Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. septembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.01 se je med Malim Mangartom in Hudo Škrbino v občini Bovec izgubila in zaplezala planinka. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec in helikopter SV z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči - Gorske reševalne službe (HNMP-GRS) z Brnika, ki je planinko dvignil v helikopter in nepoškodovano prepeljal v dolino.

Ob 15.04 se je na območju Velikega Špičja v občini Bovec izgubil in zaplezal planinec. Posredovali so reševalci GRS Bovec in helikopter Slovenske vojske z združeno ekipo HNMP-GRS z Brnika, ki je nepoškodovanega planinca prepeljal v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.31 je v Domu na Komni, občina Bohinj, planika potrebovala zdravstveno pomoč. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa HNMP Brnik so obolelo osebo na kraju oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Ob 12.16 je pri Vodnikovem domu, občina Bohinj, planinka nenadoma obolela. Posredovali so reševalci GRS Bohinj, Škofja Loka, Tržič, Jesenice ter helikopter Slovenske vojske (SV) z združeno ekipo HNMP-GRS Brnik. Helikopter je obolelo planinko prepeljal na zdravljenje v SB Jesenice.

Ob 12.31 je prišel h Vodnikovem domu, občina Bohinj, obolel planinec. Gorski reševalci so skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku in helikopterjem Slovenske vojske obolelega oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.01 sta v kraju Spodnje Sečovo, občina Rogaška Slatina, trčila osebno vozilo in kolo z motorjem. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj nesreče, sanirali cestišče, nudili pomoč reševalcem in policiji ter odklopili akumulator na vozilu. V nesreči se je poškodovala ena oseba. Oskrbeli so jo reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah.

Izpostava Kranj

Ob 16.57 se je na Kidričevi cesti v Škofji Loki zgodila prometna nesreča. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj nesreče, z absorbentom posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji ter postavili osebno vozilo na cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.20 je na avtocesti Krtina–Domžale, občina Domžale, prišlo do naleta petih osebnih vozil. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje na vozilih in posuli iztekle motorne tekočine z absorbentom. Reševalci NMP Domžale so prepeljali dve osebi na zdravljenje v bolnišnico.

Ob 15.23 je motorist med prehitevanjem osebnega vozila zapeljal s ceste na bankino na Obvozni cesti v Ljubljani. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulator ter usmerjali promet. Reševalci NMP Ljubljana so lažje poškodovanega motorista prepeljali v bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.11 je v Brezini v Brežicah gorelo olje na štedilniku, požar pa se je razširil na kuhinjsko napo in elemente. Požar je do prihoda gasilcev pogasil stanovalec, gasilci PGD Brežice-okolica pa so zavarovali kraj dogodka, ter s termovizijsko kamero pregledali prostore in kraj požarišča. Preventivno so ostali na gasilski straži.

Izpostava Koper

Ob 9.20 je zagorelo v dimniku gostinskega lokala na Carpacciovem trgu v Kopru. Zaposleni v lokalu so z gasilnimi aparati omejili požar, dokončno pa so ga pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 16.20 je na avtocestnem odseku Smednik–Dobruška vas, pri naselju Gmajna, občina Krško, gorelo osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili in počistili cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.40 se je na avtobusni postaji v Trebnjem kadilo v predelu motorja osebnega vozila. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka in opravili pregled vozila s termovizijsko kamero. Do požara ni prišlo.

Ob 16.42 se je na cesti Dobrnič–Grmada pri naselju Stranje pri Dobrniču, občina Trebnje, kadilo v predelu motorja osebnega vozila. Gasilci PGD Dobrnič so zavarovali kraj dogodka in opravili pregled vozila ter odklopili akumulator. Do požara ni prišlo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.02 sta pri naselju Visoko v občini Ig zagoreli trava in podrast. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Golo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 06.11 je na Železarski Cesti v Štorah gorel kontejner za odpadne palete. Delavci v podjetju so sami izvedli gašenje začetnega požara, gasilci PGD Štore pa so dokončno pogasili požar in pregledali okolico.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.28 so na Cesti I. slovenskega tabora v Ljutomeru pri zemeljskih delih pretrgali plinovodno napeljavo. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer, ki na pa podlagi izvedenih meritev niso zaznali prisotnost plina.

Ob 14.54 so gasilci PGD Murska Sobota počistili okrog deset kvadratnih metrov velik oljni madež na parkirišču trgovskega obrata v Murski Soboti.

Izpostava Postojna

Ob 16.51 se je na bencinskem servisu Fernetiči v Sežani na tovornemu vozilu, ki je prevažalo tekočino za razmaščevanje, poškodoval eden od sodov na paleti. Na asfalt je izteklo okoli deset litrov tekočine. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, ki so izteklo tekočino posuli z vpojnim sredstvom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.42 so pri zemeljskih delih na Prešernovi ulici v Nov Gorici našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije, ki sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, teže 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja primerno shranila.

Ob 16.19 so v kraju Vrtoče, občina Miren-Kostanjevica, našli nekaj kosov NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave, topovsko granato šrapnel, mase 6,5 kg, italijanske izdelave ter topovski vžigalnik kalibra 150 mm, mase 4 kg, avstrijske izdelave. Vse najdbe so ostanek obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 23.11 so na Hrastinski poti v Brežicah gasilci PGD Brežice ob prisotnosti policije in reševalcev s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem se je nahajala obolela oseba. Reševalci NMP Brežice so jo ustrezno oskrbeli.

Izpostava Celje

Ob 18.00 je v Zgornjih Negonjah, občina Rogaška Slatina, voznica pri vzvratni vožnji zapeljala čez rob cestišča. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki so s pomočjo dvigala vozilo potegnili nazaj na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 13.00 so gasilci JZ GB Koper posredovali v večstanovanjski hiši na Krožni cesti v Kopru, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 12.40 je na Valjavčevi ulici v Kranju obolela oseba potrebovala pomoč. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli nezavestno osebo ter jo predali reševalcem NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.05 so gasilci GB Ljubljana posredovali na Vrhovčevi ulici v Ljubljani, kjer je stanovalka izgubila ključe stanovanja, v katerem se je nahajal pes, na plinskem štedilniku pa se je kuhalo kosilo. Zaradi nevarnosti pred požarom so gasilci v prostor vstopili s tehničnim posegom in odstavili hrano s štedilnika. Do požara ni prišlo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.12 sta gasilca PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprla vrata dvigala v stanovanjskem bloku na Gregorčičevi ulici v Murski Soboti, v katerem je bila ujeta ena oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/