Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. septembra 2021.

NESREČE V GORAH

Izpostava Celje

Ob 15.29 je na območju Turske gore, občina Solčava, padel planinec in se pri tem poškodoval. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje in helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo GRS z Brnika. Poškodovanca so s helikopterjem prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 18.53 se je zaplezal planinec na Košutnikovem Turnu, občina Tržič. Posredovali so reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem SV, ki so planinca rešili iz stene in prepeljali v dolino.

Ob 19.02 je na območju naselja Krnica na Pokljuki, občina Gorje, pohodnik zašel s poti. Reševalci GRS Radovljica so osebo našli nepoškodovano in jo pospremili do parkirišča, kjer je imela parkirano vozilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.53 se je pri vzponu na Razor, občina Bovec, poškodoval planinec. Posredovala je gorska reševalna služba GRS Bovec in helikopter Slovenske vojske z dežurno posadko GRS na Brniku. Poškodovanca so s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.

NESREČE PRI ŠPORTNIH, REKREATIVNIH IN DRUGIH AKTIVNOSTIH

Izpostava Celje

Ob 10.41 je v kraju Zgornje Gorče, občina Braslovče, strmoglavil jadralni padalec. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so poškodovanega padalca oskrbeli na kraju in ga odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje v nadaljnjo oskrbo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12. uri se je na športnem tekmovanju pri Ajdovščini poškodoval udeleženec. Gorski reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina, so poškodovanca imobilizirali in oskrbeli ter na nosilih prenesli do reševalnega vozila v nadaljnjo oskrbo.

REŠEVANJA OBOLELIH OSEB

Izpostava Koper

Ob 17.41 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so požarno varovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Maribor

Ob 14.56 je v Lovrencu na Pohorju nenadno obolela oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Lovrenc na Pohorju so pomagali osebi do prihoda reševalcev, posadka s helikopterjem SV pa jo je v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala v UKC Maribor.

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Ljubljana

Ob 4.38 sta na avtocesti Ljubljana – Maribor na počivališču Lukovica, smer Ljubljana, trčili tovorno in kombinirano vozilo. Ena oseba se je lažje poškodovala. Gasilci Center zaščite in reševanja (CZR) Domžale so nudili pomoč reševalcem NMP.

Ob 6.50 je na avtocesti Ljubljana – Koper, med počivališčem Lom in izvozom Unec, osebno vozilo s prikolico trčilo v zaščitno ograjo. Osebno vozilo in prikolica sta poškodovana, iz vozila so iztekle tekočine. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 9.59 je na križišču Maistrove in Cankarjeve ulice v Kamniku osebno vozilo zbilo kolesarja. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, na električnem kolesu odstranili baterijo, do prihoda policije usmerjali promet in pomagali reševalcem NMP Kamnik. Poškodovanega kolesarja so prevzeli reševalci.

Ob 10.44 je na cesti na Stari grad, občina Kamnik, padel kolesar. Gasilci PGD Kamnik so pomagali reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi in prenosu poškodovanega kolesarja, zavarovali kraj nesreče in policistom nudili asistenco. Poškodovanca so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.27 je prišlo do naleta dveh osebnih vozil na avtocesti Grosuplje–Višnja gora, občina Grosuplje. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj nesreče, posuli iztekle tekočine z  absorbentom ter odklopili akumulatorja na vozilih. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 16.25 sta na cesti Zapoge–Hraše, občina Vodice, trčila osebno vozilo in traktor. Voznica osebnega vozila je bila težje poškodovana. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so tehničnim posegom rešili voznico iz vozila in jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem UKC Ljubljana. Odklopili so akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.26 se je cesti na Mangartsko sedlo, občina Bovec, pri padcu poškodoval voznik motornega kolesa. Prvo pomoč so mu nudili prisotni in gasilci PGD Bovec do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so poškodovanega motorista dokončno oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.52 je v naselju Podturn pri Dolenjskih Toplicah, občina Dolenjske Toplice, padel motorist in se poškodoval. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Dolenjske Toplice so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom in očistili cestišče v dolžini 40 metrov ter pomagali policiji pri urejanju prometa. Reševalci nujne medicinske pomoči NMP Novo mesto so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 12.08 je na cesti v bližini naselja Senožeče, občina Divača, padel in se hudo poškodoval voznik motornega kolesa. Gasilci PGD Senožeče in Zavod za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali mesto dogodka, nudili poškodovanemu prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Postojna, ki so nadaljevali z zdravniško oskrbo. Motorist je kljub pomoči podlegel poškodbam. Aktiviran je bil tudi helikopter SV z dežurno ekipo HNMP na krovu, ki pa je bil kasneje preklican. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Ljubljana

Ob 11.37 je v naselju Moste, občina Komenda, zagorela žagovina pod tekočim trakom delovnega stroja v mizarski delavnici. Gasilci PGD Moste, Komenda in Križ so stroj odmaknili in pogasili požar.

Ob 17.04 so na Kongresnem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili približno dva kvadratna metra gorečega ostrešja na stavbi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.26 je v Gregorčičevi ulici v Desklah, občina Kanal, zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Kanal in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so pogasili požar ostrešja, odkrili streho in pogasili še skrita žarišča požara. Pogorelo streho površine približno 30 kvadratnih metrov so zasilno sanirali.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.45 je na Malgajevi ulici v Radljah ob Dravi zaradi napake na električni napeljavi zagorelo v stanovanjski hiši. Stanovalci so manjši požar do prihoda gasilcev sami pogasili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so stanovanje prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Elektriko je izklopil dežurni delavec Elektra Celje.

POŽARI NA PROMETNIH SREDSTVIH

Izpostava Celje

Ob 10.42 je v kraju Radegunda, občina Mozirje, gorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev so požar pogasili prisotni. Gasilci PGD Mozirje so zavarovali kraj, požar dokončno pogasli in odklopili akumulator. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 15.35 je na Belokriški cesti v Portorožu, občina Piran, gorel prednji del osebnega vozila in del obcestne brežine. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so pogasili požar, vozilo dodatno ohladili in posuli cestišče z vpojnim sredstvom.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.29 je na parkirišču na Glavnem trgu na Muti gorelo osebno vozilo. Do prihoda gasilcev je ogenj ugasnil. Gasilci PGD Muta so odklopili akumulator, pregledali vozilo in ga odstranili na varno.

POŽARI V NARAVI OZIROMA NA PROSTEM

Izpostava Koper

Ob 2.15 je pri Črnotičah, občina Koper, gorela trava in podrastje. Požar na površini okoli 2500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Osp.

Ob 10.09 se je v Črnotičah, občina Koper, kadilo na požarišču nočnega požara. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki požarišče še enkrat zalili z vodo.

Ob 15.11 je nad Pobočno ulico v Izoli gorelo v naravnem okolju. Požar, v katerem je zgorelo približno en hektar trave, grmičevja in borovega gozda, so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.35 so ob Milčinskega ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili manjši kup vejevja in ivernih plošč na površini okoli dveh kvadratnih metrov.

Ob 11.35 je v bližini motokros proge Parka Cukarca v občini Ivančna Gorica zaradi kurjenja žara v naravi zagorela trava. Gasilci PGD Šentvid pri Stični so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.08 je v naselju Bilje, občina Miren-Kostanjevica, ponovno tlelo na območju, kjer so že včeraj posredovali gasilci. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili tleče odpadke, plastiko in druge nevarne snovi ter požarišče prekopali in zalili z vodo. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 13.39 so pri naselju Selo, občina Ajdovščina, goreli suha trava, podrast in grmičevje. Posredovali so gasilci PGD Selo in Gasilsko reševalni center (GRC) Ajdovščina, ki so pogasili požar na površini približno 1,5 hektara.

Izpostava Postojna

Ob 14.17 je pri naselju Griže, občina Sežana, občanu pri kurjenju v naravnem okolju ušel ogenj izpod nadzora. Gasilci PGD Štjak in ZGRS Sežana so pogasili in preventivno obilneje zalili površino travniškega požara na okrog 1000 kvadratnih metrih.

Ob 15.20 je pri naselja Kačiče - Pared, občina Divača, gorelo v  naravi. Gasilci PGD Divača in Senožeče ter ZGRS Sežana so pogasili in z vodo zalili približno 0,2 hektara travnate površine in grmičevja.

POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH

Izpostava Ljubljana

Ob 00.39 je v Glavarjevi ulici v Ljubljani na parkirišču večstanovanjskega objekta gorel zabojnik za odpadno embalažo. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojnik je bil v požaru uničen.

NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI

Izpostava Novo mesto

Ob 13.30 sta na Topliški cesti v Novem mestu gasilca GRC Novo mesto razmastila in očistila oljni madež na cestišču v dolžini okoli 50 metrov.

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Ljubljana

Ob 0.48 je v Sulčji ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta puščala voda. Do prihoda gasilcev GB Ljubljana so prazno stanovanje že odprli sosedje ter zaprli ventil na inštalacijskem omrežju.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.20 so na Ronkovi ulici v Slovenj Gradcu posredovali gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so s pomočjo lestve vstopili skozi okno stanovanja, kjer so našli nepoškodovano pogrešano osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/