Skoči do osrednje vsebine

Zaključena inšpekcijska izvršba odstranitve izrabljenih gum na Dravskem polju

Iz gramozne jame na Dravskem polju je bilo v okviru inšpekcijske izvršbe odstranjenih 68 tisoč ton odpadnih gum in tudi nekaj drugih nezakonito odloženih odpadkov. Kose odpadne gume, ki je ni bilo mogoče odstraniti s strojno opremo, pa so odstranjevali udeleženci čistilne akcije, ki so jo organizirali Občina Kidričeva v sodelovanju z Inšpektoratom za okolje in prostor ter podjetjem Surovina. Udeleženci čistilne so ročno akcije pobrali še okoli 20 ton odpadka in s tem simbolično zaključili dolgotrajno in zahtevno izvršbo inšpekcijskih odločb.

Čistilni akciji sta se pridružila tudi minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak in glavni inšpektor Inšpektorata za okolje in prostor Franc Rančigaja. Minister je izrazil zadovoljstvo, da se sanacija gramozne jame pri Lovrencu na Dravskem polju zaključuje. Izrazil je upanje, da se takšno nedopustno in brezbrižno ravnanje z odpadki ne bo več dogajalo.

Minister je ob tem spomnil, da z novim zakonom o varstvu okolja še dodatno zaostrujemo pravila na področju ravnanja z odpadki. "Z odpadki, požari in ostanki odpadne embalaže v skladiščih izvajalcev javnih služb imamo v Sloveniji izredno slabe izkušnje. S tem zakonom bomo temu naredili konec," je zagotovil.

Franc Rančigaj pa je povedal, da so se pri odstranjevanju odpadkov našle nove in nove količine odpadkov. Med izrabljenimi gumami so se pokazali tudi odpadki iz mehanske obdelave komunalnih odpadkov in odpadna tehnična guma. Zato je izvršba postajala dolgotrajna, zahtevna in draga. Stala je dobrih 9. milijonov eurov. Pomembno je, da smo odstranili vseh 68 tisoč ton odpadka, ki bi lahko predstavljal resno tveganje za okolje in zdravje ljudi. Inšpektorat je sprožil vse pravne postopke za izterjavo stroškov od povzročitelja onesnaževanja.

Župan Občine Kidričevo Anton Leskovar je dejal, da se je z današnjo čistilno akcijo formalno zaključila sanacija gramoznice. Ob tem je izrazil upanje, da bo ta zelo atraktivna lokacija v prihodnosti dobila neko novo vsebino.