Skoči do osrednje vsebine

Med prioritetami tudi trenutne migracijske razmere

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je članom odbora LIBE predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja. Med prednostnimi nalogami so tudi zdajšnje migracijske razmere.

Prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju notranjih zadev temeljijo na iskanju ustreznih skupnih in celovitih rešitev na ravni EU pri upravljanju migracij s ciljem odpravljanja temeljnih vzrokov za migracije ter prizadevanju v boju proti tihotapljenju migrantov in trgovini z ljudmi. "Na neformalnem srečanju notranjih ministrov julija smo ministri izkazali politično voljo za postopni napredek pri oblikovanju skupne migracijske politike EU," je povedal minister Hojs in dodal, da bomo septembra intenzivno nadaljevali delo na zakonodajnih predlogih, predvsem uredbi o Eurodac.

Minister je ob tem govoril tudi o zdajšnjih migracijskih razmerah v EU in svetu. »Spremljamo razmere v Afganistanu, glede na skupno izjavo ministrov z izrednega zasedanja pred dvema dnevoma pa se bo Unija tudi odzvala na morebitne vplive tamkajšnjih razmer na EU,« je še povedal Hojs ter znova obsodil beloruske poskuse instrumentalizacije ljudi v politične namene, kar se dogaja na zunanji meji EU z Belorusijo.

Minister Hojs za mikrofonom v sedečem položaju

Minister Hojs predstavil prioritete slovenskega predsedstva odboru LIBE. | Avtor: European Union

Krepitev schengenskega prostora 

Med ključne cilje sodita tudi krepitev schengenskega prostora ter zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU in Sloveniji. »Krepitev schengenskega prostora je za slovensko predsedovanje izjemnega pomena, zato smo predlog o schengenskem evalvacijskem mehanizmu v pristojni delovni skupini začeli obravnavati že prvi dan predsedovanja,« je poudaril minister Hojs. "Razpravo smo julija opravili tudi ministri in v njej začrtali smer glede predloga o schengenskem zakoniku, ki ga bo Evropska komisija predstavila do konca leta."

Regionalna prednostna naloga sta Zahodni Balkan in nujnost tesnega sodelovanja pri aktivnostih za podporo državam regije ob pridruževanju evroatlantskim integracijam in prenosu standardov EU. "S partnericami na Zahodnem Balkanu si želimo predvsem krepiti policijsko sodelovanje na področju preprečevanja spolnih zlorab otrok na spletu," je še dejal minister.

Predstavitev prednostnih nalog odborom Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve