Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič: Ustvariti moramo okolje, ki bo vzgajalo digitalne prvake prihodnosti

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je udeležil Blejskega strateškega foruma, kjer je na večernem panelu sodeloval skupaj s članom Strateškega sveta za digitalizacijo Juretom Leskovcem in podpredsednikom Facebooka za globalne zadeve Nickom Cleggom.

"Slovenija je dom vrhunskih raziskav in inovacij. Gostimo prvi Unescov center za umetno inteligenco in razvijamo nekatera najboljša električna letala na svetu. Slovenija je tudi rojstni kraj Talking Toma in drugih kultnih bitij iz sveta zabave," je uvodoma dejal minister Andrijanič.

"Nocoj želim govoriti o viziji Evrope, ki je konkurenčna, podjetna, inovativna in optimistična glede prihodnosti. Zato, ker Evropejci bolj kot kdaj koli prej potrebujemo močno Evropo, potrebuje pa jo tudi svet," je nadaljeval minister. Po njegovih besedah je dobra novica, da je Evropa odlična pri oblikovanju in izvažanju v prihodnost usmerjenih predpisov. "Samo poglejte Splošno uredbo o varstvu podatkov ali okoljsko zakonodajo. Posnemajo ju po vsem svetu in na to smo lahko ponosni," je dejal Andrijanič. Po njegovih besedah je malo manj dobra novica, da nismo tako dobri pri ustvarjanju in izvažanju digitalnih storitev. "Evropa že leta zaostaja za ZDA in Kitajsko v gospodarski dinamiki in tehnološkem napredku. Od 30 najboljših tehnoloških podjetij je le eno evropsko: nemški SAP, ki je bil ustanovljen pred skoraj 50 leti. V zadnjem desetletju je več kot 600 podjetij po vsem svetu postalo samorogov. Le vsako osmo je evropsko," je nadaljeval minister.

"Nobenega dvoma ni, da potrebujemo celovito ureditev digitalnih trgov in storitev, da bi zagotovili pošteno konkurenco in zaščitili naše temeljne vrednote. Ustvariti pa moramo tudi okolje, ki bo vzgajalo digitalne prvake prihodnosti," je poudaril minister za digitalno preobrazbo. Po njegovih besedah moramo, če želimo priti do tega, dopolniti enotni trg, zlasti za digitalne in druge storitve. "To bo omogočilo zagonskim podjetjem, da razširijo svoje dejavnosti po vsej celini, ne da bi morala najeti trumo pravnikov. Okrepiti moramo sredstva za raziskave in spodbuditi tesnejše sodelovanje med našimi odličnimi univerzami in industrijo. Podjetjem pa moramo tudi omogočiti lažje pridobivanje kapitala in privabljanje vrhunskih talentov," je poudaril.

"EU na številnih od teh področij dosega pomemben napredek. Z vzpostavitvijo evropskega enotnega trga za podatke se bodo spremenila pravila igre za evropsko digitalno gospodarstvo. Povečujemo tudi sredstva za strateške projekte na področju umetne inteligence in drugih ključnih področjih," je dejal Andrijanič. Prav tako je poudaril, da je mehanizem za okrevanje in odpornost v vrednosti 670 milijard evrov zgodovinska priložnost za pospešitev digitalnega prehoda. "Premostitev digitalne vrzeli, modernizacija zdravstva in zelena gospodarstva bodo glavne prednostne naloge," je navedel Andrijanič in dodal, da mnoge evropske države drvijo naprej in dokazujejo, da je to mogoče. Estonija ima štiri tehnološke samoroge, Švedska pa se ponaša s svetovnimi velikani, kot sta Spotify in Clarna. "Z Juretom Leskovcem si močno prizadevava, da Slovenija postane naslednja tehnološka zvezda Evrope," je dejal minister. Prav tako je izrazil prepričanje, da ne glede na to, kako ambiciozna in odločena je Evropa, ne smemo pozabiti svetovne razsežnosti današnjega digitalnega sveta. Potrebujemo močno čezatlantsko partnerstvo za reševanje vprašanj, kot so kibernetska varnost, razvoj umetne inteligence in tehnični predpisi.

"EU in ZDA se nikoli ne bosta strinjali o vseh podrobnostih, a ju le vežejo skupne vrednote, gospodarski interesi in strateški izzivi. Ustanovitev Sveta EU-ZDA za trgovino in tehnologijo v juniju je bil pravi korak naprej in Slovenija se kot predsedujoča Svetu EU zavezuje, da bo zagotovila njegovo delovanje," je še dejal minister.

Svoj nagovor je minister zaključil z besedami Winstona Churchilla, ki je podpiral tako evropsko povezovanje kot čezatlantsko sodelovanje. Takole je dejal: "Naj je strategija še tako lepa, bi morali občasno pogledati rezultate." "Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU bomo zagotovili, da bomo pogosto pregledovali rezultate, saj jih potrebujemo bolj kot kdaj koli," je zaključil Andrijanič.