Skoči do osrednje vsebine

Perpetuum Jazzile začenja koncertno turnejo »Evropa brez meja«

Svetovna glasbena atrakcija, slovenski zbor Perpetuum Jazzile začenja svojo evropsko koncertno turnejo v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU. Prvič bodo nastopili to soboto, 4. septembra, v Budimpešti na Madžarskem. Zbor bo v okviru turneje nastopil v petih evropskih mestih.

Prvi koncert bo to soboto, 4. septembra, ob 20. uri na notranjem dvorišču mestne hiše v Budimpešti. Tokratni koncert v Budimpešti bo izjemoma protokolarne narave in ga bo skupina izvedla za vabljene goste. Zbrane goste bosta nagovorila slovenski veleposlanik v Budimpešti dr. Marjan Cencen in Erzsébet Németh, namestnica župana Budimpešte, pristojna za kulturo.

Zbor bo septembra nastopil še v Lizboni, in sicer v torek, 14. septembra, ob 21. uri v Centro Cultural de Belém. Do konca leta bodo pevci nastopili predvidoma še v Berlinu, Bruslju in Strasbourgu, če bodo epidemične razmere to dovoljevale. Točni datumi in lokacije bodo objavljeni na spletnem mestu predsedovanja. Koncerti bodo odprti za splošno javnost.

Pevski zbor Perpetuum Jazzile je svetovni glasbeni fenomen – nastopajo popolnoma brez instrumentalnega ozadja, vse zvočne učinke pa ustvari okoli 50 vrhunskih pevcev s svojimi glasovi oziroma »a capella«. Na koncertih bodo nastopili s širokim repertoarjem slovenskih in evropskih skladb, njihova skupna vizija je »Evropa brez meja«.

Perpetuum Jazzile sicer izvaja pretežno pop in džez. S svojim značilnim slogom je zbor prava svetovna glasbena atrakcija, saj podobnega ni na svetu. Zbor je na svetovni glasbeni zemljevid umestila priredba skladbe Africa, ki jo je pred desetletji izvajala skupina Toto. Priredbo si je na omrežju YouTube do zdaj ogledalo že skoraj 22 milijonov obiskovalcev. Za svoje dosežke so Perpetuum Jazzile prejeli več nagrad.

Perpetuum Jazzile je sodeloval tudi pri promocijskem filmu slovenskega predsedovanja Svetu EU, v katerem so za glasbeno ozadje izvedli Zdravljico, uglasbeno pesnitev dr. Franceta Prešerna, katere sedma kitica je slovenska himna. Ustvarjalna ekipa mednarodno priznanega režiserja Mitja Okorna jo je v sodelovanju s Perpetuum Jazzile posnela v povsem novem aranžmaju, ki je poseben tudi zato, ker pevce v ozadju spremlja simfonični orkester. Do zdaj so namreč pevci v zboru vse »posebne učinke« ustvarili s svojimi glasovi.

Perpetuum Jazzile vedo, kaj delajo, in to delajo dobro. Obiskovalce koncertov znajo presenetiti in navdušiti, saj njihove nastope spremlja tudi premišljena dramaturgija, ki zaključi celoto, pri čemer številne svetovne glasbene uspešnice interpretirajo na izviren in sebi lasten zborovski način.