Skoči do osrednje vsebine

Javni razpis za sofinanciranje ekranizacije Jančarjevega romana To noč sem jo videl

Ministrstvo za kulturo je objavilo javni projektni razpis za sofinanciranje produkcije avdiovizualne (AV) mini serije po literarni predlogi – romanu To noč sem jo videl Draga Jančarja. Rok za prijavo je 4. oktober 2021.

Objavo Javnega razpisa za sofinanciranje AV mini serije na podlagi literarne predloge slovenskega pisatelja Draga Jančarja z naslovom To noč sem jo videl (JPR–AVP–2022) so spodbudili vse težje razmere v avdiovizualnem sektorju, podatek, da so se v zadnjem obdobju v Sloveniji redko snemale televizijske serije na podlagi slovenskih literarnih del, in bližajoče se leto 2023, ko bo Slovenija častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu. Osrednji gost knjižnega sejma bo ravno pisatelj Drago Jančar.

Ker na globalnem, evropskem in nacionalnem avdiovizualnem tržišču močno prevladujejo globalni ponudniki iz tretjih držav, predvsem iz Združenih držav Amerike, so v Evropi in Sloveniji potrebni državni ukrepi in finančne spodbude za čim večjo promocijo in produkcijo evropskih avdiovizualnih del. Od tega so odvisni obstoj in razvoj avdiovizualnega sektorja ter ohranjanje kulturne in jezikovne raznolikosti.

Projekt bo imel pomembno vlogo pri spoznavanju in prepoznavanju v svetu najbolj uglednega in uveljavljenega ter prevajanega slovenskega literata ter kakovostne sodobne slovenske avdiovizualne produkcije kot pomembnega gradnika evropske avdiovizualne produkcije. 

Razpisna dokumentacija je objavljena na strani ministrstva Javne objave.

OBVESTILO
Javni projektni razpis je bil na željo Draga Jančarja 6. septembra 2021 umaknjen.