Skoči do osrednje vsebine

Cugelj: "Varno šolsko okolje lahko zagotavljamo z doslednim samotestiranjem"

Samotestiranje je presejalni program, ki omogoča hitro prepoznavanje asimptomatskih okužb učencev in dijakov ter učencev in dijakov, ki so v predsimptomatskem obdobju. Posameznika se tako hitreje identificira kot nosilca virusa in s tem pretrga verigo širjenja. Državni sekretar Robert Cugelj je predstavil podrobnosti glede prevzema testov za samotestiranje za učence in dijake.

Samotestiranje bodo izvajali: učenci 7., 8. in 9. razreda; dijaki srednjih šol, ki se redno izobražujejo; otroci in mladostniki, vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, ustanovljenih za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami; ter učenci, ki so vključeni v tretjo do šesto stopnjo posebnega programa.

Samotestiranje se bo izvajalo na domu oziroma na lokaciji, kjer dijak živi (npr. v dijaškem domu). Trenutno je določeno, da se testiranje izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih in bo brezplačno. Ker gre za presejalni program, se samotestirajo samo zdrave osebe oziroma osebe brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. Državni sekretar je posebej poudaril, da se je treba v primeru bolezenskih znakov obvestiti in posvetovati z izbranim osebnim zdravnikom.

V preteklem tednu so potekala intenzivna usklajevanja z Lekarniško zbornico, da so lahko testi na voljo učencem v lekarnah. Vsem lekarnam je Ministrstvo za zdravje posredovalo dopis naj nabavijo teste z namenom, da bodo le-ti na voljo v lekarnah že v začetku naslednjega tedna. Po zagotovilih dobaviteljev je testov v Sloveniji dovolj za nemoten začetek šolskega leta. »Lekarne so se v času epidemije zelo izkazale. Tudi v najhujšem času epidemije so ohranile dostopnost ter tako poskrbele za nemoteno oskrbo naših prebivalcev z zdravili. Verjamemo, da se bodo v velikem številu odločile za izdajo testov, saj s svojo razvejano lokalno mrežo oskrbe po celi Sloveniji nudijo hitro in enostavno možnost dviga testov«, je dodal Cugelj.   

Do izdaje testov so upravičeni učenci in dijaki, ki so rojeni od 1. 1. 2002 do 31.12. 2009, torej učenci 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol in dijaki od 1. do 5. letnika. Prav tako so upravičeni tudi tisti, ki so vstopili v proces šolanja s 5 leti, torej rojeni  med 1. 1. 2010 in 31.12 2010 ali še niso zaradi različnih razlogov zaključili srednješolskega izobraževanja, rojeni med 1.1.2001 in 31.12 2001. Pri teh so do testov upravičeni tudi tisti, ki so rojeni pred letom 2001. Pri tem govorim o dijakih v posebnih programih, ti dijaki morajo predložiti tudi potrdilo o vpisu. Testom bodo, tako kot ostalim medicinskim pripomočkom, priložena navodila za uporabo. Testi so za zgoraj navedene dijake in učence brezplačni. Za dvig testov za samotestiranje je potrebna veljavna kartica obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičenca do testov. Dijaki in učenci, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja za izdajo testa v lekarni predložijo potrdilo o vpisu v šolo. Starši ali skrbniki ne morejo dvigniti testov na svojo kartico. Vsak upravičenec lahko dvigne 5 testov na mesec in to katerikoli dan v mesecu.

V primeru pozitivnega rezultata testa pri samotestiranju mora učenec ali dijak, oziroma starši ali zakoniti zastopniki, nemudoma obvestiti izbranega osebnega zdravnika osebe, ki bo učenca ali dijaka napotil na testiranje s testom PCR. Do prejema rezultatov PCR testa je potrebno ostati doma v samoizolaciji in upoštevati navodila NIJZ. Seveda se o pozitivnem rezultatu PCR testa nemudoma obvesti ravnatelja vzgojno-izobraževalnega zavoda. V primeru negativnega PCR testa pa se lahko učenec ali dijak nemoteno udeleži pouka oziroma rednega izobraževalnega procesa ter izvajanja obšolskih in izvenšolskih dejavnosti.

Povzel še je kako ravnati z odpadnimi materiali samotestiranja. Odpadke pri izvajanju samotestiranja (npr. uporabljene robčke, testne materiale) in odpadke od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo) je treba odložiti v plastično vrečo za smeti in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreče ne smemo tlačiti in se je dotikati po odlaganju med odpadke. Vrečo je treba namestiti v drugo vrečo in jo tesno zavezati ter označiti, da gre za odpadke v zvezi s samotestiranjem. Vrečo z odpadki je treba hraniti vsaj 72 ur ločeno od drugih odpadkov, kjer ni dostopna otrokom, preden se jo odloži v zabojnik za mešane komunalne odpadke (druge odpadke).

Državni sekretar je dijake povabil k izpolnjevanju ankete o izkušnji samotestiranja na povezavi, ki jim jo bodo posredovale šole. Nacionalni inštitut za javno zdravje namreč izvaja evalvacijo. Mnenje dijakov jim bo v veliko pomoč pri izboljšanju učinkovitosti ukrepa samotestiranja. Zaključil je s: »Spoštovani dijaki in učenci, iskreno vas prosim, da k samotestiranju pristopite odgovorno. Zdravje je na prvem mestu in varno šolsko okolje lahko zagotavljamo z doslednim samotestiranjem. Vsak od nas, tudi  vi, lahko vplivamo na potek epidemije, na to kakšno bo naše zdravje in življenje. Naj bo to vaš delček prispevka v boju proti virusu.«