Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. avgusta 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.09 sta se pri Vodnikovem domu, občina Bohinj, lažje poškodovala dva planinca. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa za reševanje v gorah z Brnika in helikopter Letalska policijska enota (LPE) Poškodovanca so oskrbeli, helikopter pa ju je prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Nova Gorica 

Ob 14.40 si je pri soteskanju v slapu Kozjak v občini Kobarid udeleženka poškodovala hrbtenico. Posredovali so reševalci GRS Tolmin, dežurna ekipa za posredovanje v gorah in helikopter LPE. Helikopter je poškodovanko prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 17.58 sta na območju Bavšice, občina Bovec, pri vračanju v dolino planinca zašla z markirane poti in obstala na težko prehodnem terenu. Gorski reševalci GRS Bovec so ju s pomočjo vrvne tehnike spustili do urejene planinske poti in ju nepoškodovana pospremili do doline.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 10.27 se je na gozdni poti v naselju Rudno, občina Železniki, prevrnil traktor. Poškodovali sta se dve osebi. Ena oseba je padla v globel in se težje poškodovala. Gasilci PGD Škofja Loka in gorski reševalci GRS Škofja Loka so do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka nudili prvo pomoč poškodovanim osebam, odklopili akumulator, s tehničnim posegom dvignili težje poškodovano osebo iz globeli ter jo pripravili na prevoz s helikopterjem. Helikopter LPE je v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana. Lažje poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v Zdravstvenega doma (ZD) Škofja Loka.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 15.49 so v kraju Levec v občini Žalec gasilci PGD Levec z avtomatskim defibrilatorjem nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri oskrbi obolele osebe. Obolelo osebo so reševalci prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.32 so v Rakitni, občina Brezovica, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Rakitna, neodzivni osebi nudili pomoč pri oživljanju ter pomagali reševalcem pri prenosu bolnika do reševalnega vozila.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 18.46 so pri starem Karlovškem mostu v Ljubljani mimoidoči v reki Ljubljanici opazili plavajoče truplo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s tehničnim posegom izvlekli truplo na Gruberjevo nabrežje. Zadevo je prevzela policija.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.01 so na avtocesti v smeri Celje–Maribor pri Ljubečni v naletu trčili dve osebni in dve tovorni vozili. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistili cestišče, s tehničnim posegom eni osebi omogočili izstop iz vozila ter poškodovancema nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP. Reševalci NMP Celje so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 14.50 se je na cesti pod Pavličevim sedlom, občina Solčava, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Reševalci NMP so poškodovanca oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik so poškodovanca prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Koper

Ob 0.22 sta na Jadranski cesti v Ankaranu trčila motorist in osebno vozilo, pri čemer se je motorist poškodoval. Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč pri imobilizaciji in transportu ponesrečenca, izklopili akumulator ter razsvetljevali kraj nesreče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.10 sta v kraju Bazara v občini Šempeter-Vrtojba trčila motorno kolo in osebno vozilo. Nastala je materialna škoda na vozilih in telesne poškodbe pri dveh osebah. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovala kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Ob 14.30 je se je na cesti Kanal–Tolmin v bližini kraja Doblar, občina Kanal pri padcu z motorjem poškodovala motoristka. Oskrbeli so jo reševalci NMP Nova Gorica. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 23.14 so v Vinogradni ulici v Slovenskih Konjicah zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, očistili dimnik in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 13.58 sta na Cesti Franceta Prešerna, občina Jesenice, v zapuščenem objektu goreli pnevmatika ter lesena vrata. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so požar pogasili, z nadtlačnim prezračevalnikom objekt prezračili ter pregledali celotno zgradbo. V prostoru sta bili dve posodi z oljem. Madeže okoli posode so posuli z absorbcijskim sredstvom.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.59 je v naselju Bodislavci, občina Ljutomer, zagorelo v kuhinji zaradi pozabljene hrane na štedilniku. Pred prihodom gasilcev so domačini sami pogasili požar. Gasilci PGD Mala Nedelja so prostor pregledali ter prezračili.

Izpostava Postojna

Ob 23.24 je v lesno predelovalnem podjetju na Snežniški cesti v Pivki zagorela komora mlina za izdelavo pelet. Večji požar so omejili in pogasili gasilci PGD Pivka, Zagorje, Košana in Postojna. V gašenju je sodelovalo 49 gasilcev. Materialna škoda še ni ocenjena. O požaru so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 20.13 so v naselju Dornava zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dornava so zaprli dovod zraka in varovali objekt do izgoretja saj.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.32 je v naselju Cankova v istoimenski občini pri trgovini Mercator zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Cankova so goreče vozilo pogasili ter pregledali kraj dogodka.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 23.02 je v bližini Tbilisijske ulice v Ljubljani gorela baraka velikosti 3 x 5 metrov. Požar, ki je barako uničil, so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vič.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.40 je pod vasjo Temnica proti Trstelju v občini Miren-Kostanjevica gorelo okoli 300 kvadratnih metrov trave in grmičevja. Požar so pogasili gasilci PGD Kostanjevica in JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 18.29 je v Tomažičevi ulici v Izoli gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Izola in JZ GB Koper.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.11 so na Črnem Vrhu, občina Idrija, pri izkopu za novogradnjo naleteli na minometno mino, kalibra 81 milimetrov, mase 3,37 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.40 je na Koroški cesti v Velenju podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Velenje, so kraj dogodka zavarovali ter odstranili podrto drevo.

Izpostava Kranj

16.38 so v naselju Polica, občina Naklo, gasilci PGD Naklo odstranili poškodovane strešnike na strehi stanovanjskega objekta in veje ter položili nove strešnike.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.08 je v Ulici bratov Martinec v Ljubljani v kuhinji stanovanja nenadzorovano tekla voda. Gasilci GB Ljubljana so ugotovili, da je v kuhinji počila gibljiva cev kuhinjske armature, zato so zaprli kotni ventil.

Ob 22.23 je na Savski cesti v Domžalah v večstanovanjskem objektu puščala voda. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so ugotovili, da je v pritličju objekta počila cev notranjega hidrantnega omrežja. Gasilci so zaprli glavni vodovodni ventil in obvestili vzdrževalca objekta, ki bo poskrbel za sanacijo.

Izpostava Maribor

Ob 0.17 so v Valvasorjevi ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor, s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje vode v stanovanju.

Izpostava Postojna

Ob 19.50 so na Ljubljanski cesti v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz prvega nadstropja objekta v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/