Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je sestala s predstavniki Zveze slovenskih kulturnih društev

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes na Uradu sestala s predstavniki Zveze slovenskih kulturnih društev iz Italije. Predstavili so delovanje združenja, program letošnjega Slofesta ter kako se spopadajo z epidemijo, ki jim je kljub mnogim oviram odprla nove poti pri medgeneracijskem povezovanju.

V Zvezo je vključenih 87 društev, ki delujejo v tržaški, goriški in videmski pokrajini, na področjih, kjer je zgodovinsko prisotna slovenska narodna skupnost. Zveza slovenskih kulturnih društev povezuje društva, jim nudi strokovno in organizacijsko pomoč ter podpira udeležbo najboljših skupin in posameznikov na mednarodnih tekmovanjih, revijah, festivalih in izobraževalnih tečajih. Predsednica zveze Živka Persi je izpostavila, da društvom pomagajo tudi s pomočjo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, preko katerega jim zagotavljajo mentorje iz Slovenije.

Danes je na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu potekala tudi novinarska konferenca, na kateri je Zveza slovenskih kulturnih društev predstavila bienalni Festival Slovencev v Italiji, Slofest, ki letos obeležuje jubilejno peto izvedbo. Slofest, ki bo letos od 17. do 19. septembra, združuje ideje, dogodke, glasbo, filme, književnost, igre in razmišljanja, ki jih želi slovenska narodna skupnost ponuditi Trstu, deželi Furlaniji julijski krajini in vsem, ki pridejo v stik z njo. Bogastvo letošnjega festivala se odraža v 20-ih pred-dogodkih in 40-ih dogodkih, ki se bodo odvijali tako na glavnem prizorišču v Trstu na Trgu Svetega Antona Novega kot na drugih prizoriščih v Trstu, Gorici, Reziji in Kanalski dolini. Slofest želi ustvariti dialog in spodbuditi medsebojno spoznavanje med prebivalci dežele.

Ministrica je izpostavila, da je izrednega pomena ohranjati slovenski jezik v enotnem kulturnem prostoru.  Pohvalila je prizadevanja za vključevanje mladih v delovanje slovenskih organizacij, ki bodo nadaljevali dosedanje delo. Pri tem je izrednega pomena, da ne pozabljamo na lastno identiteto. Zaradi informacijske tehnologije  si bodo tudi dogodke Slofesta lahko ogledali Slovenci na drugem koncu sveta, po drugi strani pa nobena tehnologija ne more nadomestiti pristnega človeškega stika. Zato tudi vabi in priporoča, da se pridružimo rojakom v Italiji in si ogledamo katerega od dogodkov iz pestrega programa Slofesta.