Skoči do osrednje vsebine

Poklukar: »Otroci Pediatrične klinike so pravi junaki - zaščitimo jih«

Minister za zdravje Janez Poklukar je obiskal Pediatrično kliniki v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Veseli ga kako dobro je poskrbljeno za naše najmlajše. »Otroci v stavbi za mano so pravi borci, pogumni junaki. Od njih se lahko veliko naučimo. A jih hkrati moramo zaščititi.«

Včeraj so se v bolnišnicah po državi odprli dodatni covid oddelki. »Virus se nezadržno širi in s strahom gledamo proti jeseni. Verjemite mi, da delamo vse kar je v naši moči, da preprečimo lanski scenarij,« je dejal Poklukar. 

Ne glede na epidemiološko situacijo v državi, pa ima verjetno večina otrok trenutno v glavi le to, da se končujejo počitnice in da se jutri vračajo v šolske klopi. »Sesti v šolske klopi se dandanes sliši kot neko razkošje. Kajti trenutno ne moremo z zagotovostjo trditi, kaj se bo zgodilo jeseni. Želimo si, da bi se življenje vrnilo v stare tirnice, a se hkrati zavedamo, da ima zdravje slehernika – še posebej pa zdravje naših najšibkejših otrok – prednost pred vsem.« Jesen bo naporna, zato moramo skupaj poskrbeti, da bodo najmlajši in najšibkejši zaščiteni.

 V ljubljanski pediatrični kliniki so v minulem letu obravnavali več otrok z večorganskim vnetnim sindromom in vnetjem drobnih žil. Gre za težko bolezen, ki je posledica covida-19, ki pa jo lahko preprečimo s cepljenjem. Cepivo je varno in učinkovito.

 »Naj sedenje v šolskih klopeh spet postane nekaj samoumevnega in varnega,« . A to nam lahko uspe le skupaj in z zadostno precepljenostjo. In prej, ko se bomo tega zavedali, prej se bomo vrnili nazaj v staro življenje.