Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti danes na obisku v Goriški regiji

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes, 8. septembra 2021, skupaj z ostalimi predstavniki Vlade Republike Slovenije na obisku v Goriški regiji. Na Ministrstvu za kulturo se zavedamo pomena razvoja kulture tudi v lokalnih okoljih, zato si prizadevamo za decentralizacijo (so)financiranja javnih kulturnih programov in projektov. Ob tej priložnosti na kratko predstavljamo nekatere projekte in programe, ki jih ministrstvo za kulturo (so)financira v Goriški regiji.
Panoramski posnetek gradu Dobrovo z okolico

Grad Dobrovo | Avtor: Stane Klemenc, 1992

1 / 3

Goriška regija je ena od 12. slovenskih statističnih regij in ena redkeje poseljenih. Središče upravnega, izobraževalnega, kulturnega in gospodarskega življenja te regije je Nova Gorica, ki je s sosednjo Gorico leta 2020 prejela laskavi naslov Evropska prestolnica kulture 2025.

Ker je ena od prednostnih nalog ministrstva za kulturo ohranjanje nepremične kulturne dediščine, bo v obdobju 2021–2022 (so)financiralo obnovitvena, konservatorsko-restavratorska in vzdrževalna dela na področju nepremične kulturne dediščine z 634.646,30 evri. Ta izdatna finančna podpora ministrstva se bo v dveh letih porazdelila med področji sakralne (cerkve sv. Lenarta na Bukovem, sv. Katarine v Otaležu, sv. Janeza Krstnika v Šebreljah, Žalostne Matere božje na Mirenskem gradu, Gospodovega oznanjenja Mariji na Kostanjevici in sv. Urha v Braniku), profano stavbne (gradova Dobrovo in Rihemberk, park Lanthierijeve graščine in osem domačij) in memorialne dediščine (Partizanska bolnišnica Franja, arheološko najdišče Castra, Jožefov jašek, znamenje v Šarfovi ulici v Kobaridu in predhodne arheološke raziskave). Med načrtovanimi obnovami naj izpostavimo obnovo renesančnega gradu Dobrovo, ki se lahko pohvali z bogato muzejsko zbirko. Sofinanciranje obnove gradu z 198.330,99 evri bo med drugim izboljšalo prostorske pogoje za izvajanje kulturnih dejavnosti v Goriški regiji.

Ministrstvo v Goriški regiji z 86.362,75 evri (so)financira tudi projekte, katerih cilj je izboljšati pogoje za izvajanje kulturnih dejavnosti in spodbuditi njihov razvoj. Občina Kanal pri Soči je na lani, po dobrih desetih letih obujenem pozivu za sofinanciranje vlaganj v javno kulturno infrastrukturo lokalnih skupnosti prejela sredstva za nakup opreme za Kulturni dom Deskle. Občina Nova Gorica pa je na letošnjem, povsem novem javnem pozivi za sofinanciranje nujnih programov na področju kulture prejela sredstva za vzdrževalna dela in nakup opreme za Kulturni dom Nova Gorica.

Kulturno dogajanje v Goriški regiji pomembno dopolnjujeta dejavnost petih muzejev (Goriški muzej, Mestni muzej Idrija, Tolminski muzej, Kobariški muzej in Pilonova galerija Ajdovščina), katerih delovanje je ministrstvo letos sofinanciralo z 1,7 milijona evri in dobro razvita knjižnična mreža. Ministrstvo je razvoj knjižnične dejavnosti (nakup knjižničnega gradiva in računalniške opreme, delovanje) letos podprlo z 449.705,00 evri. Med (so)financiranimi projekti izstopa nakup bibliobusa za Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin. Za nakup bo ministrstvo prispevalo 180.000,00 evrov.

Med večjimi projekti, ki jih bo v Goriški regiji (so)financiralo ministrstvo za kulturo, naj izpostavimo načrtovano izgradnjo zunanjega prizorišča – Amfiteatra ob stavbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Amfiteater, ki bo postavljen v sklopu Evropske prestolnice kulture 2025, bo predstavljal alternativni prireditveni prostor in spodbudo za oblikovanje novih vsebin in programov.

Ob koncu naj omenimo še podporo razvoju medijske krajine v Goriški regiji. Za programske vsebine medijev, med drugim tudi tistih s statusom lokalnega, regionalnega, študentskega oziroma nepridobitnega radijskega ali televizijskega programa, je ministrstvo v letu 2021 namenilo 215.435,47 evrov. Sredstva je na javnem razpisu prejelo pet goriških medijev.

Video napovednik obiska ministra za kulturo dr. Simonitija v Goriški regiji