Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan z namestnico zunanjega ministra Zelenortskih otokov Vieiro o donaciji cepiv

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je preko avdio-video konference pogovarjal z namestnico ministra za zunanje zadeve Zelenortskih otokov Miryan Djamilo Seno Vieiro in državnim sekretarjem Portugalske Franciscom Andréjem. V zvezi s pandemijo covida-19 so sogovorniki največ pozornosti namenili prizadevanjem za pravično delitev cepiv in nedavni slovenski donaciji 150.000 odmerkov cepiva AstraZeneca Zelenortskim otokom.
Sekretar z namiznimi zastavami

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Državni sekretar dr. Raščan je predstavil pomoč Slovenije partnerskim državam v boju s pandemijo covida-19. Dosedanje dvostranske donacije cepiv, zdravil in zaščitne opreme je Slovenija dopolnila s prispevkom v višini pol milijona evrov v mehanizem COVAX AMC za letošnje in naslednje leto. Ker potrebe še vedno ostajajo visoke, se je Slovenija odzvala in namenila 150.000 enot cepiva AstraZeneca Zelenortskim otokom, ki so bila dostavljena v petek, 3. septembra 2021. Ob tem se je državni sekretar dr. Raščan zahvalil državnemu sekretarju Portugalske Andréju za pomoč pri logistični izvedbi donacije.

Slovenija z donacijo nadaljuje prizadevanja na področju razvojnega sodelovanja na Zelenortskih otokih, ki so bila v preteklosti usmerjena v izvedbo projekta telemedicine in e-zdravja. Gre za doslej največji projekt slovenskega razvojnega sodelovanja v podsaharski Afriki, ki ga je izvajala ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti.

Sogovorniki so se v okviru pogovora dotaknili tudi drugih aktualnih tematik, vključno s prihajajočim ministrskim zasedanjem Evropske unije in Afriške unije 26. oktobra 2021 ter sodelovanja na področju kulture in človekovih pravic. Državni sekretar dr. Raščan je ob zaključku predstavil tudi prednostne naloge slovenskega predsedovanja EU ter se zavzel za odlično sodelovanje tudi v prihodnje.