Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša ob robu Blejskega strateškega foruma v pogovorih z voditelji o vprašanju širitve EU na Zahodni Balkan

Predsednik vlade Janez Janša je ob robu Blejskega strateškega foruma na Bledu opravil vrsto bilateralnih pogovorov z evropskimi voditelji. Srečanja so potekala v Vili Bled, osrednja tema današnjih pogovorov pa je bilo predvsem vprašanje širitve EU na Zahodni Balkan in epidemiološka situacija po posameznih državah.

Predsednik vlade se je sprva srečal s predsednico EBRD Odile Renaoud – Basso. V pogovorih s predsednikom vlade sta se osredotočila predvsem na vprašanje držav Zahodnega Balkana, v tej luči predvsem v okviru priprav na vrh EU – Zahodni Balkan, ki bo oktobra potekal v Sloveniji. V pogovorih sta nekaj pozornosti namenila tudi vprašanjem zelenega in digitalnega prehoda ter nasploh digitalizaciji. Predsednica EBRD je izpostavila hitrost slovenskega okrevanja in izrazil pohvale glede delovanja slovenskega bačnega trga.

Predsednik vlade se je nato srečal s predsednikom Vlade Slovaške republike Eduardom Hegerjem. Sogovornika sta v pogovorih večino pozornosti namenila epidemiološki situaciji v obeh državah, prav tako pa sta spregovorila o okrevanju gospodarstva po epidemiji. Tema pogovorov je bilo tudi vprašanje širitve EU na Zahodni Balkan ter vprašanje širitve schengenskega območja.

V nadaljevanju dneva se je predsednik vlade Janez Janša srečal s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem. Sogovornika sta se v pogovorih osredotočila na vprašanja širitve EU na Zahodni Balkan in se posvetila pripravam na oktobrski vrh.

Predsednik vlade Janez Janša se je po srečanju s hrvaškim predsednikom vlade sestal tudi s predsednico Evropskih konzervativcev in reformistov Giorgio Meloni, v večernem času pa se je srečal še s predsednikom Vlade Republike Poljske Mateuszem Morawieckim. S poljskim kolegom sta se osredotočila predvsem na vprašanja širitve EU na Zahodni Balkan. Obenem pa sta izmenjala tudi mnenja glede širitve schengenskega območja.