Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. septembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.27 si je pri sestopu z Malega Triglava, občina Bohinj, otrok pri padcu poškodoval koleno. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so poškodovanega otroka na kraju oskrbeli in na klasični način prenesli do Doma Planika. V Splošno bolnišnico (SB) Jesenice je poškodovanega otroka s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči - Gorske reševalne službe (HNMP-GRS) na Brniku.

Ob 14.56 se je na poti s Triglava proti Domu Planika, občina Bohinj, poškodoval planinec. Na kraju so ga oskrbeli gorski reševalci GRS Bohinj, v SB Jesenica pa je poškodovanca s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z združeno ekipo HNMP-GRS na Brniku.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 15.18 se je na Trikotni jasi na Mariborskem Pohorju, občina Maribor, pri padcu poškodoval gorski kolesar. Na kraju so ga oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor, v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor pa ga je prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.42 se je pri Kobaridu pri sestopu po stopnicah iz Toncovega gradu pri padcu poškodovala tuja turistka. Na kraju so jo oskrbeli reševalci NMP Tolmin, gorski reševalci GRS Tolmin in gasilci PGD Kobarid pa so ponesrečenko prenesli do reševalnega vozila. V UKC Ljubljana jo je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP Brnik.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 13.00 se je v Semedeli v Kopru pri delu delavec poškodoval po glavi z motorno žago. Reševalci Nujne medicinske pomoči Prehospitalne enote (NMP PHE) - Obala so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljala v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.02 je na Jarški cesti v Mengšu delavec padel z višine dveh metrov in si poškodoval glavo. Reševalci NMP Domžale so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 2.18 je v bližini naselja Predmost, občina Gorenja vas - Poljane, potekala iskalna akcija za pogrešano osebo. Osebi je spodrsnilo na brežini potoka, padla je 5 metrov globoko in se ni mogla sama rešiti. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Poljane so skupaj s policijo podhlajeno osebo našli v potoku, jo prenesli na brežino in do reševalnega vozila. Reševalci NMP Škofja Loka so osebo oskrbeli na kraju in jo prepeljali v UKC Ljubljana

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.47 sta na Kidričevi v Celju trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP, iz vozila rešili poškodovano osebo, odklopili akumulator in očistil vozišče. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP Celje, eno osebo so prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

Ob 8.02 sta na Jenkovi cesti v Velenju trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč policistom in z vozišča odstranili kolo z motorjem. V nesreči poškodovano osebo so reševalci NMP Velenje na kraju oskrbeli in jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

Ob 10.41 sta na Dečkovi cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi in vozilo odstranili z vozišča. Poškodovano osebo so v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP Celje.

Ob 15.04 so na Savinjski cesti v Žalcu trčila tri osebna vozila. Pri tem se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGE Celje in PGD Žalec so zavarovali kraj, odklopili akumulator, očistili cestišče, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.50 sta v naselju Homec, na cesti Domžale–Kamnik, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in posuli razlite tekočine z vpojnimi sredstvi. Reševalci NMP so pregledali lažje poškodovano osebo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.29 sta v naselju Grabšinci, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, trčili osebni vozili. Poškodovanih je bilo pet oseb. Gasilci PGD Gornja Radgona so oskrbeli poškodovane osebe, osvetljevali in zavarovali kraj dogodka, očistili cestišče ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP. Poškodovane so reševalci prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.50 je na Stražišču, občina Ravne na Koroškem, osebno vozilo zapeljalo čez rob vozišča, v katerem sta ostali ujeti osebi. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so s tehničnim posegom rešili osebi in nudili pomoč pri izvleki vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.02 je v naselju Kasaze, občina Žalec, zagorelo v kuhinjskem delu stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Liboje, Zabukovica, Dobriša vas-Petrovče in Griže so požar pogasili, prezračili objekt in nudili pomoč občanom pri umiku iz objekta. V požaru se je poškodovala ena oseba, na kraju so jo oskrbeli reševalci NMP Celje.

Ob 19.43 je v kraju Florjan, občina Šoštanj, zagorela zapuščena stanovanjska hiša. Gasilci PGD Topolšica in Šoštanj so omejili in pogasili požar, varovali bližnji gozd pred ognjem in pregledali okolico požarišča. Hiša v izmeri 63 kvadratnih metrov je v celoti uničena. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.57 je v Dimičevi ulici v Ljubljani v petem nadstropju poslovnega objekta zagorela nadometna grelna pipa v toaletnih prostorih. Še pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana je ogenj sam ugasnil. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili pipo iz elektrike in nadtlačno prezračili objekt.

Ob 18.55 je ob Tbilisijski ulici v Ljubljani gorela lesena baraka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Vič so požar pogasili. Baraka je uničena.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 12.24 je v bližini naselja Bonini, občina Koper, občanu pri kurjenju ušel ogenj izpod nadzora. Požar, ki je zajel grmičevje in travo okoli kurišča, so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Pobegi - Čežarji.

Ob 17.36 je ob Stari cesti v naselju Portorož, občina Piran, pri kurjenju občanu ušel ogenj izpod nadzora. Požar suhe trave na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Piran.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.18 je pri naselju Babinci, občina Ljutomer, gorela trava. Požar na površini okoli 40 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ljutomer in Babinci.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.58 so na Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli odpadki. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so pogasili goreče lesne in druge odpadke na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 3.33 so zagorele bale sena pri naselju Ponikve, občina Sežana. Gasilci PGD Štjak in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so pogasili 150 gorečih bal sena.

Ob 15.41 je na Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so požar na površini okoli dveh hektarov pogasili, reševalci NMP Ilirska Bistrica pa so na kraju oskrbeli opečeno osebo in jo nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.02 je v naselju Šentjanž pri Dravogradu, občina Dravograd, gorel kup skladiščenih sekancev. Gasilci PGD Šentjanž so s pomočjo delovnega stroja prekopali sekance in pogasili posamezna žarišča.

Ob 16.29 je v naselju Šentjanž pri Dravogradu, občina Dravograd, ponovno gorel kup skladiščenih sekancev. Gasilci PGD Šentjanž so s pomočjo delovnega stroja prekopali sekance in pogasili posamezna žarišča.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.54 so v parku Tivoli v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili tri goreče zabojnike za komunalne odpadke. Zabojniki so uničeni.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 20.19 je v Rogatcu v istoimenski občini iz traktorja izteklo motorno olje. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogatec ter delavci Vzdrževanje in obnova cest (VOC-a) Celje so oljni madež v dolžini enega kilometra posuli z absorbentom.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.27 je na cesti Kamnik–Ločica v naselju Zgornji Tuhinj, občina Kamnik, osebno vozilo zadelo večjo skalo. Pri tem je iz vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Kamnik so preprečili nadaljnje iztekanje motornega olja, z absorbentom posuli vozišče v dolžini 150 metrov, z dvižnimi blazinami dvignili vozilo, odstranili skalo in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.11 so v Dobrovniku ob gramoznici pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na kraju najdbe uničili ročno bombo M35 iz obdobja druge svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.21 so v Šmarjah v občini Ajdovščina pri urejanju vrta našli minometno mino, kalibra 81 milimetrov, mase 3,375 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in shranila na varno.

Izpostava Postojna

Ob 13.58 sta v Sežani pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila na gradbišču najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 15.13 se je na Mlinski cesti na Bledu ob jezeru podrlo drevo in oplazilo mimoidočo občanko. Poškodovani občanki so prvo pomoč nudili reševalci NMP Bled, gasilci PGD Mlino, Bled, Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in delavci cestnega podjetja pa so drevo razžagali, odstranili in omogočili promet o cesti. Na kraju so bili prisotni tudi policisti Policijske postaje (PP) Bled.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.51 so v Jakčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v četrtem nadstropju večstanovanjske stavbe in tako reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do invalida, ki je v stanovanju padel in obležal na tleh. Reševalci so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.11 je na Celovški cesti v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta padla starejša oseba. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata in tako omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do ponesrečenega. Gasilci so reševalcem so pomagali tudi pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/