Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z indijskim zunanjim ministrom dr. Jaishankarjem o nadaljnji krepitvi sodelovanja med državama

Minister dr. Anže Logar na uradnem obisku gosti ministra za zunanje zadeve Republike Indije dr. Subrahmanyama Jaishankarja. Gre za prvi obisk v Sloveniji na ravni zunanjih ministrov po tridesetih letih. Indijski minister je prav tako gost letošnjega Blejskega strateškega foruma, udeležil pa se bo tudi delovnega kosila ob robu neformalnega srečanja ministrov in ministric za zunanje zadeve Evropske unije (Gymnich) na Brdu pri Kranju.
stojita pred zastavami, se rokujeta, zadaj jezero

Minister dr. Logar z indijskim zunanjim ministrom dr. Jaishankarjem | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

1 / 3

Ministra sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični in prijateljski ter da se v prihodnje še nadgradijo. Gospodarsko sodelovanje sta ocenila kot zelo dobro. Indija je druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji. Minister dr. Logar je med možnostmi za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja med državama izpostavil Luko Koper, ki bi lahko postala strateško pristanišče za indijski izvoz na trge srednje in vzhodne Evrope.

Minister dr. Logar je ministru dr. Jaishankarju čestital za odločno ukrepanje Indije v boju proti pandemiji. Zahvalil se je za solidarnost Indije v boju s covidom-19 ter za podporo in pomoč pri vrnitvi slovenskih državljanov.

Ministra sta se strinjala, da indopacifiška regija postaja svetovno težišče tako v geogospodarskem kot v geopolitičnem smislu. Minister dr. Logar je poudaril, da Slovenija podpira krepitev strateškega partnerstva med Evropsko unijo in Indijo, pri čemer vidi Indijo kot enega izmed najpomembnejših partnerjev v indopacifiški regiji. "Podpiramo sklenitev prostotrgovinskega sporazuma, investicijskega sporazuma ter partnerstva na področju povezljivosti med EU in Indijo", je povedal minister dr. Logar.

Slovenija in Indija pripisujeta velik pomen razvoju umetne inteligence in kibernetski varnosti. Ministra sta se zavzela tudi za sodelovanje obeh držav v okviru Svetovnega partnerstva za umetno inteligenco in Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI), ki deluje v Sloveniji pod okriljem Unesca.

Minister dr. Logar je sogovorniku predstavil tudi prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.