Skoči do osrednje vsebine

Evropski teden mobilnosti letos združuje rekordnih 84 občin

Letošnji, jubilejni 20. Evropski teden mobilnosti (ETM) je posvečen spodbujanju aktivnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, ter drugim alternativam avtomobilskemu prometu.

Med 16. in 22. septembrom se bo v kar 84 občinah po vsej Sloveniji odvila množica aktivnosti, ki bo pod sloganom »Živi zdravo. Potuj trajnostno.« posameznike spodbujala k aktivnejšim načinom poti v šolo, službo in po vsakodnevnih opravkih.

Z aktivno mobilnostjo skrbimo za sproščanje, rekreacijo, po drugi strani pa je tudi cenovno ugodnejša in odlična za premagovanje krajših razdalj. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pozdravlja aktivnosti občin, ki v sklopu tedna mobilnosti uvajajo trajne spremembe: »Kakovostne preureditve prometnih površin, ki dajejo prednost ranljivim udeležencem v prometu, kot so pešci in kolesarji, so tiste, ki zares štejejo. To so ukrepi, ki nam omogočajo, da se udobno in varno premikamo na trajnosten način.«

»Ponosni smo, da se pogoji za pešce in kolesarje v zadnjih dvajsetih letih postopno izboljšujejo, zato si prizadevamo, da bi ljudje spremenili svoje potovalne navade in se pogosteje odločili za bolj zdrave in trajnostne oblike mobilnosti,« je cilje ETM povzela mag. Polona Demšar Mitrovič, koordinatorica ETM na Ministrstvu za infrastrukturo.

Navkljub nepredvidljivim okoliščinam in omejitvam, ki jih povzroča pandemija, se je pozivu jubilejnega 20. ETM odzvalo rekordnih 84 občin po vsej Sloveniji. Tam bodo med 16. in 22. septembrom svoje občane in obiskovalce spodbujali k trajnostnim in aktivnim oblikam mobilnosti. Marsikatere med njimi bodo dele svojih središč zaprle za motorni promet in javni prostor namenile najrazličnejšim aktivnostim, na primer že tradicionalnim akcijam Dan brez avtomobila, Park(irni) dan ali Pešbus za aktivno pot v šolo. Pridružile se jim bodo delavnice za šolarje in starejše, promocija aktivnega prihoda v službo, delavnice servisiranja koles, pohodi in kolesarski izleti. Zemljevid sodelujočih občin je dostopen na tedenmobilnosti.si.

V številnih občinah bodo priložnost izkoristili tudi za predstavitev dosežkov in trajnih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti, na primer izboljšav v kolesarski infrastrukturi, za promocijo javnega potniškega prometa, novo vzpostavljene sisteme za samodejno izposojo koles ter akcije, kot je Prostofer, okviru katere prostovoljci starejše vozijo po opravkih. V občini Kočevje bona primer  potekala razprava o zapiranju mesta za motorni promet, občina Bled bo na Kolesarskem zajtrku med ostalim nagrado najbolj kreativnemu kratkemu videu na temo trajnostne mobilnosti, občina Bohinj pa je v sodelovanju z društvom prostoRož zasnovala skupno streho, ki bo zavzela 13 parkirnih mest, kjer bodo potekale debate o prostorskih načrtih v občini.