovali Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod za šolstvo, Center za spodbujanje bralne pismenosti pri Mariborski knjižnici, Javna agencija za knjigo in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Program so začeli pilotno razvijati leta 2020 v okviru Evropskega tedna športa v obliki pogovora med vrhunskimi in mladimi športniki ob knjigi in branju, v splošnih knjižnicah v Kopru, Mariboru in Kranju.

Nosilka programa je tudi letos Mariborska knjižnica, v programu sodelujejo še Mestna knjižnica Kranj, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Letos se bo program #športajmoinberimo odvijal na petih lokacijah:

  • Koper, 10. september 2021, ob 11. uri v prostorih Gimnazije Koper,
  • Kranj, 14. september 2021, ob 11. uri v prostorih Mestne knjižnice Kranj,
  • Murska Sobota, 17. september 2021, ob 12. uri v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota,
  • Maribor, 28. september 2021, ob 11. uri v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor,
  • Novo mesto, 30. september 2021, ob 12.30 v prostorih Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Program bo izpeljan v skladu z veljavnimi preventivnimi ukrepi za zajezitev širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (obvezno izpolnjevanje pogoja PCT, uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in varna medosebna razdalja).

Dodatne informacije o #športajmoinberimo so objavljene na strani Mariborske knjižnice (Centra za bralno pismenost).

Na spletni strani Olimpijskega komiteja Slovenije vsak mesec objavijo priporočene knjige za branje.