Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. avgusta 2021.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 17.34 se je v naselju Drenovec pri Leskovcu, občina Krško, prevrnil traktorist in se poškodoval. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, očistili in popivnali iztekle motorne tekočine ter pogonsko gorivo, traktor postavili na kolesa ter nudili pomoč reševalcem in policiji. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so ponesrečenca oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.30 je posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku v Bohinju, od koder so prepeljali obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.58 je poletel helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Brnik v Bovec, od koder je prepeljal obolelega kolesarja na zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 7.44 se je zgodila prometna nesreča na Ankaranski cesti v Kopru z udeležbo osebnega vozila in motorista. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so ponesrečenemu motoristu nudili prvo pomoč, pomagali reševalcem NMP pri transportu do reševalnega vozila, s katerim so motorista prepeljali v bolnišnico. Gasilci so z vpojnimi sredstvi posuli in očistili razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.40 sta na regionalni cesti Moste–Mengeš v občini Komenda trčila tovorno in osebno vozilo, pri čemer je tovorno vozilo zagorelo. Požar so začeli gasiti mimoidoči vozniki. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik in Moste, ki so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili akumulatorja, prečrpali gorivo, usmerjali promet in počistili in oprali cestišče. Poškodovanih ni bilo, cesta je bila v času intervencije zaprta za ves promet.

Izpostava Maribor

Ob 12.38 je na Einspielerjevi ulici v Mariboru voznik osebnega vozila zapeljal čez rob cestišča v obcestni jarek in tam obtičal. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so vozilo postavili nazaj na cesto.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.54 je na regionalni cesti Šempeter–Dornberk pri Prvačini, občina Nova Gorica, osebno vozilo trčilo v prikolico tovornjaka, ki je bila parkirana ob cestišču. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so mesto nesreče protipožarno zavarovali in ga osvetlili ter s tehničnim posegom iz vozila rešili voznika, ki je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica in Policija.

Ob 23.19 je v Medani, občina Brda, osebno vozilo trčilo v drevo. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, ki so zavarovali kraj nesreče in nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.55 je v ulici Pod Radovnico v Mirni padel motorist. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Trebnje pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Ob 14.42 sta se v ulici Cesta na Fužine v Mirni trčila kombinirano vozilo in delovni stroj. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter počistili razlite motorne tekočine. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 18.59 je v kraju Bukovje, občina Brežice, gorela zapuščena starejša hiša v izmeri 8x5 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Bizeljsko, Orešje in Pišece. Ogenj je uničil del razpadajočega ostrešja.

Izpostava Kranj

Ob 13.51 je zagorelo v kleti stanovanjske hiše v naselju Selca v občini Železniki. Gasilci PGD Selca in Železniki so pogasili požar, iznesli ostanke in pregledali prostor s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 6.54 je na tovornem terminalu na Mednarodnem mejnem prehodu Obrežje gorela kabina tovornega vozila. Požar so še pred prihodom gasilcev PGD Obrežje in PGE Krško delno pogasili prisotni. Gasilci so požar dokončno pogasili, odstranili gorljive in ožgane dele iz kabine in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 23.16 se je na Slovenski cesti v Ljubljani kadilo iz debla strohnelega drevesa. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana pogasili tlečo sredico drevesa.

  

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 21.33 je na Ulici 15.maja, občina Koper smrdelo po plinu. Obveščene so bile vse pristojne službe. Gasilci JZ GB Koper so na kraju opravili meritve, ki so pokazale normalno stanje.

Izpostava Kranj

Ob 19.09 je na Novovaški cesti, občina Žiri, v stanovanjski hiši uhajal plin iz plinske jeklenke. Gasilci PGD Dobračeva so jeklenko zaprli ter prezračili prostore hiše. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Škofja Loka, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 19.30 so na Prijateljevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana z vpojnimi sredstvi posuli razlito jedilno olje v skupnih prostorih stanovanjskega bloka. Na kraju so bili prisotni tudi policisti.

Izpostava Postojna

Ob 9.36 je v Agrocentru v Podgrajski ulici v Ilirski Bistrici iz okvarjenega viličarja iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so preprečili nadaljnje iztekanje ter z vpojnim sredstvom posuli in očistili približno petdeset kvadratnih metrov asfaltne površine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 10.47 je v naselju Vrhe, občina Celje, krajan našel topovsko granato. Posredovali so pripadniki državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske, Gorenjske in Ljubljanske regije ter odstranili topovsko granato, kalibra 75 mm, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Granato so v spremstvu policije varno prepeljali v kamnolom, kjer so jo uničili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 7.03 so v kraju Raka, občina Krško, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala obnemogla oseba.

Izpostava Celje

Ob 8.00 je v Sveti Emi, občina Podčetrtek, tovorno vozilo s cisterno zapeljalo v ozko ulico in obtičalo. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju so z vitlom dvignili cisterno in tovornemu vozilu omogočili nadaljevanje poti.

Ob 16.27 so v Udmatu, občina Laško, gasilci PGD Laško v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Koper

Ob 9.21 je med Pacugom in Fieso v občini Piran, avtodom nasedel med manevriranjem. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo ter ga s tehničnim posegom izvlekli na cestišče.

Ob 19.36 se oseba v stanovanju na Kraljevi ulici v Kopru ni odzivala na klice. Na kraj so bili napoteni gasilci JZ GB Koper in reševalci, ki so v stanovanju našli preminulo osebo.

Izpostava Kranj

Ob 9.39 je na Gogalovi ulici v Kranji iztekala voda iz radiatorja. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so izklopili elektriko in posesali vodo iz prostorov.

Ob 14.52 so gasilci PGD Škofja Loka na Grajski cesti v Škofji Loki nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri oskrbi ter prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.42 se je mladoletna oseba zgrudila na območju Laz v Tuhinju v občini Kamnik. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, gorski reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Kamnik in NMP Domžale. Gasilci so preko informacij in digitalnih kart osebo našli in ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.19 so gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije vstopili skozi priprto okno v stanovanje na Prušnikovi ulici v Ljubljani, v katerem je bila preminula, pogrešana oseba.

Ob 22.32 so v naselju Verje, občina Medvode, gasilci PGD Zgornje Pirniče s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in oskrbeli onemoglo osebo do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Ljubljana so osebo prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju so bili prisotni tudi policisti.

Izpostava Maribor

Ob 3.59 je v naselju Puščava, občina Lovrenc na Pohorju, drevo padlo čez cesto in oviralo promet. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 4.31 je naselju Lušečka vas, občina Poljčane, drevo padlo čez cesto in oviralo promet. Gasilci PGD Poljčane so ga razžagali in odstranili s cestišča.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.50 so gasilci PGD Gornja Radgona na Vrtni ulici v Radencih nudili pomoč reševalcem NMP Gornja Radgona pri prenosu obolele osebe.

Ob 13.07 so gasilci PGD Gornja Radgona v Radencih ob vrnitvi obolele osebe z zdravniškega pregleda nudili pomoč reševalcem NMP Gornja Radgona pri prenosu osebe v stanovanje.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.14 so gasilci PGD Hrastnik na Trgu borcev Narodnoosvobodilne borbe (NOB) v Hrastniku nudili pomoč reševalcem NMP Hrastnik pri prenosu osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Ob 15.51 je iztekala voda iz pralnega stroja v prvem nadstropju stanovanjske zgradbe na Trgu Franca Fakina v Trbovljah. Posredovali so gasilci PGD Trbovlje, ki so zaprli vodo in preprečili nadaljnje iztekanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/