Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. avgusta 2021

Udari strel

Izpostava Ljubljana

Ob 16.24 je na Sejmiški ulici v Domžalah, strela udarila v dimnik stanovanjske hiše, ki se je podrl. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Domžale-Mesto so zavarovali kraj dogodka in opravili pregled okolice. Za sanacijo dimnika in strehe hiše bo poskrbel lastnik sam.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.51 je na poti proti Debeli peči v občini Gorje planinko obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica in dežurna ekipa Gorske reševalne službe GRS na Brniku, ki so planinko s helikopterjem Letalska policijska enota (LPE) prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 11.03 se je v severni steni Triglava v Bavarski smeri, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodoval alpinist. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana in policijski helikopter z dežurno ekipo GRS na Brniku. Poškodovanega alpinista so s helikopterjem prepeljali v SB Jesenice.

Ob 17.12 je na planini Uskovnica v občini Bohinj padel občan in se poškodoval. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj, ki so pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Bohinj pri prenosu ponesrečenca do helikopterja LPE. Helikopter ga je v spremstvu dežurne ekipe GRS na Brniku prepeljal v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.14 je v naselju Brezje pri Dobrovi, občina Dobrova-Polhov Gradec, na gozdni stezi padel motokrosist in si poškodoval nogo. Posredovali so gasilci PGD Podolnica, ki so osebo imobilizirali in s terenskim vozilom prepeljali do gasilskega doma, kjer so jo predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana. Oseba je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti, reševalci postaje GRS Ljubljana pa so bili v pripravljenosti.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 14.25 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 4.01 je v naselju Arto, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali in razsvetljevali mesto dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin, že iztekle posuli z vpojnimi sredstvi in jih počistili. Vozilo so iz obcestnega jarka postavili na kolesa in izvlekli na cestišče. Reševalci NMP Sevnica so voznika na kraju oskrbeli in predali svojcem v domačo oskrbo.

Izpostava Celje

Ob 4.31 sta na avtocesti med priključkom Žalec in Celje Zahod, občina Žalec, trčili osebno in kombinirano vozilo. Kombinirano vozilo se je prevrnilo na bok, osebno vozilo pa na streho. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč eni poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so jo oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob  22.04 je na cesti Žeje–Duplje, občina Naklo, voznica osebnega vozila zbila konja. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznico iz vozila, jo oskrbeli do prihoda reševalcev, nudili pomoč pri prenosu  osebe do reševalnega vozila ter na vozilu odklopili akumulator. Konj je poginil na kraju nesreče.

Izpostava Postojna

Ob 3.00 je na cesti Unec–Rakek, občina Cerknica, osebno vozilo zbilo pešca. Reševalci NMP Cerknica so poškodovanca oskrbeli na kraju, ker so bile poškodbe lažje, so ga prevzeli domači in ga sami odpeljali na nadaljnji pregled.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.32 je v naselju Setnica-del, občina Medvode, gorel pomožni objekt ob stanovanjski hiši. Požar se je iz gorečega objekta razširil na fasado in ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Sora, Preska-Medvode, Zgornje Pirniče in Smlednik, ki so požar pogasili, pregledali okolico in s folijo zasilno prekrili poškodovani del ostrešja.

Ob 15.32 je ob Peruzzijevi ulici v Ljubljani gorela vrtna lopa v velikosti 5 x 3 metre. Požar, ki je lopo uničil, so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Barje.

Izpostava Maribor

Ob 21.36 je na Cesti 4. julija v Spodnjem Dupleku, občina Duplek, v kurilnici stanovanjske hiše prišlo do požara. Po prihodu na kraj so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor ugotovili, da je poškodovana tudi cisterna s kurilnim oljem, ki se je razlivalo po kleti. Požar so pogasili, razlito olje prečrpali v posode in z absorbentom počistili madeže. O dogodku je bilo obveščeno koncesijsko podjetje, ki bo varno odstranilo zbrano nevarno snov. V nesreči ni prišlo do onesnaženja okolja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.41 je v Zavratcu, občina Idrija, gorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Zavratec, Idrija, Dole in Godovič so pogasili goreče bale sena, ostrešje poslopja in v njem parkirana vozila.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.11 je v naselju Hraše, občina Medvode, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Smlednik. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 10.56 je v naselju Vinarje, občina Slovenska Bistrica, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Slovenska Bistrica.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 18.10 je v naselju Padna, občina Piran, občanu pri kurjenju v naravi ušel ogenj iz nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Nova Vas so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.35 je v naselju Šranga, občina Mirna Peč, gorelo starejše votlo drevo, v katerem je bilo sršenje gnezdo. Gasilci PGD Jablan so požar v drevesu pogasili in preprečili širjenje požara na ostala drevesa.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 16.56 je v Sečovljah, občina Piran, zagorelo v komunalnem zabojniku. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so pogasili dva 600 litrska plastična zabojnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.50 so v Glavarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino zabojnika za odpadke.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 14.35 so v Ribnici opazili onesnaženje potoka Bistrica. Posredovali so gasilci PGD Ribnica, ki so na kraju postavili pivnike in opravili analizo. Nevarnosti za pogin rib ni. V pivnike so ujeli manjšo količino olja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.59 je na Zdraviliški cesti v Rogaški Slatini prišlo do okvare vodovodne cevi, zato je zalilo prostore dveh poslovnih salonov ter kletne prostore objekta. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki so zavarovali kraj, prečrpali vodo ter postavili proti-poplavne vreče. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 9.54 je v Prisojah, občina Koper, oseba ostala ujeta v dvigalu stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so odprli vrata dvigala in osebo spravili na varno.

Ob 19.07 so v Mladinski ulici, občina Koper, gasilci JZ GB Koper, odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem in policistom.

Ob 22.22 je na Krožni cesti, občina Koper, v dvigalu večstanovanjske hiše ostala ujeta oseba. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom rešili ujeto osebo, izklopili elektriko in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.22 je na Tržaški cesti v Ljubljani počila vodovodna cev. Voda, ki je iztekala iz počene cevi, je zalila kletne in pritlične prostore več stanovanjskih objektov. Gasilci GB Ljubljana so prečrpali vodo, napako na vodovodnem omrežju pa bo odpravila dežurna služba Javnega podjetja  VO-KA Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 12.15 je na Jurovski cesti v Lenartu zaradi včerajšnjega deževja voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lenart so iz kleti izčrpali približno tri kubične metre vode.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/