Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. septembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.35 se je na Škrlatici, občina Kranjska Gora, poškodovala planinka. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana. Poškodovano planinko je oskrbela združena ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči – Gorske reševalne službe (HNMP-GRS), posadka helikopterja SV pa jo je prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 14.51 se je na Industrijski cesti v Postojni pri delu poškodovala delavka. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Postojna.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.34 se je v naselju Hudi Graben, občina Tržič, pri padcu hudo poškodoval kolesar. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci NMP Tržič, v SB Jesenice pa ga je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja SV skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.34 je na Veliki Planini, občina Kamnik, pohodnica nenadoma izgubila zavest. Na pomoč ji je priskočil mimoidoči gorski reševalec GRS Kamnik, ki jo je v nadaljevanju skupaj s kolegi oskrbel in s terenskim vozilom prepeljal v Zdravstveni dom (ZD) Kamnik.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

Ob 8.13 je policija zaprosila za pomoč pri iskanju pogrešane osebe na območju Fiese v občini Piran. Aktivirani so bili kinologi Kinološke zveze Slovenije (KZS) obalne regije in kinologi Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Obalna in Severnoprimorska ter gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Piran, Sečovlje in Nova vas. V iskalni akciji je sodeloval tudi čoln Uprave Republike Slovenije za pomorstvo (URSP) Pristaniške kapitanije Koper, policijski čoln in helikopter. Pogrešane osebe niso našli.

Izpostava Kranj

Ob 17.25 so gorski reševalci postaje GRS Mojstrana pomagali policiji pri iskanju osebe, ki je že več kot en mesec dni pogrešana. Iskanje je bilo omejeno na področje Planine Mežaklja, naselje Dovje, občina Kranjska Gora. Osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.01 sta v Spodnjih Prelogah, občina Slovenske Konjice, trčili osebni vozili. V trčenju sta se poškodovali dve osebi. Ena je bila prepeljana v celjsko bolnišnico, drugo pa so reševalci NMP Slovenske Konjice oskrbeli na kraju. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz vozila rešili ujeto osebo in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenca, usmerjali promet, posuli absorbent po razlitih tekočinah in očistili vozišče.

Izpostava Koper

Ob 9.46 sta na Ankaranski cesti v Kopru trčila motorno kolo in kombinirano vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče, očistili vozišče z vpojnim sredstvom, odklopili akumulator na motorju in nudili prvo pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev Prehospitalne enote Obala, ki so poškodovanca oskrbeli na kraju nesreče in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.32 sta na relaciji Murska Sobota – Noršinci, občina Murska Sobota, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, usmerjali promet do prihoda policije, čuvali psa enega od ponesrečencev, očistili kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so oskrbeli tri v nesreči poškodovane osebe.

Izpostava Postojna

Ob 9.44 je v Matenji vasi, občina Postojna, osebno vozilo zbilo peško. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj nesreč in nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Postojna, ki so poškodovano osebo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 15.09 sta na cesti Ptuj – Ormož v naselju Borovci, občina Markovci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, očistili vozišče in nudil pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 16.49 sta na Ormoški cesti na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, do prihoda policistov usmerjali promet, nudili prvo pomoč poškodovanim osebam in očistili vozišče. Reševalci NMP Ptuj so tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Ptuj.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 5.16 je v Ločah, občina Slovenske Konjice, v lesno predelovalnem obratu prišlo do vzbuha žagovine in do začasnega vžiga zaplat odpadne žagovine na zunanjem delu silosa. Gasilci PGD Loče so pregledali objekt, ohladili zaplate žagovine in jih odstranili z ostrešja. Na kraju so bili tudi gasilci PGD Slovenske Konjice.

Izpostava Kranj

Ob 11.14 je v Struževem, občina Kranj, zagorelo v industrijskem objektu. Požar so pogasili zaposleni pred prihodom gasilcev Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, ki so pregledali prostore in preverili prisotnosti nevarnih plinov.

Ob 13.19 so se v naselju Češnjevek, občina Cerklje na Gorenjskem, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Velesovo so požar v dimniku pogasili, ga očistili in pregledali prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.14 je na Trati v Kočevju v silosu lesnopredelovalnega podjetja zagorel lesni prah. Pri poskusu gašenja sta se dva delavca huje poškodovala. Reševalci NMP Kočevje so ju na kraju oskrbeli, nato pa sta bila s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP na krovu prepeljana v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, odklopili elektriko, požar pogasili ter preventivno pregledali objekte in okolico. Gasilci so nudili tudi pomoč reševalcem pri oskrbi opečenih delavcev in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Ob 11.05 je na ulici Trata XIV v Kočevju ponovno zagorelo v silosu. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 11.09 se je v Partizanski ulici v Ljubljani kadilo iz stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so v stanovanje vstopili skozi balkon, izvlekli gorečo vzmetnico in jo pogasili na trati pred stavbo. Gasilci so tudi prezračili objekt. Zaradi hitre intervencije gasilcev večja materialna škoda ni nastala.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 12.35 je v Ulici Dušana Kvedra v Šentjurju zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je poškodoval osebno vozilo, so pogasili gasilci PGD Šentjur.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.57 je v Rožni dolini, občina Ljubljana, gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so pogasili požar zadnjega dela osebnega vozila, ter odklopili akumulator.

Izpostava Maribor

Ob 8.18 je na Poljanah v Mariboru zagorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar na osebnem vozilo pogasili, odklopili akumulator in s termovizijsko kamero pregledali motorni prostor vozila.

Ob 16.30 je v naselju Prepolje, občina Starše, zagorelo osebno vozilo v predelu armaturne plošče. Požar, ki je uničil vozilo, so pogasili gasilci PGD Starše in Prepolje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 14.18 je v naselju Čeplje, občina Vransko, gorela trava ob avtocesti. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Vransko, Prekopa, Ločica pri Vranskem in Tešova.

Izpostava Koper

Ob 16.46 so na cesti med Strunjanom in Valeto, občina Piran, gorele borove iglice. Požar na površini okoli dveh kvadratnih metrih so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Piran.

Izpostava Kranj

Ob 20.40 so v Godešiči, občina Škofja Loka, gasilci PGD Godešič, pogasili požar v naravi.

Izpostava Maribor

Ob 15.08 je v bližini Flisove ulice v naselju Spodnje Hoče, občina Hoče-Slivnica, zagorelo podrastje. Požar v velikosti okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Maribor in PGD Bohova.

Izpostava Postojna

Ob 16.39 je v naselju Vale, občina Komen, pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Komen so pogasili kup zelenega odreza in dodatno z vodo zalili okoli 30 kvadratnih metrov površine v zaraščanju.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 7.08 so na cesti na Gorenje v Zrečah gasilci PGD Zreče z absorbentom posuli okoli 800 metrov vozišča onesnaženega z dizelskim gorivom.

Izpostava Postojna

Ob 8.54 je na ulici 7. Maja v Ilirski Bistrici iz osebnega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so preprečili nadaljnje iztekanje, požarno zavarovali kraj nesreče in po madežu v velikosti petih kvadratnih metrov posuli absorbcijsko sredstvo.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Trbovlje

Ob 8.50 je prišlo do okvare na vodovodu Pod Ostrim vrhom, občina Trbovlje. Okvaro so odpravili delavci Komunalnega podjetja Trbovlje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.12 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Izpostava Koper

Ob 10.27 je v Prisojah v Kopru v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom iz dvigala rešili ujeto osebo, izklopili dvigalo in o dogodku obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Kranj

Ob  18.52 je na Zgornjem Plavžu na Jesenicah, koza padla v odtočno cev za hudourniško vodo. Gasilci GARS Jesenice so žival rešili iz cevi ter jo vrnili nazaj v ogrado, odprtino odtočne cevi so zavarovali z lesom.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.31 so v Bukovčevi ulici na Viru, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz 1. nadstropja stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 20.51 so na Čizmanovi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, iz prvega nadstropja stanovanjske hiše nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe preko ozkih stopnic do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 11.54 so v ulici V Drago v naselju Ribniško Selo, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz gozda do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.09 je na Beblerjevi ulici v Idriji v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Osebo iz dvigala so rešili gasilci PGD Idrija.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/