Skoči do osrednje vsebine

Kulturno bogastvo Goriške regije, znatna državna pomoč kulturi

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je 8. septembra 2021 v sklopu vladnega regijskega obiska v Goriški regiji obiskal Galerijo Rika Debenjaka in Vilo Vipolže ter se srečal z župani in županjo občin Tolmin, Nova Gorica, Kanal ob Soči in Brda, direktorico in direktorjem Tolminskega muzeja in Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici ter predsednico prosvetnega društva Soča.

Minister za kulturo dr. Simoniti je obisk začel v občini Tolmin, ki se ponaša z bogato arheološko, etnološko in kulturno-zgodovinsko dediščino. V Tolminskem muzeju, katerega sedež je v mogočni Coroninijevi graščini sredi Tolmina, se je minister za kulturo dr. Simoniti srečal z županom Tolmina Urošem Brežanom in direktorico muzeja mag. Damjano Fortunat Černilogar. Minister se je seznanil z delom muzeja, ki je v širšem okolju zelo uspešen in katerega delovanje sofinancira Ministrstvo za kulturo, in prisluhnil željam vodstva muzeja in župana Občine Tolmin.

Minister dr. Simoniti je obisk nadaljeval v Občini Kanal ob Soči z obiskom Galerije Rika Debenjaka. Riko Debenjak je bil eden vodilnih predstavnikov slovenske eksperimentalne grafike, t. i. Ljubljanske grafične šole. Galerija, ki se nahaja v stolpu srednjeveškega obzidja, je središče kulturnega dogajanja v občini. V njej se odvijajo različne slikarske, kiparske, grafične in druge umetniške razstave. Minister dr. Simoniti se je v galeriji srečal z županjo občine Kanal ob Soči Tino Gerbec in predsednico Prosvetnega društva Soča Kanal Milico Zimic. Prisluhnil je uspehom, težavam in načrtom te občine na področju kulture. Srečanja se je udeležila tudi poslanska v Državnem zboru Elena Zavadlav Ušaj.

Sledil je obisk Občine Brda in ogled najlepše renesančne vile v Sloveniji, Vile Vipolže ter srečanje z županom Občine Brda Francem Mužičem. Vila Vipolže je primer dobre prakse obnove kulturne dediščine z evropskim in državnim denarjem. Minister je bil ob ogledu vile zadovoljen z obnovo in vsebino, ki jo ponuja obnovljena stavba v Goriških brdih. Župan Mužič se je ob koncu obiska ministru zahvalil za njegovo naklonjenost in tudi za naklonjenost Ministrstva za kulturo za obnovo te vile. Eden od pomembnejših projektov Ministrstva za kulturo v Goriški brdih je obnova renesančnega gradu Dobrovo, za katero bo ministrstvo v obdobju 2001–2022 namenilo okoli 200.000,00 evrov.

Obisk v Goriški regiji je minister zaključil z obiskom v Občini Nova Gorica. V Novi Gorici, ki se ponaša z laskavim naslovom Evropska prestolnica kulture 2025, se je srečal z županom dr. Klemnom Miklavičem in njegovimi sodelavci. Vodstvo občine je ministra seznanilo s potekom priprav na Evropsko prestolnico kulture in projekti, ki bodo zaznamovali leto 2025.