Skoči do osrednje vsebine

Enoten odziv notranjih ministrov EU glede vpliva razmer v Afganistanu na Unijo

Ministri za notranje zadeve EU so na današnjem izrednem zasedanju v Bruslju sprejeli skupno izjavo o odzivu Unije na razmere v Afganistanu ter morebitnem vplivu na migracijske in varnostne razmere v EU.

"Današnja razprava je bila zelo konstruktivna. Veseli me, da smo se države članice na morebitne vplive razmer v Afganistanu na EU odzvale enotno in sprejele skupno izjavo," je po koncu zasedanja povedal minister za notranje zadeve in predsedujoči Svetu EU Aleš Hojs.

Svet se je zavzel za nadaljnjo evakuacijo oseb, ki so sodelovale z EU in državami članicami in so po napadih na kabulsko letališče še v Afganistanu. Ob tem so ministri pozvali tudi k nujnosti stabilizacije razmer v regiji in zagotavljanju humanitarne pomoči ranljivim.

"Zavzeli smo se za krepitev podpore tretjim državam, ki gostijo veliko število migrantov in beguncev," je dejal Hojs. "Tem državam je treba pomagati tudi pri zagotavljanju ustreznih sprejemnih zmogljivosti, države članice se bodo prostovoljno odločale tudi za pomoč v obliki trajnih preselitev." Notranji ministri so Evropsko komisijo pozvali k dodatni finančni pomoči tem državam.

"Ostajamo odločeni, da s podporo agencij, predvsem Frontexa, učinkovito ščitimo zunanje meje EU in preprečujemo nezakonite vstope," je enotno stališče Sveta EU povzel minister Hojs. "Ključno je, da še naprej skrbimo za visoko stopnjo varnosti v EU, zato bomo intenzivno spremljali razmere v Afganistanu, ki lahko vplivajo na varnostne razmere v EU, zlasti na področju terorizma in organiziranega kriminala."

Pri vseh ukrepih je ključna vloga agencij EU, kot so Frontex, Europol in Evropski azilni podporni urad, ki bodo v okviru svojih mandatov izdelale ocene ogroženosti in okrepile delo na zunanji dimenziji migracij, da preprečijo nezakonite migracije in tihotapljenje migrantov.

Izjava je na voljo na spletni strani Sveta EU.