Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. avgusta 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 7.18 se je v severni Triglavski steni, občina Kranjska Gora, nadaljevala reševalna akcija iz prejšnjega dne. Helikopter Slovenske vojske je v steno prepeljal ekipo gorskih reševalcev Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana, Rateče in Kranjska Gora, ki so truplo ponesrečenega na klasičen način dvignili na vrh stene ter prepeljali v dolino. 

Ob 13.20 si je v Sovatni v Vratih, občina Kranjska Gora, pri zdrsu oseba poškodovala gleženj. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so s helikopterjem Slovenske vojske (SV) poškodovano osebo dvignili v helikopter ter jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 14.16 si je na planinski poti iz Vrat proti Luknji, občina Kranjska Gora, planinka pri padcu poškodovala glavo in koleno. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so jo s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.25 je pri sestopu s Kokrškega sedla v občini Kamnik starejšega planinca obšla slabost. Na pomoč so prišli gorski reševalci GRS Kamnik in izčrpanega, vendar nepoškodovanega planinca, pospremili v dolino. Prevzeli so ga reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Kamnik in ga oskrbeli.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.48 si je na območju Nanosa, občina Vipava, pri sestopu v dolino na označeni planinski poti pohodnica poškodovala koleno in ni mogla nadaljevati poti. Gorski reševalci GRS Ljubljana skupina Vipava in GRS Tolmin skupina Ajdovščina so jo oskrbeli, imobilizirali poškodovano koleno in jo prenesli do avtomobila. Prepeljali so jo v urgentni center v Zdravstvenem domu Postojna.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.26 so reševalci Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) s helikopterjem SV iz Idrije prepeljala obolelo osebo v ljubljanski Univerzitetni klinični center (UKC).

Ob 18.00 sta posadka helikopterja Slovenske vojske in dežurni reševalci HNMP na Brniku prepeljali obolelo osebo iz Idrije v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 9.15 je posadka helikopterja SV z reševalci HNMP, iz Ilirske Bistrice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana. Posredovali so tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica, ki so zavarovali mesto pristanka ter prenesli obolelo osebo v helikopter.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.58 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z ekipo medicinskega osebja UKC Ljubljana na krovu poletela v Slovenj Gradec in iz tamkajšnje bolnišnice v inkubatorju prepeljala novorojenčka v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.35 je v jami Mala Kofca v bližini Domžalskega doma na Veliki Planini, občina Kamnik, podor kamenja zaprl izhod iz jame v kateri je ostal ujet nepoškodovan jamar. Posredovali so člani Jamarske reševalne službe Jamarske reševalne službe Reševalnega centra (JRS RC) Ljubljana, Velenje, Kranj, Postojna in Novo Mesto ter ekipa za širjenje ožin v jamah in pripadnik Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS), ki je na lokacijo dostavil eksploziv za izvedbo širjenja ožin. Ujetega jamarja so ob 15.03 iz jame rešili nepoškodovanega z metodo ročnega odkopavanja.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 14.58 so kopalci na plaži reke Kolpe pri naselju Dol, občina Kočevje, iz vode rešili utapljajočo osebo. Posredovali so gasilci PGD Predgrad, ki so osebi nudili prvo pomoč z oživljanjem do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Kočevje. Kljub hitremu posredovanju intervencijskih služb je oseba umrla na kraju dogodka.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 21.15 naj bi na območju Prisanka, občina Kranjska Gora, planinec zašel s poti. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so pregledali parkirišča, da bi našli osebno vozilo in s tem določili smer reševanja. Vozila niso našli, zadevo so predali policiji.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 9.31 sta na križišču Jadranske ulice in Jamove ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Pri tem se je eno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Eno poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.16 je pri naselju Kaptol, občina Kostel, padel motorist in podlegel poškodbam. Gasilci PGD Vas-Fara in Kočevje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, usmerjali promet, zagotavljali razsvetljavo ter pomagali ekipi NMP in Policiji.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.54 je pred krajem Desnjak, občina Ljutomer, voznica osebnega vozila zapeljala s cestišča v jarek in se prevrnila na streho. Poškodovana je bila ena oseba, ki so jo reševalci NMP prepeljali v SB Murska Sobota. Gasilci PGD Ljutomer so vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator, očistili vozišče in nudili pomoč reševalcem in policiji.

Ob 8.54 je pri naselju Gančani, občina Beltinci, voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča ter pri tem utrpel telesne poškodbe. Gasilci PGD Murska Sobota so pomagali reševalcem ter sanirali mesto nesreče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.33 se je na regionalni cesti Ročinj-Doblar v občini Kanal padel motorist in se poškodoval. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in reševalci NMP Nova Gorica. Gasilci so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanega motorista.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.45 je na gozdni cesti od Cerovega Loga proti Gorjancem, občina Šentjernej, voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste v potok Pendirjevka, se prevrnila in z vozilom  obstala na strehi. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šentjernej so odklopili akumulator in vozilo potegnili na cesto. Voznico so na kraju pregledali reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto, ki se v nesreči ni poškodovala. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 19.12 se je pri Stopercah, občina Majšperk, v prometni nesreči poškodovala motoristka. Reševalci NMP Ptuj so poškodovanko na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Ptuj. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 1.51 je v Serminu v Ankaranu zagorelo osebno vozilo, iz katerega se je požar razširil na stanovanjsko hišo, garažo in delavnico. Gasilci PGD Hrvatini in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so požar na v velikosti okoli 170 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 12.09 je Za gradom, občina Bled, zagorelo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Bled, Rečica in Zasip so požar pogasili. Reševalci NMP Bled so preventivno pregledali osebo, ki se je nadihala dima.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.33 je gorela baraka v bližini ulice Koroškega bataljona v Ljubljani. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Črnuče so požar lokalizirali in pogasili.

Ob 14. 30 je  na Ižanski cesti v Ljubljani, zagorelo ob stanovanjski hiši v pomožnem objektu. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Barje, ki so požar omejili in ga dokončno pogasili.

Ob 19.13 je gorelo v starem hotelu Pod gozdom v Ljubljani. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Spodnja Šiška, ki so požar odpadnih cunj in papirja pogasili.

Ob 23.28 je na Litostrojski cesti v Ljubljani v stanovanjskem bloku gorel razkuževalnik za roke. Stanovalci so požar pogasili še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Zg. Šiška, ki so mesto požara pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 16.21 je v predoru Kastelec v smeri proti Ljubljani zagorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in ZGRS Sežana. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar na vozilu, ki je zagorel v predelu motorja. Zgorel je prednji del vozila vključno z armaturno ploščo. Kraj dogodka so pregledali s termovizijsko kamero in počistili cestišče z vodo. Potnike pogorelega vozila so zapeljali iz tunela. DARS je poskrbel za ustrezno signalizacijo in preusmeritev prometa, pomagala jim je tudi policija.

Ob 17.27 je v Krkavčah, občina Koper, zagorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so požar pogasili. Osebno vozilo je v celoti zgorelo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 13.20 je v Hrastovljah, občina Koper, občanu pri kurjenju lesenih odpadkov ogenj ušel izpod nadzora. Ob prihodu gasilcev je občan že sam gasil z vodo. Gasilci JZ GB Koper in PGD Dol so manjši požar dokončno pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 12.53 je na območju Roblekove planine, občina Jezersko, ponovno izbruhnil gozdni požar. Gasilci PGD Jezersko, Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Preddvor so požar omejili in pogasili. Pri gašenju je sodeloval tudi helikopter Slovenske vojske. Gorski reševalci GRS Jezersko so skrbeli za logistiko in oskrbo sodelujočih v intervenciji.

Ob 18.43 je v bližini mejnega prehoda Rateče, občina Kranjska Gora, zagorelo na travniku. Požar so pogasili gasilci PGD Rateče-Planica in Kranjska Gora.

Izpostava Postojna

Ob 17.50 je na Krpanovi poti, občina Sežana,  na železniški progi gorel železniški prag. Posredovali so gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana, ki so goreči prag pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 10.19 je na relaciji Šikole-Cirkovce, občina Kidričevo, ob železniški progi tlela protihrupna ograja. Gasilci PGD Šikole so tlečo ograjo površine približno 12 kvadratnih metrih pogasili.

Ob 20.52 sta pri naselju Dobrovščak, občina Ormož, na travniku gorela odpadno vejevje in suha trava. Gasilci PGD Ivanjkovci, Hardek in Ključarovci pri Ormožu so požar na površini okoli enega hektarja omejili in pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.37 je v Topli, občina Črna na Koroškem, na težko dostopnem terenu v gozdu, zagorelo na isti lokaciji kot včeraj. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica in Kotlje, ki so površino v velikosti okoli 5000 kvadratnih metrov prekopali in zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.59 je v Glavarjevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke. Pred prihodom gasilcev je zabojnik z gasilnim aparatom gasil stanovalec bloka. Gasilci GB Ljubljana so ga dokončno pogasili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 14.19 so na Cesti pod Slivnico, občina Cerknica, v shranjevalniku za odpadke goreli sekanci. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so manjši požar pogasili, razkopali in zalili z vodo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 19.26 so v naselju Snovik v občini Kamnik pri termah opazili onesnažen potok. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so zavarovali kraj dogodka in zmerili različne vrednosti vode. Ugotovljeno je bilo, da je prišlo do napake na čistilni napravi zaradi preobremenitve, zato je prišlo do izliva onesnažene vode skozi preliv. Vzdrževalec term je pregledal situacijo, sanacijo bodo izvedli v naslednjih dneh.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.19 je na področju Bask v občini Nova Gorica, občan našel Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije. Odstranili so tri topovske granate kalibra 75 mm, en šrapnel kalibra 75 mm in dva topovska vžigalnika. Vse najdbe v skupni masi 28,28 kg so italijanskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne. Nevarne najdbe so odpeljali v za to namenjeno skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 0.21 je v Trubarjevi ulici v Celju na vodovodni napeljavi za WC kotliček iztekala voda, ki je pritekla do spodnjega stanovanja. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so v spremstvu policije vstopili v stanovanje in zaprli ventil.

Izpostava Kranj

Ob 12.08 so na Stari cesti v Kranju, posredovali gasilci GARS Kranj, kjer se je na cestišče podrlo drevo. Gasilci so drevo razžagali in odstrani s ceste.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.12 so v Vošnjakovi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, s tehničnim posegom omogočili vstop reševalcem v stanovanje, do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 10.30 so v Zgornjih Poljčanah, občina Poljčane, gasilci PGD Poljčane iz obcestnega jarka izvlekli osebno vozilo.

Ob 19.34 je v Svečanah v občini Šentilj večje drevo padlo na cesto. Posredovali so gasilci PGD Paloma-Sladki Vrh, ki so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje, Meteorološke prognoze, pričakujejo danes do poznega popoldneva na južnem Primorskem in deloma Notranjskem nevihte z močnimi nalivi.