Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na odkritju kipa dr. Alojza Rebule

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je udeležila odkritja in blagoslova doprsnega kipa akademika in pisatelja dr. Alojza Rebule pred župnijsko cerkvijo sv. Helene v Loki pri Zidanem Mostu. Pred odkritjem je bila tudi sveta maša, ki jo je vodil kardinal dr. Franc Rode.
Stojijo ob kipu.

Ministrica z mag. Zoranom Pozničem in sestro dr. Alojza Rebule. | Avtor: USZS

1 / 2

"Ne dvomim, da bi danes, tudi ob misli na 30 let samostojne Slovenije, z enako strastjo ponovil misel, ki jo je zapisal v eseju Izviri slovenske duhovnosti: »O, kako te čutim, slovenska identiteta! Brez vsakršne mistike, brez panslavizma in kasidizma, a vendar kot stigmo v svojem mesu, kot neizbrisen krst, kot razkošje in omejitev, kot slo navzdol po koreninah in navzgor po vetrovih, kot lakoto, kot uteho, kot obup, kot privilegij! […] Naša identiteta je tu, izdolbena iz zvestobe in trpljenja, nahranjena z drobtinami z mize zgodovine, a vendar ne izposojena od nikogar, nikomur ukradena, naša.«" je v svojem pozdravnem govoru izpostavila ministrica dr. Jaklitsch in se zahvalila vsem, ki so zaslužni za postavitev tega simbolno pomembnega obeležja.

Dr. Alojz Rebula, zamejski Slovenec s Tržaškega, ki je vse svoje življene ostal zvest maternemu slovenskemu jeziku in slovenski identiteti, je v Loki pri Zidanem Mostu, rojstnem kraju žene Zore Tavčar, preživel tudi zadnja leta svojega življenja. Kip dr. Alojza Rebule je delo mag. Zorana Pozniča.