Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša za Planet TV: Vlada z enakimi vatli gleda na celo Slovenijo in na vse državljanke in državljane

Predsednik vlade Janez Janša je ob obisku vlade v Goriški regiji opravil tudi kratek pogovor za Planet TV o aktualnih temah. "Ključni razlog za ponovni skok okužb je sama varianta virusa. Delta različica se bistveno hitreje širi. Kar se tile posledic, pa nas z optimizmom, da posledice ne bodo takšne kot lansko jesen, navdaja delež precepljenih.

Predsednik vlade med pogovorom za Planet TV | Avtor: KPV

Delež precepljenih je presegel polovico prebivalstva, kar bi moralo omiliti nekatere posledice, še zdaleč pa ni zadosten," je dejal predsednik vlade Janez Janša v pogovoru za Planet TV ob obisku Goriške regije in nadaljeval, da je stališče stroke, da potrebujemo preko 70 odstotno precepljenost. "Vlada se je odločila, da ko jo bomo presegli, tudi ne bo več omejitev. Sedaj pa skušamo življenje organizirati tako, da ni zapor, da vse poteka pod PCT pogoji. Od tega, kako smo sposobni striktno izvajati PCT pogoje, bo v prihodnjih tednih tudi odvisno, koliko bo okužb, kakšna bo obremenitev slovenskega zdravstvenega sistema in, kakšni potencialni ukrepi bodo še naprej potrebni," je dejal predsednik vlade.

Prav tako je v pogovoru za Planet TV poudaril, da imamo dovolj cepiv, ki so preizkušena, pri čemer tudi vemo kakšne so posledice covida, če je oseba cepljena in, kakšne, če ni cepljena. "Imamo nacionalno statistiko, večina bolnih v bolnišnicah ni cepljena, na intenzivnih oddelkih so praktično z nekaj izjemami zaradi drugih bolezni necepljeni. Glede na navedeno, ne vem, kaj bi bilo necepljenim še treba povedati, zato da bi se jih prepričalo, da je cepljenje edina rešitev za to, da oni ne zbolijo ter, da tudi drugim omogočijo normalno življenje," je dejal predsednik vlade. Dodal je, da živimo v skupnosti, vsak posameznik ni otok in to, kako mi ravnamo, vpliva tudi na druge. "Cepljenje ni zgolj odgovornost do sebe, gre tudi za odgovornost do drugih. Če si mlad in si misliš, da ne bo posledic, moraš pomisliti tudi na tiste, ki so kronični bolniki, ki so bolj izpostavljeni, in na tiste, ki danes zelo trpijo na intenzivnih oddelkih," je še dejal predsednik vlade.

Prav tako je predsednik vlade Janez Janša dejal, da pozdravlja poziv sindikatov k cepljenju šolnikov. "Ta poziv pozdravljam in obžalujem, da do njega ni prišlo v začetku avgusta in, da je namesto poziva k cepljenju takrat bil pogrom usmerjen na ministrico, ki je naredila vse za to, da bi šolsko leto normalno teklo," je dejal predsednik vlade in nadaljeval: "To ni lansko leto, imamo izkušnjo z epidemijo in vemo, kako ravnati. To vedo ravnatelji, učitelji in učenci. Če učenci v petem razredu razumejo, kaj je razlika med šolanjem na daljavo in v šoli in da morajo nositi maske, potem verjetno ni preveč pričakovati tega tudi od tistih, ki jih učijo in ravnateljev, ki so odgovorni za normalen potek dela."

Glede interpelacij, ki jih vlada opozicija proti ministrom, pa je premier Janez Janša dejal, da je dogajanje nekoliko tragikomično. "Zadnje mesece pred koncem mandata opozicija navadno ne vlaga interpelacij, ampak se osredotoči na predstavitev programa za naprej in skuša dokazati, da je boljša alternativa od vlade. Sredi poletja je bil nek poskus opozicije KUL, da se dogovorijo, kako bodo skupaj nastopili v opoziciji. Kot kaže tudi tega sporazuma niso sposobni podpisati in se pravi se med seboj niso sposobni dogovoriti niti o tem, kako bodo sistemsko rušili, ob tem pa se predstavljajo kot alternativa. Če je najvišji možni skupni imenovalec med njimi to, da se dogovorijo, kako bodo vložili neko interpelacijo, kako bi se torej soočili z epidemijo, s kompleksnimi problemi, s katerimi se mora ukvarjati vlada in kjer se je treba v bistvu vsako uro dogovoriti več stvari kot so se oni sposobni dogovoriti v štirih letih."

Po besedah predsednika vlade je ena od ključnih stvari današnji obisk v regiji. "Na današnji seji vlade dopoldan smo rešili na desetine problemov, ki zadevajo konkretno življenje ljudi na Goriškem. Mnogo stvari se je rešilo, ki se sicer ne bi, saj njihovo reševanje poteka preko birokratskega mlina in se stvari velikokrat izgubijo v predalih. O stvareh ne odloča le vlada, tukaj je veliko nivojev in ti so takšni, kot smo jih podedovali,"

"Naslednji teden gremo v savinjsko regijo in po tem vsak mesec tega mandata v vsaj še dve regiji. Ne glede na to, da je vlada dodatno obremenjena z vodenjem Sveta Evropske unije.
V tem času bo vlada zagnala še na stotine projektov, ki jih dokončujemo in pomenijo za stotine krajev v Sloveniji večjo kvaliteto življenja, rešitev problemov, ki se iz Ljubljane ne vidijo. Ta vlada je odločena, da gleda z enakimi vatli na celo Slovenijo, na vse državljanke in državljane.