Skoči do osrednje vsebine

Na Bledu voditelji začenjajo strateško razpravo o prihodnosti Evrope

Eden osrednjih dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije – 16. blejski strateški forum – se je začel z otvoritvenimi nagovori gostitelja, ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja, predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. "Prepoznati moramo strateške odzive na izzive, s katerimi se soočajo tako naši državljani v vsakdanjem življenju kot Evropa kot celina. Prepoznati moramo politike, pri katerih je EU zgled svetu, in vključiti tisto, kar smo se naučili v preteklih krizah," je poudaril minister dr. Logar v slovesnem nagovoru v Festivalni dvorani na Bledu.
govori na odru, ozadje foruma v rjavi barvi, prazni stoli na odru

Minister dr. Anže Logar otvoril 16. blejski strateški forum | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

1 / 2

Minister dr. Logar je v nagovoru izrazil zadovoljstvo ob odlični udeležbi visokih predstavnikov držav in institucij, ki bodo s svojimi pogledi prispevali k razpravam o ključnih izzivih Evrope v 21. stoletju. »Izzivi, s katerimi se Evropska unija sooča v zadnjih 15 letih, so iz skupnosti, ki teži k strateškemu pristopu, ustvarili Unijo, ki stremi k reševanju težav. Zato so med glavnimi prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja odpornost, odprta strateška avtonomija in Konferenca o prihodnosti Evrope. Potrebujemo vizijo, kje želimo videti EU v prihodnosti,« je poudaril minister dr. Logar.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je v nagovoru dejal: "To je ključno vprašanje našega časa – kako razumeti in uveljavljati vrednote in mehanizme iskanja konsenza in vzajemnega spoštovanja, subsidiarnosti in solidarnosti. V skupno dobro vsakega sodelujočega naroda." Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je poudaril: "Glede prihodnosti Evrope želim razpravljati o naših projektih vrednot, svoboščin, blaginje in vpliva. (...) Zahvaljujoč enotnemu trgu smo postali največji trgovec na svetu in tudi največji izvoznik meril. In merila, ki jih v naši soseščini najuspešneje ohranjamo, so demokracija, temeljne vrednote in vladavina prava."

Tako program predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije kot program letošnjega foruma sta bila zasnovana z namenom, da bi našli rešitve za obstoječe izzive in svojo pozornost usmerili v prihodnost Evrope, našo skupno prihodnost. Teme letošnjega foruma so tesno prepletene z vsemi ključnimi prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja – od okrevanja po epidemiji, zelene in digitalne preobrazbe, prihodnosti evropske integracije do čezatlantskega sodelovanja in sodelovanja v indopacifiški regiji, izzivov držav vzhodnega partnerstva, stabilnosti Sredozemlja in skupnega upravljanja Jadranskega morja ter bolj učinkovitega odzivanja na podnebne spremembe.

Program 16. blejskega strateškega foruma je dostopen na tej povezavi.