Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. avgusta 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.37 si je planinec na poti proti bivaku na Špiku, občina Kranjska Gora zlomil nogo. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora so zaprosili helikopter Letalske policijske enote (LPE) z reševalci Gorske reševalne službe (GRS) na Brniku, ki je poletela do poškodovanca in ga prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 15.39 so iz doline Vrat, občina Mojstrana, reševalci GRS Mojstrana, s terenskim vozilom v dolino prepeljali pohodnico, ki si je zvila gleženj.

Izpostava Maribor

Ob 23.07 se je v bližini Malega Šumika na Pohorju v občini Ruše poškodovala pohodnica. Reševalci GRS Maribor so nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe iz pohodne poti do reševalne vozila in jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor. Prepeljali so jo v UKC Maribor.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 16.18 je na kolesarski stezi v Planici, občina Kranjska Gora, kolesar padel in se poškodoval. Oskrbeli so ga reševalci NMP Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.27 se je pri kraju Kal Koritnica, občina Bovec, ob reki Soči pri padcu s skale poškodoval pohodnik. Posredovali so člani GRS Bovec, ki so nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin in ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci so poškodovanca odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 14.35 se je v trgovskem centru v Spodnjih Škofijah, občina Koper, zgodila delovna nesreča. Delavcu se je pri montaži zunanjih klima naprav lestev nagnila in je padel  na tla. Posredoval je reševalec na motorju in reševalci Reševalne službe slovenske Istre, ki so poškodovanca oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola. O dogodku je bila obveščena policija in delovni inšpektor.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.13 je v naselju Krmačina, občina Metlika, krajan padel z lestve in si pri tem poškodoval glavo. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Metlika so poškodovanega oskrbeli na kraju in ga odpeljali v Metliko od koder ga je posadka s helikopterjem Slovenske vojske, v spremstvu ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik, prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.29 je v podjetju na Koroški cesti na Muta delavec padel s strehe in se pri tem poškodoval. Posredovali so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so poškodovanega delavca na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 10.32 je ekipa NMP Ilirska Bistrica potrebovala pomoč ekipe HNMP za prevoz osebe, ki se je poškodovala pri padcu. Posredovala je ekipa HNMP s helikopterjem SV, ki je poškodovano osebo prepeljala na nadaljnje zdravljenje  v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.32 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Radelj bo Dravi v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 11.03 so pri izviru Bistrice, občina Bohinj, gorski reševalci GRS Bohinj pomagali reševalcem NMP Bohinj pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 7.42 je na gorenjski avtocesti pred izvozom Brod, občina Ljubljana, v smeri Ljubljane verižno trčilo pet osebnih vozil. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč eni poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.53 sta v  križišču Dunajske in Štajerske ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev, odklopili akumulatorje ter posuli iztekle tekočine. Reševalci Reševalne postaje (RP) Ljubljana so dve poškodovani osebi prepeljali v bolnišnico.

Ob 17.46 sta na Litijski cesti v Ljubljani, v križišču nad avtocesto trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila, posuli iztekle tekočine ter odstranili razbite dele z vozišča. Reševalci RP Ljubljana so poškodovanca prepeljali v bolnišnico.

Ob 18.27 je osebno vozilo zapeljalo s ceste ter trčilo v zložena drva v naselju Klanec v občini Komenda. Gasilci PGD Moste in Kamnik so kraj dogodka zavarovali, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oživljanju voznice, nudili pomoč policiji pri preiskavi nezgode, usmerjali promet, razsvetljevali dogodek, izvlekli vozilo nazaj na cesto in počistili mesto nezgode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.09 se je na regionalni cesti Dobrovo–Zali Breg pri padcu poškodoval motorist. Posredovala sta gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki sta zavarovala kraj dogodka in nudila pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.48 je pri naselju Gornje Prapreče, občina Trebnje, padel motorist in se poškodoval. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so poškodovanega na kraju oskrbeli in odpeljali v novomeško bolnišnico. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom.

Izpostava Postojna

Ob 13.40 so na avtocesti pred izvozom Divača smer Ljubljana, občina Divača, naleteli dve tovorni in eno osebno vozilo. Gasilci PGD Materija in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so požarno in naletno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Sežana. Poškodovana oseba je bila oskrbljena na kraju.

Izpostava Ptuj

Ob 20.41 sta v Spuhlji, občina Ptuj, trčili dve osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, do prihoda policije usmerjali promet, nudili pomoč poškodovanim osebam ter odklopili akumulator. Reševalci NMP Ptuj so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.13 sta v naselju Pameče, v občini Slovenj Gradec, padla voznik in sopotnik kolesa z motorjem in se pri tem poškodovala. Posredovala je ekipa Zdravstvenega reševalnega centra (ZRC) Koroške- enota NMP Slovenj Gradec, ki je osebi oskrbela na kraju ter jih z reševalnim vozilom prepeljala na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 9.22 je v kraju Reštanj, občina Krško gorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGE Krško, PGD Senovo, Mali Kamen in Veliki Kamen so požar na poslopju velikosti 16 x 12 metrov  pogasili, iz objekta rešili ovce, kmetijske stroje, z gradbenimi stroji odstranili krmo in uničeno ostrešje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.39 je na Tržaški cesti v Ljubljani, zagorelo na balkonu v prvem nadstropju. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar odklopili električno napeljavo ter prezračili prostore.

Ob 14.15 je na Borsetovi ulici v Ljubljani, gorel pomožni objekt, ogenj pa se je že širil na stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Trnovo, ki so pričeli z gašenjem stanovanjskega objekta in šotora, ki je bil v bližini ter pomožnega objekta. Pod pomožnim objektom, je bilo parkirano tudi osebno vozilo, ki je v celoti zgorelo. Med gašenjem je prišlo do več manjših eksplozij. V kupu lesa in navlake je bila tudi plinska jeklenka, ki jo je razneslo ob prihodu gasilcev. Gasilci so požar pogasili.

Ob 15.38 je v Mostah, občina Komenda, zagorela plastika in navlaka na balkonu v pritličnem stanovanju. Gasilci PGD Komenda, PGD Moste in PGD Križ so požar pogasili.

Ob 17.10 je v Lukovici na ulici Maklenovec gorel lesen uta za kokoši. Gasilci PGD Blagovica, Prevoje, Krašnja in Lukovica so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.38 je v bližini naselja Kerinov grm v občini Krško gorel odpadni material. Požar na površini okoli štirideset kvadratnih metrov so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in preprečili širjenje požara na obdelovalne površine in gozd.

Izpostava Koper

Ob 9.44 je v Dobravi, občina Izola, gorela pokošena trava. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PDG Izola.

Ob 13.56 je ob cesti Strunjan–Dobrava, občina Izola, gorela suha trava in borove iglice. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Izola.

Izpostava Kranj

Ob 15.18 je na Cesti revolucije na Jesenicah gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.52 je gorelo ob cesti Šempeter pri Gorici–Miren, občina Šempeter-Vrtojba. Ogenj, ki je zajel lesne ostanke so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.18 so v Prapreški ulici v naselju Otočec, občina Novo mesto, na divjem odlagališču goreli odpadki. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so požar pogasili.

Ob 20.57 je v Šegovi ulici v Novem mestu ob železniški progi gorel kup suhega lesa, podrast in grmičevje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar na površini okoli deset kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 21.20 je ob cesti med Divačo in Senožečami, občina Divača, zagorela suha trava in posamezni borovci. Požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci  PGD Divača , Senožeče in ZGRS Sežana.

Ob 22.06 so pri naselju Gorenje pri Divači, občina Sežana, goreli bali sena. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Povir so požar pogasili, razkopali bale in jih zalili z vodo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.03 so pri izviru Bistrice, občina Bohinj, gorski reševalci GRS Bohinj pomagali reševalcem NMP Bohinj pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.46 je v Ulici Cankarjeve brigade v Ivančni Gorici, oseba padla s postelje in se ni mogla pobrati. Gasilci PGD Ivančna Gorica so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, omogočili dostop do onemogle osebe reševalcem ZD Ivančna Gorica in jim pomagali pri prenosu osebe nazaj na posteljo. Reševalci in zdravnik so osebo na kraju preventivno pregledali.

Ob 6.24 so v Ulici Cankarjeve brigade v Ivančni Gorici gasilci PGD Ivančna Gorica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.11 so v naselju Kotlje, v občini Ravne na Koroškem, posredovali gasilci KGZ Ravne na Koroškem, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba. Obolelo osebo so svojci sami odpeljali v ZD Ravne na Koroškem.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/