Skoči do osrednje vsebine

Elica Rizmal (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Elico Rizmal. Kot dolgoletna urednica slovenske radijske oddaje na SBS v Melbournu, je v okviru svojega dela in tudi sicer pomembno prispevala k ozaveščanju o dogajanju v domovini, v času osamosvojitve ter bila tudi aktivno vpeta z željo pomagati domovini in doseči njeno čimprejšnje priznanje in uveljavitev.
portret Elice Rizmal, rojakinje v sklopu projekta Rojaki za samostojno Slovenijo

Elica Rizmal

Kot urednica slovenske radijske oddaje na SBS v Melbournu je vzdrževala redne stike s takrat ključnimi politiki in prek radijskih valov redno prinašala težko pričakovane novice o dogajanju v domovini. Prek radijske oddaje je sodelovala pri mnogih uspešnih denarnih nabirkah, tudi tistih posebnih v podporo slovenskemu gibanju. Tudi sicer so slovenski radijski napovedovalci (v Melbournu so delovali še Ivo in Helena Leber, Derry Maddison, v Sydneyu pa Mariza Ličan in Peter Krope) skrbno in nepristransko poročali o dogodkih leta 1991.

Ko je Slovenija razglasila samostojnost leta 1991, je bila Elica Rizmal med delegati avstralskih Slovencev, ki so se udeležili ustanovnega kongresa Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani, z namenom združitve Slovencev v zamejstvu in po svetu z rojaki v domovini in v podporo demokratični prenovi in osamosvojitvi Slovenije. Bila je članica Slovenskega narodnega sveta Viktorije od ustanovitve Avstralske slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa dalje. V tej vlogi je organizirala mnoga srečanja s slovenskimi in avstralskimi politiki, sodelovala pri pošiljanju številnih prošenj tujim veleposlaništvom in tako aktivno lobirala za priznanje samostojne Slovenije.

Več o Elici Rizmal in njenem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na Slovenci.si.