Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra dr. Logarja z delegacijo senatorjev iz ZDA

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na delovni večerji srečal z delegacijo ameriških senatorjev, ki so na obisku v Sloveniji. Vodi jih podpredsednik odbora za apropriacije, senator Richard Shelby iz zvezne države Alabama.
skupinska fotografija na teras, v ozadju trata

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar z delegacijo ameriških senatorjev, ki so na obisku v Sloveniji. | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister in senatorji so se v pogovoru osredotočili na aktualne teme v odnosih med državama in mednarodni skupnosti. Izrazili so skupno zadovoljstvo, da so se stiki med Slovenijo in Združenimi državami Amerike vidno okrepili, tudi na visokih ravneh in z novimi pobudami, kot je strateški dialog.

Poudarili so pomen močnih transatlantskih vezi in skupnega zavezništva, tako v okviru NATO kot s krepitvijo sodelovanja med EU in ZDA, k čemur Slovenija prispeva tudi kot predsedujoča Svetu EU. Zavzeli so se za nadaljevanje tesnih evropsko-ameriških odnosov pri obravnavi regionalnih in globalnih vprašanj, med njimi Zahodnega Balkana ter Rusije in Kitajske. Posebej so se dotaknili tudi dogajanja glede Afganistana.  

Minister dr. Logar je med drugim spomnil, da v obeh domovih Kongresa ZDA delujeta skupini prijateljstva s Slovenijo, ki predstavljata odlično platformo za krepitev stikov med našo državo in zakonodajnim telesom ZDA.

V delegaciji so tudi senatorji Mike Crapo iz Idaha, John Cornyn iz Teksasa, Deb Fischer iz Nebraske, John Kennedy iz Louisiane in Roger Marshall iz Kansasa.