Skoči do osrednje vsebine

Namestnica nizozemske zunanje ministrice Anita van den Ende na obisku v Sloveniji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je danes srečal z namestnico ministrice za zunanje zadeve Kraljevine Nizozemske Anito van den Ende. Osrednja tema pogovora so bile aktivnosti za krepitev sodelovanja med Slovenijo in Nizozemsko na področjih skupnega interesa. Namestnica nizozemske ministrice je v vlogi generalne direktorice za evropsko sodelovanje imela ločen pogovor tudi z generalno direktorico za zadeve EU Barbaro Sušnik, srečala pa se je tudi z državnim sekretarjem v Uradu predsednika Vlade RS dr. Igorjem Senčarjem.
pred zastavmi

Državni sekretar Gašpe Dovžan in namestnica nizozemske zunanje ministrice Anita van den Ende | Avtor: Avtor Tamino Petelinšek, STA

1 / 2

Posebna pozornost v pogovorih je bila namenjena izmenjavi pogledov do ključnih izzivov predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki so povezane s posledicami pandemije covida-19, krepitvijo odpornosti Evropske unije na krize, okrevanjem evropskega gospodarstva in prihodnostjo Evrope.

Državni sekretar Dovžan in namestnica nizozemske zunanje ministrice van den Ende sta se strinjala o pomenu vladavine prava ter enakih meril za vse ter nadaljevanju dialoga med državami članicami. Dovžan je izpostavil strateški pomen širitve EU z državami Zahodnega Balkana. Govorila sta tudi o razmerah v Afganistanu in soglašala o pomenu sodelovanja članic EU pri evakuacijah državljanov držav članic ter neposredno ogroženih sodelavcev EU. Potrebno je oblikovati enoten pristop EU, nakopičene težave pa reševati čim bližje njihovemu izvoru in v sodelovanju s sosednjimi državami Afganistana.

Generalna direktorica Sušnik je sogovornici podrobneje predstavila ključne prednostne naloge in potek slovenskega predsedovanja. Slovenija v tem času posebno pozornost namenja pandemiji in učinkovitejši obravnavi različnih kriznih razmer. V središču je izgradnja evropske zdravstvene unije, zagotavljanje večje avtonomnosti Evropske unije v zvezi z dostopnostjo zdravil in cepiv ter ukrepi na področju kibernetske varnosti. Generalna direktorica je izpostavila tudi pomen uspešne izvedbe Konference o prihodnosti Evrope ter poudarila, da mora konferenca temeljiti na široki in kakovostni razpravi z državljani.

Sogovornici sta potrdili odlične politične in gospodarske odnose med Slovenijo in Nizozemsko. Nizozemska je 9. najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Republike Slovenije in na 6. mestu po obsegu tujih investicij v Slovenijo, pri čemer si obe državi prizadevata za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja. Izkazan je bil obojestranski interes za nadaljnjo krepitev tesnega sodelovanja in dialoga o aktualnih evropskih temah.