Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na Blejskem strateškem forumu o sodelovanju v Severnem Jadranu, Sredozemlju in Indo-Pacifiku

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na Blejskem strateškem forumu sodeloval na treh panelih. V središču prvega panela je bila razprava o možnostih okrepljenega sodelovanja v Severnem Jadranu, na drugem so udeleženci razpravljali o geostrateški vlogi Sredozemlja, na tretjem pa o možnostih sodelovanja med Evropsko unijo in Indijo v indopacifiški regiji.
sedijo na odru, zadaj pano z napisom

Minister dr. Logar na panelu "New Wind in the Adriatic – Adjusting the Sails of Collaboration" | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

1 / 3

Poleg ministra dr. Logarja je na panelu z naslovom "New Wind in the Adriatic – Adjusting the Sails of Collaboration" sodeloval tudi minister za zunanje in evropske zadeve Hrvaške dr. Gordan Grlić Radman. Pol zaprto Jadransko morje z visoko gostoto pomorskega prometa in občutljivim ekosistemom zahteva tesno sodelovanje obalnih držav. Minister dr. Logar je poudaril konstruktivno sodelovanje Slovenije, Hrvaške in Italije v okviru tristranskega sodelovanja v Severnem Jadranu, ki je bilo vzpostavljeno decembra lani. "Ta format sodelovanja predstavlja dragocen primer, kako lahko rešujemo težave in hkrati ohranimo svoje interese v Jadranskem morju," je povedal minister dr. Logar.

Ministri za zunanje zadeve Slovenije, Cipra, Grčije, Malte in Portugalske so na panelu z naslovom "Mediterranean: A Geostrategic Chessboard" poudarili pomen stabilnosti v Sredozemlju, ki je v vitalnem interesu Evropske unije. Minister dr. Logar je izpostavil, da je Slovenija edina država članica Evropske unije, ki  sodeluje v treh od štirih makro-regionalnih strategijah. "Slovenija je sredozemska država in kot taka se spopada z istimi težavami kot druge države regije. Na preteklih izkušnjah smo se marsičesa naučili in zato pripravili novo strategijo za boj z migracijami," je poudaril minister dr. Logar.

Minister dr. Logar je na panelu z naslovom "Partnership for a Rules-based Order in the Indo-Pacific" sodeloval skupaj z zunanjim ministrom Portugalske Augustom Santosom Silvo in zunanjim ministrom Indije dr. Subrahmanyamom Jaishankarjem, ki ga je pred tem gostil na delovnem kosilu. Minister dr. Logar je izpostavil, da si Slovenija prizadeva za skupni pristop EU k indopacifiški regiji. "Pomembno je, da EU razširi obzorja in poišče nova partnerstva v regiji, pri čemer je Indija naravni sogovornik. Za slovensko predsedstvo je to vprašanje med prednostnimi in pričakujemo, da se bo dialog okrepil," je poudaril minister dr. Logar.