Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Valentinčič na slovesnem odprtju savne na slovenski vzorčni kmetiji

V soboto je na Gornjem Seniku v Porabju potekalo slovesno odprtje savne na slovenski vzorčni kmetiji, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar na uradu dr. Dejan Valentinčič, ki je zbrane tudi nagovoril.
Sedijo, v ozadju drugi obiskovalci prireditve.

Dr. Dejan Valentinčič, Andrea Kovács, Erika Köleš Kiss, Metka Lajnšček, Tomaž Kovács. | Avtor: Karel Holec

1 / 9

Slovenska vzorčna kmetija je bila odprta leta 2015 in jo je v celoti financirala Republika Slovenija. Njen namen je, da bi podpirala ekonomsko aktivnost in razvojne možnosti slovenske skupnosti na Madžarskem. Na kmetiji gojijo govedo, čebele, zajce in perutnjad ter več vrst sadja in zelenjave. Pridelke in izdelke prodajajo na gostilni in trgovini, ki obratujeta v okviru kmetije. Velik poudarek je dan turizmu, želja je, da bi prihajalo v Porabje vse več turistov iz Slovenije, ki bi tako spoznavali to s Slovenci poseljeno območje, hkrati pa bi se tako spodbujala uporaba slovenskega jezika na tem območju v vsakodnevnem življenju. Savna, ki je bila zgrajena z evropskimi sredstvi je pomembna pridobitev, ki bo gotovo privabljala dodatne goste. 

Državni sekretar dr. Valentinčič je v svojem nagovoru prenesel pozdrave ministrice in dejal, da se je Republika Slovenija vedno zavedala potreb tukajšnje slovenske skupnosti in se nanje odzivala. Kulturni center Lipa v Monoštru je bil prva velika investicija Republike Slovenije v zamejstvu, vzorčna kmetija pa je največja investicija v zamejstvu do sedaj. S tem se želi skupnosti dati osnovno potrebno infrastrukturo, ki bo omogočala ekonomski razvoj ter možnosti vse več mladim, da bi se lahko zaposlili v lokalnem okolju. A to ni končni cilj, to je šele podlaga in začetek. Namen je, da se na tej osnovi krepi prisotnost slovenskega jezika med mladimi. Izrazil je upanje in pričakovanje, da bodo vsi ti napori in vlaganja obrodili sadove in da bo slovenščina vedno bolj prisotna v Porabju.

Kulturni program so obogatili ljudski godci in pevci Gabrški mantraši ter lokalna folklorna skupina. Po uradne delu je sledilo še tekmovanje v rezanju hlodov ter razstava traktorjev starodobnikov. Dogodek je privabil zelo veliko število obiskovalcev, tudi mladih in družin z otroki. Sledila je zabava z ansamblom Aktual iz Prekmurja. Plesalci so na polnem plesišču vztrajali še pozno v noč.