Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na 65. kongresu FUEN-a 2021 v Trstu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes, 9. septembra 2021, kot uvodna govorka nastopila na odprtju 65. kongresa največje krovne organizacije evropskih avtohtonih narodnih manjšin in jezikovnih skupin Federalistične zveze evropskih narodnosti (FUEN) 2021, ki ga v Trstu gosti Svet slovenskih organizacij, ena od obeh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji.

Ministrica je v svojem pozdravu izpostavila model varovanja manjšinskih pravic obeh avtohtonih narodnih manjšin v Sloveniji, ki dosega najvišje standarde tudi v evropskem prostoru in bi moral postati evropski standard, ko govorimo za zaščiti narodnih manjšin. »Evropa je po skoraj dveh stoletij celina, ki povezuje veliko različnih narodov in narodnih manjšin. /…/ Meje med narodi namreč niso enake mejam držav, pa tudi sicer teh mej ni mogoče jasno in nedvoumno potegniti. Vsaka manjšina se seveda sooča s svojo realnostjo, svojimi izzivi, težavami, pa tudi uspehi, vendar to ne pomeni, da je v vsem tem prepuščena sama sebi. Tu je zelo pomembno, da se manjšine povezujejo, da izmenjujejo izkušnje, znanje, pa tudi dobre prakse.  In to vlogo že desetletja opravlja FUEN, ki je zagotovo osrednja referenčna točka v Evropi, ko razmišljamo o manjšinah,« je dejala ministrica dr. Jaklitsch ter še izpostavila, da veselje, da so se udeleženci zbrali »v tej čudoviti pokrajini, ki je etnično heterogena, kjer so se v preteklosti narodi borili za vsak košček zemlje, sedaj pa se trudimo živeti v miru ter sožitju in presegati meje. A to je še vedno območje, kjer niso vse države enako širokogrudne do manjšin. To lepo dokazuje, da je o manjšinskih tematikah še vedno potrebno govoriti. Manjšin nas namreč ne sme biti strah, temveč je dobro, da spoznamo, da nas različnost bogati in tudi krepi.« 

V okviru slovesnega odprtja kongresa, ki bo trajal vse do nedelje in se ga udeležujejo člani iz vseh evropskih držav, so podelili tudi nagrado FUEN. Nagrada FUEN se podeljuje osebam, ki aktivno sodelujejo na področju zaščite manjšin. Nagrado za leto 2021 je prejel posebni poročevalec OZN za manjšinska vprašanja dr. Fernand de Varennes za njegovo izjemno delo, predanost in zavezanost avtohtonim narodnim manjšinam in jezikovnim skupinam v Evropi.

Ministrica dr. Jaklitsch bo na kongresu sodelovala tudi jutri, v petek, 10. septembra, ob 14. uri sodelovala na okrogli mizi. Osrednja tema bo posvečena slovenski manjšini v Furlaniji Julijski krajini, sogovorniki pa bodo še deželni odbornik, pristojen za jezikovne manjšine, Pierpaolo Roberti, predsednik paritetnega odbora Marko Jarc, deželni svetnik in tajnik stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec in predsednica SLORI-ja dr. Sara Brezigar.

FUEN je bila ustanovljena leta 1949 in trenutno združuje več kot 100 organizacij iz 35 evropskih držav. Zastopa interese evropskih manjšin ter aktivno deluje za ohranjanje in spodbujanje identitete, jezika, kulture, pravic in tradicij evropskih manjšin. Zveza manjšinam omogoča glas v mednarodnih organizacijah, Evropski uniji, Svetu Evrope, Združenih narodih in OVSE. Slovence v zamejstvu, v sklopu FUEN, zastopata Narodni svet koroških Slovencev in Svet slovenskih organizacij, ki je predstavniško vlogo Slovencev v Italiji prevzel 15. junija 2019.