Skoči do osrednje vsebine

Pravnomočno gradbeno dovoljene za nadgradnjo vozlišča Pragersko

Gradbeno dovoljenje za nadgradnjo vozlišča Pragersko je danes postalo pravnomočno. Pričenja se izvedba glavnih gradbenih del. Simboličnega pričetka del se bo danes udeležil tudi minister Jernej Vrtovec.

V mesecu juniju je izvajalec pričel s pripravljalnimi deli na terenu, ki so obsegala pripravo gradbišča, izvedbo dostopnih poti in pripravljalnih del za prestavitev plinovoda. Trenutno so v  teku rušitve objektov, pripravljalna dela na dostopnih poteh, prestavitvi plinovoda in tirih ter tirnih napravah.

V okviru nadgradnje vozlišča Pragersko bo prenovljena železniška postaja Pragersko, ki bo dobila sodobnejšo podobo. Na postaji bo izvedena nadgradnja perona z nadstrešnicami, zgrajen bo nov podhod z dvigali, obnovljeno bo postajno poslopje in urejeni bosta dve parkirišči. Na območju postaje bosta postavljena tudi dobra 2 kilometra protihrupnih ograj. Nadgrajenih bo tudi 18 kilometrov tirov, zamenjanih 30 kretnic, nadgrajene bodo vozna mreža in signalnovarnostne naprave.

Prav tako bo zgrajen nov cestni podvoz pod železniško progo, ki bo nadomestil sedanji nivojski prehod, s čimer se bo povečala pretočnost prometa in izboljšala varnost v cestnem in železniškem prometu. V času gradnje podvoza, predvidoma od novembra 2021 do začetka leta 2023, bo za ves promet zaprta Ptujska cesta na območju železniške postaje Pragersko. Obvoz bo mogoč po vzporednih cestah. Za pešce in kolesarje bo na območju železniške postaje urejen začasni prehod.

Za izvedbo gradbenih del je podpisana pogodba z izvajalcema Riko d. o. o. in RZD International LLC v vrednosti 63,2 milijona evrov. Pogodbeni rok za dokončanje del je 25 mesecev od dneva uvedbe v delo. Ocenjena vrednost celotne investicije znaša 88,9 milijona evrov.

Nadgradnjo vozlišča Pragersko bo v vrednosti 40 milijonov evrov sofinancirala Evropska unija iz Sklada za regionalni razvoj.

Železniška postaja Pragersko, desno navedba: Pravnomočno gradbeno dovoljene za nadgradnjo vozlišča Pragersko

Železniška postaja Pragersko | Avtor: DRSI