Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti ob 50-letnici Hidrie: Slovenska avtomobilska industrija predstavlja enega najbolj vitalnih delov slovenskega gospodarstva

V okviru vladnega obiska v goriški regiji  je predsednik vlade Janez Janša danes obiskal Hidrio in se udeležil prireditve ob 50-obletnici podjetja ter skupaj z glavnim direktorjem dr. Iztokom Seljakom položil temeljni kamen za nov visokotehnološki center za razvoj in izdelavo ključnih delov elektromotorjev za električna in elektrificirana vozila prihodnosti, ki bo začel delovati sredi leta 2023.

Predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti ob 50-letnici Hidrie | Avtor: KPV

1 / 6

Predsednik vlade je v slavnostnem govoru na prireditvi uvodoma spregovoril o pomenu Hidrie v slovenskem okolju. "Ko je bila vlada na obisku v goriški regiji, se je vedno ustavila tudi v Hidrii, kjer so nas seznanili z ambicioznimi načrti. Ko smo naslednjič prišli, smo videli, da so se ti načrti uresničili in da so prihodnji še bolj ambiciozni." Predsednik vlade je v nadaljevanju govora poudaril pomen slovenske avtomobilske industrije, ki predstavlja enega najbolj vitalnih delov slovenskega gospodarstva. Avtomobilska industrija po njegovih besedah predstavlja tudi velik delež slovenskega izvoza. Avtomobilski deli iz Hidrie so vgrajeni v tretjino vseh avtomobilov v Evropi. Po njegovem mnenju evropskega avtomobilizma in evropske mobilnosti ne bi bilo brez tega, kar ustvarijo Slovenci v  slovenskem avtomobilskem grozdu. "Čestitke za te dosežke, za ambiciozne načrte, za nov projekt, za katerega temeljni kamen bomo položili danes. Prepričan sem, da se bo tukaj za nami v naslednjih letih in desetletjih ustvaril velik del ne samo slovenske, ampak tudi evropske moderne prihodnosti," je dejal premier.  Prav tako pa je izpostavil slogan novega projekta "GREMO" (GREen MObility), ki ga je ocenil kot dobrega ter dodal, da si vsaka dobra stvar zasluži dobro ime.  

V govoru se je predsednik vlade zahvalil tudi županu Občine Idrija Tomažu Venclju, saj ima idrijska občina izjemno visoko precepljenost. "Za naprej si želim, da bi vse slovenske občine imele vsaj takšno precepljenost, ki sega krepko čez polovico, kot jo imata Idrija in Vipava v tej regiji. Cepljenje je edini način, da se izognemo novim zapletom in oviranju normalnega načina življenja in funkcioniranja," je ob tem izpostavil premier. Prav tako je dodal, da je vlada odločena, da ne bo zapirala gospodarstva in zaustavljala družbe. Vse prisotne je pozval, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da se precepljenost prebivalstva poveča ter da se hitreje zaustavi epidemijo. "Tudi to krizo bomo prebrodili. Lani smo dokazali, da zmoremo," je dejal predsednik vlade in nazadnje še dejal, da je prepričan, da se bodo tisti, ki bodo čez 50 let obhajali 100-obletnico Hidrie, spomnili tega dogodka in, da bodo vedeli, "kaj ste si v grozdu slovenske avtomobilske industrije zamislili danes pod geslom "GREMO" (GREen MObility)." Predsednik vlade je govor zaključil z željo, da se uspešno poslovanje Hidrie nadaljuje tudi v prihodnje.

V izjavi za medije po srečanju z vodstvom podjetja Hidria, ki je potekalo po zaključeni slovesnosti, je predsednik vlade dejal, da bo Slovenija podprla Hidriine projekte. "Sklad za okrevanje in odpornost je namenjen prav temu. Z vodstvom podjetja smo se dogovorili tudi za srečanje oktobra, in sicer s ključnimi ministri ter slovenskim avtomobilskim grozdom, kjer bomo natančno določili parametre," je dejal predsednik vlade. "Prihodnost hitrejšega razvoja Slovenije je v takšnih investicijah kot je ta. Električna mobilnost je dejstvo. Hidria je to pravočasno spoznala in je na to pripravljena, " je dejal predsednik vlade. Na vprašanje glede precepljenosti in zaustavljanja epidemije je predsednik vlade odvrnil, da smo trenutno na tem, da ima Slovenija veliko različnih cepiv, ki jih lahko izbirate. "Edina znana metoda, s katero lahko epidemijo zaustavimo, je cepljenje in to je vsa skrivnost," je dejal predsednik vlade. Dodal, je, da "če bo prišlo do tega, da bomo Slovenci edini v Evropi, ki te priložnosti ne znamo izkoristiti, potem bomo verjetno tudi edini, ki se nam bo zrušil zdravstveni sistem." "Gre za preprosto logiko in nekaj, kar nam je vsem jasno. V skupnem interesu vlade, opozicije, medijev in vsakega posameznika je, da dosežemo precepljenost, ki ne ogroža normalnega življenja in kapacitete zdravstvenega sistema," je še poudaril premier.

Glede interpelacije dveh ministrov,  pa je predsednik vlade Janez Janša dejal, da "če pogledamo časovnico vidimo, da je do naslednjih rednih volitev v Državni zbor še sedem mesecev. Odstranjevati ministre iz vlade tik pred koncem mandata, je posebno početje," je dejal predsednik vlade. Dodal je, da "vlaganje interpelacij vidimo kot nadomestek za nesposobnost opozicije, da se dogovorijo za pogodbo o sodelovanju, o kateri so veliko govorili, sedaj pa je jasno, da se ne morejo dogovoriti niti o tem, kako bodo skupaj nasprotovali," je še povedal predsednik vlade. Zaključil je, da ne ve, ali si kdo predstavlja, da bodo takšni ljudje sposobni pisati koalicijsko pogodbo o nečem pozitivnem. "Njihov ključni dosežek namreč je, da se dogovorijo za neko interpelacijo," je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Krajša izjava predsednika vlade