Skoči do osrednje vsebine

Minister mag. Tonin o pomenu krepitve regionalnega partnerstva z državami Zahodnega Balkana

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes skupaj z Markom Makovcem iz Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) in obrambno ministrico Republike Severne Makedonije Radmilo Šekerinsko nastopil na Medparlamentarni konferenci o skupni zunanji in varnostni politiki in skupni varnostni in obrambni politiki (SZVP/SVOP) Evropske unije (EU).

Navedena razprava konference, ki sta jo Državni zbor in Državni svet Republike Slovenije organizirala v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU, je bila namenjena krepitvi regionalnega partnerstva z državami Zahodnega Balkana. Na njej so nastopili obrambna ministra Slovenije mag. Matej Tonin in Severne Makedonije Radmila Šekerinska ter namestnik generalnega direktorja za področje držav Zahodne Evrope, Zahodnega Balkana, Turčijo in Veliko Britanijo v EEAS Marko Makovec.

Regija Zahodnega Balkana je strateško pomembna za Evropsko unijo, zato je nujno, da ta krepi sodelovanje z državami regije, so bili enotni nastopajoči in udeleženci, ki so se v razpravo vključevali prek video povezave. Minister za obrambo mag. Matej Tonin je uvodoma izpostavil nujo, da Evropska unija izkaže solidarnost državam te regije in jih podpira v procesu približevanja Uniji, prav tako pa morajo države regije pospešiti izvajanje reform. Unija brez držav Zahodnega Balkana ne bo popolna, šele z njihovim članstvom lahko v Evropi gradimo dolgoročno stabilnost, je prepričan mag. Tonin. Ob tem je spomnil na prizadevanja Severne Makedonije, ki je na evro-atlantski poti plačala visoko ceno, in opozoril na nujnost večje solidarnosti med državami Unije.

Slovenski minister je izpostavil, da so v regiji prisotni tudi interesi drugih močnih držav ter avtoritarnih sil, razmere pa so naklonjene razmahu sodobnih oblik groženj. Zato je zelo pomembno, da države Zahodnega Balkana ne puščamo same, prisotnost Unije bo zaradi okrepljenih medetničnih konfliktov nujna tudi v prihodnjem obdobju. EU ima na področju skupne varnostne in obrambne politike na razpolago številne mehanizme, v okviru katerih moramo okrepiti oziroma v njih vključiti države Zahodnega Balkana, kot so Stalno strukturno sodelovanje na področju varnosti in obrambe – PESCO, Evropski mirovni instrument (EPF), Evropski obrambni sklad (EDF), načrt za razvoj zmogljivosti, usklajeni letni pregled na področju obrambe (CARD) in drugi. Slovenija si bo, kot je poudaril minister mag. Tonin, prizadevala, da bodo vrata državam Zahodnega Balkana za vse te mehanizme široko odprta.

Slovenija čuti dolžnost, da naredi, kar je v njeni moči za varnost in stabilnost v regiji Zahodnega Balkana, ker je to naša dolžnost in izraz solidarnosti s temi državami, hkrati pa je varnost in stabilnost te regije v interesu Slovenije, je poudaril minister mag. Tonin. Kot ključno je navedel, da evropska perspektiva za države Zahodnega Balkana ostane široko odprta, da jih Unija vključuje v mehanizme na področju skupne varnostne in obrambne politike ter da se resno in odkrito pogovarjamo o izzivih v regiji.

Na medparlamentarni konferenci sta nastopila tudi predsednik republike Borut Pahor in visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Večinoma prek video povezave so sodelovale delegacije nacionalnih parlamentov članic EU, držav kandidatk, Evropskega parlamenta, članic zveze Nato in drugi. Udeležila se je je tudi delegacija Evropskega parlamenta in predstavniki EEAS.