Skoči do osrednje vsebine

Slovesnost ob 30-letnici Zveze Slovencev na Madžarskem

V Monoštru je 4. septembra potekala slovesnost ob praznovanju 30. obletnice Zveze Slovencev na Madžarskem. Dogodek sta s skupno udeležbo počastila Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Madžarske János Áder, ki sta na slovesnosti nastopila kot slavnostna govornika.

Udeležba slovenskega in madžarskega predsednika na osrednji slovesnosti potrjuje zavezanost obeh držav k negovanju sožitja in prijateljstva med obema narodoma in državama, utrjevanju in spoštovanju vloge manjšin na obeh straneh meje in zavarovanju njune identitete.

Pred osrednjo slovesnostjo sta se predsednik Pahor in predsednik Áder sestala s predstavniki slovenske in madžarske narodne skupnosti ter si ogledala informativne stojnice o Porabju in porabskih Slovencih. Sodelavci slovenskega Generalnega konzulata so na posebni stojnici "I feel Slovenia" predstavili Slovenijo in njene znamenitosti.

Predsednik Pahor je ob tej priložnosti Zvezi Slovencev na Madžarskem vročil Zahvalo za predano delo v korist slovenske skupnosti v Porabju in utrjevanje narodne pripadnosti porabskih Slovencev, za neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske kulture in maternega jezika ter zavzeto delovanje za vsestranski razvoj Slovencev na Madžarskem in sožitje med sosednjima narodoma in državama.