Skoči do osrednje vsebine

Dodaj Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike SlovenijeNovica

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. avgusta 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.50 se je v Severni Triglavski steni v Tržaški smeri pri padcu smrtno ponesrečil plezalec. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana, Kranjska Gora in Rateče ter helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki so iz stene rešili soplezalca, umrlega pa bodo v dolino prepeljali jutri.

Ob 14.13 je plezalcu v Slovenski smeri Triglava, občina Kranjska Gora, skala padla na ramo in ga poškodovala. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana in vojaški helikopter z ekipo GRS na Brniku. S helikopterjem so poškodovanca prepeljali v dolino, nato pa z reševalnim vozilom v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 15.18 je v Severni steni Triglava, v dolgi Nemški smeri, plezalec padel na polico in se poškodoval. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana in vojaški helikopter z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki so poškodovanemu na kraju dogodka nudili medicinsko pomoč, nato pa njega in soplezalca dvignili v helikopter. Oba so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 17.08 si je nad Ukancem, občina Bohinj, planinka poškodovala komolec. Reševalci GRS Bohinj so jo na kraju imobilizirali in prepeljali v dolino, od tam pa so jo peljali na Nujne medicinske pomoči (NMP) Bled.

Ob 17.48 si je v Julijskih Alpah pri Travniku, občina Kranjska Gora, plezalec izpahnil ramo. Posredovali so reševalci GRS Rateče, dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik in helikopter Slovenske vojske (SV). Poškodovanca je helikopter prepeljal v SB Jesenice.

Ob 17.54 je med Malim Grintovcem in Zaplato strmoglavil jadralni padalec. Posredovali so reševalci GRS Kranj, dežurna ekipa za posredovanje v gorah z Brnika in helikopter SV. Helikopter je poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 8.42 je na Voglu, občina Bohinj, pri vzletu z jadralnim padalom v tandemu oseba padla s padala in se pri tem huje poškodovala. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na Brniku. Poškodovanko so s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.12 se je pri zasilnem pristanku nad Planino Razor v občini Tolmin poškodoval jadralni padalec. Posredovali so reševalci GRZS Tolmin, ki so opravili imobilizacijo poškodovane noge in ga prenesli do Planine Razor. Reševalci NMP ZD Tolmin so poškodovanca prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.58 je v ulici K Roku v Novem mestu na kolesarski poti padel kolesar. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so ponesrečenca oskrbeli na kraju in ga odpeljali na zdravljenje v novomeško bolnišnico. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so pomagali reševalcem pri prenosu poškodovanega kolesarja do vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 11.07 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku poletela v Ponikve, občina Dobrepolje, od koder je prepeljala poškodovano osebo v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ponikve so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 7.20 so potapljači Podvodne reševalne službe (PRS) Bled in gasilci PGD Bled na Blejskem jezeru iz vode povlekli na čoln osebo, ki je ponoči plavala v jezeru. Prepeljali so jo do obale in predali Policiji.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.19 sta na avtocesti pri mejnem prehodu Obrežje, občina Brežice, trčili osebni vozili. Lažje poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Brežice. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so opravili ogled kraja, njihovo ukrepanje ni bilo potrebno.

Izpostava Celje

Ob 23.08 je na Gubčevi cesti, občina Velenje, osebno vozilo zapeljalo v jarek in obstalo na boku. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili dve ujete osebe in vozilo izvlekli iz jarka. Osebi so oskrbeli reševalci NMP Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.03 je na avtocesti v smeri Kopra, pri Logatcu, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Dolnji Logatec so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenke.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.12 je na cesti proti kraju Idrijska Bela, občina Idrija, motorist trčil v obcestno skalo in se pri tem huje poškodoval. Gasilci iz PGD Idrija so nudili pomoč reševalcem ZD Idrija ter zavarovali kraj dogodka.

Ob 19.02 je na cesti iz Solkana v Kajak center Solkan v občini Nova Gorica, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev iz ZD Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 13.02 je na uvozu z avtoceste v Senožečah, smer Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pomagali poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Sežana ter nudili pomoč delavcem Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) in policistom. Poškodovano osebo so prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 15.12 je v naselju Zakl, občina Podlehnik, motorist zapeljal s ceste in trčil v drevo. Gasilci PGD Podlehnik so oživljali poškodovanca do prihoda reševalcev NMP Ptuj, gasilci PGD Ptuj pa so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policistom in reševalcem. Motorist je podlegel poškodbam.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.19 je na regionalni cesti Muta–Radlje ob Dravi v naselju Sv. Primož nad Muto osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji ter vlečni službi. Cestišče so očistili dežurni delavci cestnega podjetja VOC Celje. V nesreči se voznica ni poškodovala.

Ob 12.42 je v Podpeci v občini Črna na Koroškem osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda so s tehničnim manevrom na cesto izvlekli vozilo. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.39 je na Gozdarski cesti v Mislinji osebno vozilo zapeljalo s ceste in se obrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenj Gradec so vozilo izvlekli na vozišče, posuli razlite tekočine z vpojnimi sredstvi ter osvetljevali kraj dogodka. Voznik vozila se ni telesno poškodoval.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 13.32 je zagorelo v kurilnici objekta v Tenetišah, občina Kranj. Prijavitelj je požar pred prihodom gasilcev že pogasili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s termovizijsko kamero pregledali prostore. Ostala gasilska društva so bila na zahtevo GARS Kranj preklicana.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.00 je ob Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani gorela vrtna lopa velikosti 3x5 metrov. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Trnovo so požar pogasili. Lopa je uničena.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.06 je na Ormoški cesti v Ljutomeru zagorelo v kuhinji stanovanja v drugem nadstropju stanovanjskega bloka. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer in Radomerje. V kuhinji je gorela hrana na štedilniku. Gasilci so odstranili hrano s štedilnika, pregledali in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 23.54 je na cesti med Velikim in Malim Nerajcem, občina Črnomelj, zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Voznik je še pred prihodom gasilcev začel gasiti z ročnim gasilnim aparatom, dokončno pa so po požar pogasili gasilci PGD Črnomelj in Dragatuš. Gasilci so še odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero ter usmerjali promet.

Izpostava Postojna

Ob 11.02 je v Obrtno industrijski coni v Hrpeljah, občina Hrpelje - Kozina, gorelo kombinirano vozilo. Požar motornega dela vozila so z gasilniki omejili prisotni sami, gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, dokončno pogasili požar, odklopili akumulator, pregledali vozilo in ga premaknili na varno lokacijo. Gasilci ZGRS Sežana so bili med potjo preklicani.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.38 je na Šlandrovi ulici v Rogaški Slatini gorela živa meja. Še pred prihodom gasilcev PGD Rogaška Slatina in Steklarna Rogaška Slatina so domači sami pogasili ogenj. Gasilci so pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.12 je v ulici Zvezda v Ljubljani zagorelo na vrtičkih. Gasilci GB Ljubljana in PGD Šentvid so pogasili gorečo vrtno lopo velikosti 3x3 metre ter nekaj materiala pred lopo.

Ob 7.02 je ob Cesti na Poljane v Ljubljani ob železniški progi nekdo zakuril odpadke, ogenj pa je zajel tudi travnato površino. Požar na površini približno okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid.

Ob 11.14 sta ob Ulici talcev v Ivančni Gorici gorela trava in grmičevje. Požar na površini približno 70 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica.

Ob 16.54 je ob Cesti v Kresnice v naselju Podgrad, občina Ljubljana, gorela trava okoli kozolca. Gasilci GB Ljubljana ter PGD Prežganje in Šmartno ob Savi so požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov pogasili in pregledali kozolec.

Izpostava Maribor

Ob 14.39 je v Spodnjem Dobrenju v občini Pesnica prišlo do manjšega požara kosovnih odpadkov. Posredovali so gasilci PGD Šentilj, ki so požar pogasili. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 12.48 je v Knežaku, občina Ilirska Bistrica, gorelo v naravi. Gasilci PGD Knežak so pogasili in izdatno zalili okoli 30 kvadratnih metrov gorečega zelenega o obreza na divjem odlagališču.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.54 je pri Topli, občina Črna na Koroškem, gorelo v gozdu. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem, ki so požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.23 se je na Dunajski cesti v Ljubljani kadilo iz komunalnega zabojnika. Gasilci GB Ljubljana so pogasili gorečo vsebino zabojnika.

Ob 23.44 sta v Kurirski ulici v Ljubljani gorela komunalna zabojnika. Gasilci GB Ljubljana so požar lokalizirali in pogasili.

Ob 23.54 so v Sedejevi ulici v Ljubljani goreli štirje zabojniki za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje-Brod, ki so požar lokalizirali in pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 18.07 je v Cerknici na parkirišču pri OŠ Cerknica iztekalo gorivo iz parkiranega osebnega vozila. Gasilci PGD Cerknica so z absorbentom posuli naftni madež na površini približno tri kvadratne metre.

Izpostava Ptuj

Ob 18.29 so v naselju Zakl, občina Podlehnik, gasilci PGD Podlehnik očistili in oprali cestišče, ki je bilo onesnaženo zaradi manjše prometne nesreče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 9.54 so v ulici Struževo v Kranju našli raketni motor za bazuko, ameriške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta najdbo uničila na kraju najdbe. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka.

Ob 13.00 so na Martinj Vrhu pri Železnikih naleteli na protitankovsko mino. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta najdbo uničila na kraju najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.45 je v velikih koritih reke Soče pri Lepeni, občina Bovec, občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno ročno bombo, mase 0,6, kg, avstrijskega porekla in dva topovska vžigalnika, kalibra 75 mm, mase po 0,5 kg, italijanskega porekla, vse iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.27 so v Žiberniku, občina Rogaška Slatina, gasilci PGD Steklarna-Rogaška Slatina odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Šmarje omogočili vstop. Ugotovili so, da je oseba preminula.

Izpostava Kranj

Ob 2.20 je na avtocesti pri Jesenicah, občina Jesenice, oseba padla v globel za zaščitno ograjo in se poškodoval. Gasilci GARS Jesenice so ga na kraju oskrbeli in s tehnično pomočjo potegnili iz globeli ter predali reševalcem NMP Jesenice, ki so ji nudili nujno medicinsko pomoč in odpeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.59 se je v Jurčkovi ulici v Ljubljani otrok zaklenil v sobo stanovanja. Gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata sobe in rešili otroka.

Izpostava Maribor

Ob 8.28 so gasilci PGD Ruše posredovali v Ulici Ruške čete v občini Ruše, kjer so nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 23.11 so v Kamniški ulici v Mariboru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz 5. nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.34 so v Rudarjevem v Črni na Koroškem sosedje pogrešali starejšo osebi, ki se na njihove klice ni odzivala. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem in gasilci Koroškega gasilskega zavoda, ki so še pred tehničnim posegom odpiranja vrat, osebo našli v okolici večstanovanjskega objekta. Gasilci so reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/