Skoči do osrednje vsebine

Strateški forum Bled priložnost za razpravo o prihodnosti evropske obrambne identitete

V okviru Strateškega foruma Bled je potekal panel z naslovom Oblikovanje evropske obrambe na katerem so sodelovali namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana, portugalski obrambni minister Joao Gomes Cravinho, francoska obrambna ministrica Florence Parly in minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin.

Sogovorniki so v razpravi izpostavili, da so dogodki v Afganistanu okrepili razmišljanja o izgradnji učinkovitejših obrambnih zmogljivosti EU s ciljem zagotavljanja strateške avtonomije EU.  Namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana je pri tem poudaril, da se EU, Nato in OZN soočajo s podobnimi,  vse bolj kompleksnimi varnostnimi izzivi, zato je sodelovanje nujno, saj je skupen cilj vseh mir in stabilnost v svetu. Potrebno je premišljeno iskanje sinergij pri izgradnji učinkovitih obrambnih zmogljivosti, pri čemer mora ostati glavno vodilo princip solidarnosti in sodelovanja. Pri tem je opozoril na realnost glede obrambnih izdatkov, saj obstajajo velike razlike med državami, vsem pa je skupno, da imajo en obrambni proračun in nacionalne obrambne zmogljivosti ter  eno javno mnenje glede vlaganj v obrambo.    

Minister Tonin je glede pridobljenih izkušenj iz Afganistana poudaril, da mirovne misije zahtevajo dolgoročno prisotnost, saj dvajsetletna prisotnost zavezniških sil v Afganistanu ni najdaljše posredovanje vojaških sil na nekem območju. Prav tako se je treba zavedati, da kompleksne operacije zahtevajo dvig nivoja obrambnih zmogljivosti, za kar pa so potrebna finančna sredstva in politična volja ter v primeru EU vzpostavitev učinkovitejšega mehanizma odločanja. Kot je povedal, je znotraj EU sicer oblikovanih več različnih pobud kot so bojne skupine EU, ki pa se zaradi zapletenosti mehanizmov napotitve ne morejo dovolj hitro in učinkovito odzvati. Prav pozivi za oblikovanje evropskih sil za hitro odzivanje so bili tema pogovorov tudi v okviru neformalnega zasedanja obrambnih ministrov EU na Brdu. Razpravljalci so pri tem poudarili, da razmišljanja o evropski obrambni identiteti v prihodnje ne gredo v smer izolacije ampak krepitve naporov EU za učinkovitejšo pomoč državam, ki delijo skupne demokratične vrednote.

Udeleženci panela sedijo na odru, pred panojem blejskega foruma

Na panelu Oblikovanje evropske obrambe so sodelovali namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana, portugalski obrambni minister Joao Gomes Cravinho, francoska obrambna ministrica Florence Parly in minister za obrambo Republike Sl | Avtor: Monika Sušanj, MORS