Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič na dvostranskih pogovorih o ključnih korakih za digitalno preobrazbo Slovenije

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je ob robu Blejskega strateškega foruma opravil vrsto dvostranskih srečanj.

Prvo srečanje, ki ga je opravil minister, je bilo z Mohammedom Al Solamijem, predstavnikom savdske vladne agencije za umetno inteligenco, skupaj s slovenskimi glasniki umetne inteligence. V pogovorih so sogovorniki spregovorili o prihodnosti umetne inteligence, bilateralnem sodelovanju na področju umetne inteligence med Republiko Slovenijo in Savdsko Arabijo ter kako lahko slednja prispeva k boljšemu in enostavnejšemu življenju.

Sledilo je srečanje s predsednikom Martensovega centra za evropske študije in nekdanjim slovaškim predsednikom vlade Mikulašem Dzurindo. V pogovorih sta se minister in nekdanji slovaški premier dotaknila tem o prihodnosti Evropske unije, ki mora temeljiti na povezanosti in meddržavnem sodelovanju, posebej na področju digitalnih politik.

V nadaljevanju se je minister srečal tudi s predstavniki podjetja Microsoft, podpredsednikom Casperjem Klyngejem in direktorico Microsofta Slovenija Barbaro Domicelj. Sogovorniki so se strinjali, da je Slovenija majhna, vendar agilna članica Evropske unije, ki ima izkazuje velik potencial za nadaljnji razvoj novih digitalnih veščin. Minister Andrijanič je predstavil ukrepe Strateškega sveta za digitalizacijo, ki se nanašajo na učenje novih digitalnih kompetenc.

Zvečer pa je sledilo še dvostransko srečanje ministra z Lilyano Pavlovo, podpredsednico Evropske investicijske banke. Podpredsednica je v pogovorih zagotovila, da bo Evropska investicijska banka še naprej podpirala slovenske ambiciozne načrte za digitalni prehod po okrevanju po pandemiji.