Skoči do osrednje vsebine

Enotnost mednarodne skupnosti nujna v odnosu do ravnanj talibanov

Ob robu neformalnega srečanja obrambnih ministrov EU sta se danes na Brdu sestala minister za obrambo mag. Matej Tonin in generalni podsekretar Organizacije združenih narodov (OZN) za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix.

Glavna tema pogovora so bile razmere v Afganistanu. Sogovornika sta se strinjala o nujnosti oblikovanja čim bolj enotnega stališča mednarodne skupnosti v odnosu do ravnanj talibanov. Razvoj dogajanja v Afganistanu kaže na ranljivost Evropske unije, zato je nujno okrepiti sodelovanje med EU in Natom ter tudi OZN, kar bo obenem lažji odgovor na varnostne izzive. Sodelovanje med EU in Natom je minister Tonin izpostavil tudi ob predstavitvi prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU na obrambnem področju svojemu sogovorniku.

Sogovornika sta govorila še o mirovnih operacijah za vzdrževanje miru in stabilnosti v državah, kjer potekajo, ter poudarila, da je sodelovanje držav na teh mirovnih operacijah, tudi Slovenije, nujno.

Generalni podsekretar in minister z delegacijo med pogovori za konferenčno mizo. V ozadju je okno z razgledom na travnik

Ob robu neformalnega srečanja obrambnih ministrov EU sta se danes na Brdu sestala minister za obrambo mag. Matej Tonin in generalni podsekretar Organizacije združenih narodov za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix. | Avtor: Monika Sušanj, MORS