Skoči do osrednje vsebine

Zaščita človekovih pravic v luči izzivov novih tehnologij in uporabe interneta

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je danes Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) v Evropskem parlamentu predstavil prednostne naloge in cilje ministrstva za pravosodje med slovenskim predsedovanjem Svetu EU.

Rdeča nit slovenskega predsedstva na področju pravosodja je zaščita človekovih pravic v luči izzivov, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba interneta. »Kar ni dovoljeno v resničnem svetu, ne sme biti dovoljeno niti v virtualnem svetu,« je poudaril Dikaučič in napovedal virtualno konferenco na temo učinkovite zaščite žrtev ter boja proti sovražnemu govoru in kaznivim dejanjem iz sovraštva, ki jo predsedstvo organizira v sodelovanju z Evropsko komisijo 28. oktobra letos.

Na področju zaščite pravic otrok smo na julijskem Svetu izvedli prvo izmenjavo mnenj o predlogu Sklepov sveta o Strategiji o pravicah otrok, katerih sprejetje načrtujemo za oktobrsko zasedanje ministrov za pravosodje. Sklepi bodo vsebovali konkretne zaveze in usmeritve, ki bodo v državah članicah doprinesle k višjim standardom glede prepoznavanja in priznavanja pravic otrok.

Za nami je uspešen julijski trialog glede uredbe o e-dokazih, ki nudi dobro podlago za nadaljevanje pogajanj. Minister Dikaučič: »Skupaj z Evropskim parlamentom iščemo rešitev, ki bo zagotovila z vidika kazenskega postopka učinkovit sistem pridobivanja elektronskih dokazov, ki bo hkrati ščitil pravice in upravičene interese vseh vpletenih.« Cilj predsedstva je doseči znaten napredek ali celo zaključiti pogajanja glede predloga še v tem letu.

Umetna inteligenca lahko na različne načine globoko posega v naše temeljne pravice, kot so pravica do zasebnosti, varstvo osebnih podatkov, pravica do nediskriminacije, svoboda izražanja in zbiranja. Zato je ena naših glavnih prednostnih nalog obravnava etičnih vidikov in potencialnih vplivov uporabe umetne inteligence na temeljne pravice in svoboščine.

Dikaučič: »Z vso odgovornostjo moramo pristopiti k regulaciji umetne inteligence ter spodbujati sodelovanje med vsemi globalnimi akterji, ki ustvarjajo standarde za etično in na temeljnih pravicah slonečo umetno inteligenco. Želimo si, da bi služila v dobro človeštvu in mu prinašala blagostanje.«

Po koncu predstavitve je minister Dikaučič odgovoril na širok nabor vprašanj evropskih poslancev, kjer jim je dodatno pojasnil stališča slovenskega predsedstva glede vladavine prava in pravne države, boja proti sovražnemu govoru, zaščite pravic otrok, pa tudi glede delovanja Evropskega javnega tožilstva, pri čemer je zagotovil prizadevanje za čim prejšnjo celovito vzpostavitev delovanja tudi s polnim sodelovanjem Slovenije.

Posnetek današnjega zasedanja odbora LIBE je dostopen na spletni strani Evropskega parlamenta.