Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. septembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.24 si je na Komni, občina Bohinj, pohodnik poškodoval gleženj. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovano osebo s helikopterjem Slovenske vojske (SV )odpeljali v Splošno bolnico (SB) Jesenice.

Ob 14.30 je pod Češko kočo, občina Jezersko, s planinske poti zdrsnil planinec in se pri tem lažje poškodoval. Gorski reševalci GRS Jezersko so ga oskrbeli in pospremili v dolino.

Ob 17.37 si je na planinski poti od Suhadolnika proti Kokrškem sedlu, občina Preddvor, planinec pri padcu poškodoval hrbet. Gorski reševalci GRS Kranj in dežurna ekipa GRS Brnik so planinca dvignili v helikopter SV, ki ga je prepeljal v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.25 se je v kraju Šmihel v občini Nova Gorica pri padcu na streho stanovanjskega objekta poškodoval jadralni padalec. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica so poškodovanca oskrbeli na kraju in nato prepeljali v šempetrsko bolnišnico. Na kraju je bila tudi prisotna policija.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 11.00 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu poletela v Ilirsko Bistrico, od koder je prepeljal poškodovano osebo v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca do helikopterja.

Izpostava Ptuj

Ob 16.06 so v kraju Strjanci, občina Ormož, gasilci PGD Podgorci do prihoda reševalcev NMP Ormož nudili prvo pomoč onemogli osebi. Reševalci so jo prepeljali v SB Jožeta Potrča Ptuj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.48 je na avtocesti med Celje centrom in Celjem zahod, smer Ljubljana, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, s tehničnem posegom eno osebo rešili iz vozila, ostali dve skrbeli, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem, policiji in cestnemu podjetju. Reševalci NMP Celje so nudili prvo pomoč trem poškodovanim, eno osebo so prepeljali v SB Celje, ena oseba je preminula na kraju dogodka.

Izpostava Kranj

Ob 12.58 sta v Osojnici, občina Žiri, trčila kolesar in osebno vozilo. Gasilci PGD Dobračeva in Žiri so do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka nudili prvo pomoč kolesarju. Zaradi težjih poškodb je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala poškodovanega kolesarja v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 Ob 20.07 je na avtocestnem odseku Kranj zahod–Kranj vzhod osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnjeno ustavilo v obcestnem jarku. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj dogodka zavarovali, vozilo so s tehničnim posegom dvignili in postavili na cestišče, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, na vozilu odklopili akumulator in kraj dogodka osvetljevali. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.01 so gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale posredovali na lokalni cesti Vir–Količevo, občina Domžale, ob padcu kolesarke. Zavarovali so kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi poškodovanke, ki je bila prepeljana v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Maribor

Ob 10.54 sta na avtocesti med priključkom Fram in razcepom Slivnica v smeri Maribora trčili tovorni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva in s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo ter jo predali reševalcem NMP Maribor. Prepeljali so jo v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 19.27 je na cesti med Novo Sušico in posestvom Ravne, občina Pivka, osebno vozilo zbilo pešca. V nesreči je bil pešec težje poškodovan, tudi voznik osebnega vozila je tožil za bolečinami v hrbtenici. Reševalci NMP Postojna so oba prepeljala v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Košana so pomagali pri oskrbi poškodovancev in policistom pri razsvetljevanju kraja dogodka.

Izpostava Ptuj

Ob 19.11 je v Grajenščaku, občina Ptuj, voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste in se prevrnila na streho. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka. Za poškodovano voznico so poskrbeli reševalci NMP Ptuj.

Ob 20.44 je v Drstelji, občina Destrnik, voznik osebnega vozila zapeljal na teraso gostinskega lokala. Gasilci PGD Ptuj so poškodovano osebo oskrbeli in stabilizirali nadstrešek lokala.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.12 je v Prušnikovi ulici v Ljubljani zaradi neustrezne postavitve žara zagorel nadstrešek. Zaposleni v gostilni so požar pogasili sami. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana pa so odstranili ožgani del obloge nadstreška, požarišče zalili z vodo in pregledali ostrešje.

Ob 12.15 se je na Rakovi Jelši v Ljubljani ponovno začelo kaditi na požarišču, kjer je preko noči gorela baraka. Gasilci GB Ljubljana so preventivno požarišče zalili z vodo in ohladili material.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.23 je v Trnju, občina Črenšovci, zagorela napa v kuhinji. Posredovali so gasilci PGD Trnje in Črenšovci, ki so napo pogasili, prostor prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.24 je v bližini ulice Muhaber v Novem mestu na travniku gorel čebelnjak velikosti 4 X 1 meter. Požar, ki je uničil čebelnjak skupaj z osmimi panji, so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence. Na kraju so bili prisotni policisti.

Izpostava Postojna

Ob 16.49 so v naselju Gornje Ležeče, občina Divača, zaradi polaganja lepenke na strehi stanovanjske hiše zagorele bale sena. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana, PGD Senožeče in Divača so s podstrešja iznesli 50 bal sena, jih namočili ter odpeljali na deponijo. Poškodba strehe je minimalna. Gasilci so naredili odprtino za odvod dima.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 12.20 je v Marini Portorož gorelo plovilo. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Piran, ki so izklopili akumulatorje in pogasili požar v podpalubju barke.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.34 je na avtocesti Domžale–Celje med predoroma Podmilj in Trojane, v smeri Celja, zagorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci CZR Domžale in PGE Celje, ki so zavarovali mesto dogodka in požar na vozilu pogasili. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.46 je v naselju Ropoča, občina Rogašovci, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Ropoča. Posredovali so tudi gasilci PGD Sveti Jurij, Nuskova, Serdica in Rogašovci.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 23.29 so v bližini naselja Pesje, občina Krško, na divjem odlagališču gorele odvržene odpadne pnevmatike in plastična folija. Gasilci PGE Krško so požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Celje

Ob 12.24 so v Sernčevi ulici v Celju goreli kup odpadnega materiala in smeti na površini okoli 16 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGE Celje. Na kraju je bila prisotna policija.

Ob 15.46 so na Bežigrajski cesti v Celju gasilci PGE Celje ob prisotnosti policije pogasili manjši požar v naravi.

Izpostava Koper

Ob 10.00 je v naselju Gažon, občina Koper, občanu ob kurjenju ogenj ušel izpod nadzora in zajel manjše drevo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče.

Ob 14.29 je v naselju Gažon, občina Koper, gorelo v nasadu oljk. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči, ki so pogasili okoli 3000 kvadratnih metrov travnatih površin. V požaru je bilo poškodovanih šest oljčnih dreves.

Izpostava Kranj

Ob 10.47 so na motokros progi Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik pogasili manjše kurišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.20 je ob gozdni cesti Kračali–Ravne na Blokah, občina Ribnica, v gozdu gorel kup vej. Požar se je razširil v gozd. Požar površine okoli 80 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Gora.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 14.04 so krajani opazili onesnaženja potoka Bolska pri uvozu v center varne vožnje na Vranskem. Gasilci PGE Celje so izmerili Ph vode, ki ni pokazal onesnaženja. Skupaj s policijo pa so ugotovili, da je voda kalna zaradi gradbenih del, saj se višje poglablja struga potoka.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 17.06 sta pri Sežani pripadnika Jamarske reševalne službe Reševalnega centra (JRS RC) Sežana opravila ogled jame zaradi prisotnosti Neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) iz obdobja 1. svetovne vojne. Jamarja sta jamo pregledala in poslikala morebitne nevarne najdbe, ki jih bodo odstranili pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS v prihodnjih dnevih.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.52 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje odprli vrata dvigala in iz njega rešili osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.16 so na Škofjeloški cesti v Medvodah gasilci PGD Preska Medvode s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v katerem je bila onemogla občanka. Reševalci NMP Ljubljana so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.03 so v Sketovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Onemoglo osebo so oskrbeli in pustili v varstvu policije do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.10 so v Radencih gasilci PGD Gornja Radgona nudili pomoč reševalcem NMP Gornja Radgona pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega bloka v reševalno vozilo.

Ob 12.34 so v Radencih ob povratku obolele osebe z zdravniškega pregleda gasilci PGD Gornja Radgona nudili pomoč reševalcem NMP Gornja Radgona pri prenosu osebe v stanovanje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.14 sta gasilca PGD Plužnje iz kurilnice stanovanjskega objekta v vasi Lazec, občina Cerkno, prečrpala vodo, ki se je natekla zaradi počene vodovodne cevi..

Izpostava Postojna

Ob 21.53 so v Ivanjem selu, občina Cerknica, gasilci PGD Ivanje selo nudili pomoč poškodovani osebi in reševalcem NMP Cerknica pri prenosu osebe v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/