Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. avgusta 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.18 sta na severozahodnem grebenu Vrtače v občini Žirovnica obtičala planinca in zaprosila za pomoč pri sestopu. Posredovali so reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa GRS na Brniku, ki so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske rešili planinca iz stene in ju nepoškodovana prepeljali v dolino.

Ob 14.58 je na stari poti iz Cojzove koče proti Suhadolniku, občina Preddvor, tuja planinka padla čez balvan in se hudo poškodovala. Gorski reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kraj so poškodovanko s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in posadke s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.39 se je pri plezališču v Trenti, občina Bovec, poškodoval planinec. Posredovali so člani GRS Bovec, ga oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila. Poškodovanega so prevzeli reševalci NMP Tolmin.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.53 se je med Planino Jezero in Dednim poljem pri naselju Stara Fužina v občini Bohinj, voznik štirikolesnika prevrnil in se poškodoval. Gorski reševalci GRS Bohinj so ga oskrbeli na kraju dogodka in ga ob pomoči dežurne ekipe GRS Brnik in posadke s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.17 se je v Marindolu, občina Črnomelj, pri športni aktivnosti poškodoval občan. Reševalci NMP ZD Črnomelj so ga na kraju oskrbeli in ga predali dežurni ekipi HNMP Brnik. Helikopter SV ga je prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Adlešiči so zavarovali kraj pristanka helikopterja, pomagali reševalcem pri prenosu poškodovane osebe ter policistom pri usmerjanju prometa.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 8.50 je poletel helikopter SV z dežurno ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Brežice. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepajal obolelo osebo.

Ob 19.30 je poletel helikopter SV z dežurno ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Brežice. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 13.41 je helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Maribor prepeljal dojenčka v inkubatorju iz UKC Maribor v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.39 so posredovali dežurni reševalci HNMP na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske v Ajdovščini, od koder so prepeljali obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 10.17 je dežurna ekipa HNMP Maribor poletela s helikopterjem Slovenske vojske v Središče ob Dravi, od koder so prepeljali obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Središče ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri transportu.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17. 21 je na glavni cesti pri Spodnjem Pijavškem, občina Krško, padel motorist in se poškodoval. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so kraj zavarovali, nudili pomoč motoristu in reševalcem ter odklopili akumulator na motornem kolesu. Reševalci NMP Krško so motorista oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 15.31 se je v Loški Gori, občina Zreče, v prometni nesreči poškodovala udeleženka. Reševalci NMP so poškodovano oskrbel in prepeljali v SB Celje. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj, nesreče. Iz vozila, ki je bilo na strehi v reki Dravinji, so zaradi iztekanja goriva na gladino reke namestili pivnike, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in potegnili iz reke ter pomagali reševalcem pri prenosu poškodovane do reševalnega vozila. Negativnih vplivov na okolje niso zaznali.

Izpostava Koper

Ob 3.50 se je med Sečovljami in Dragonjo, občina Piran zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo eno vozilo, v nesreči se je lažje poškodovala ena oseba, katero so oskrbeli na kraju. Gasilci so odklopili akumulator in razsvetljevali kraj dogodka.

Ob 20.21 je na Istrski cesti v Kopru, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo, pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci JZ GB Koper so vršili požarno varovanje in odklopili akumulator na vozilu, reševalci pa so oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.59 sta se na primorski avtocesti za izvozom Brezovica v smeri Kopra pripetili dve prometni nesreči v razmaku okoli 300 metrov. V prvi prometni nesreči je bilo udeleženih šest vozil, ena oseba je tožila zaradi bolečin v hrbtenici in je bila pregledana s strani reševalcev NMP Ljubljana. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so odklopili akumulatorje na vozilih in posuli iztekle tekočine z vpojnim sredstvom. V drugi prometni nesreči so bila udeležena tri vozila, poškodovanih ni bilo, gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so odklopili akumulatorje na vozilih in jih umaknili na odstavni pas in počistili razbitine.

Ob 20.20 sta v naselju Gabrče, občina Vrhnika, v križišču trčili dve osebni vozili, ena oseba se je pri tem poškodovala. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, počistili vozišče in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi poškodovane osebe, ki je bila prepeljana v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in dežurni delavci cestnega podjetja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.39 sta v naselju Šratovci, občina Radenci, trčili osebni vozili. Poškodovala se je ena oseba, reševalci NMP so jo prepeljali v bolnišnico. Gasilci PGD Gornja Radgona so nudili pomoč Policiji in reševalcem NMP, s tehničnim posegom odklopili akumulatorja, odstranili vozili s cestišča in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine ter očistili cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.30 se je na regionalni cesti Idrsko–Peršeti, občina Tolmin, na streho obrnila voznica osebnega avtomobila. Posredovali so gasilci PGD Tolmin, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi in vozilo postavili na kolesa. Poškodovano so reševalci NMP Tolmin oskrbeli na kraju nesreče.

Ob 19.00 sta v Prvačini, občina Nova Gorica, trčili vozili, nastala je samo materialna škoda. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so zavarovali mesto nesreče, opravili nevtralizacijo razlitih tekočin ter do prihoda policije urejali promet.

Izpostava Postojna

Ob 19.03 sta na regionalni cesti med Pivko in Ribnici, pri križišču za Malo Pristavo, občina Pivka, trčili osebno in motorno vozilo. Gasilci PGD Postojna in Pivka so protipožarno in prometno zavarovali mesto trčenja in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi ter prenosu poškodovanega motorista.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.28 sta na Vodenski cesti v Trbovljah trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so proti naletno in proti požarno zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem NMP Trbovlje pri oskrbi ponesrečenca ter policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovano osebo so prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 17.34 je na Trubarjevi ulici v Kopru gorelo v stanovanju. Pred prihodom gasilcev so požar omejili stanovalci in nepokretno osebo odnesli iz stanovanja. Odpeljana je bila v bolnišnico Izola. Posredovali so gasilci GB Koper, ki so dokončno pogasili požar in prezračili objekt.

Izpostava Kranj

Ob 13.50 je v naselju Koritno, občina Bled, zagorela grelna naprava in električna napeljava v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bled in Ribno so požar pogasili, prezračili prostore, s termovizijsko kamero pregledali okolico požara in obvestili dežurnega delavca Elektro Gorenjske za odklop elektrike.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.16 je na Cesti na Bokalce v Ljubljani zagorelo je v sobi doma starejših občanov. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Brdo so požar omejili zaposleni, dokončno pa so ga pogasili gasilci. Gasilci so še pregledali in prezračili objekt. Poškodovanih ni bilo. Stanovalko so zaposleni umaknili na varno.

Ob 14.55 je gorela plošča stiropora položena ob steno vrtne ute ob Cesti na Brdo v Ljubljani. Požar so pogasili poklicni gasilci GB Ljubljana in preventivno pregledali objekt.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.50 je na Koroški cesti, občina Ravne na Koroškem, v podjetju zagorel elektro motor delovnega stroja. Posredovali so gasilci KGZ Ravne na Koroškem, ki so zavarovali kraj, pogasili požar in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.55 je na Logu pri Brezovici, občina Log-Dragomer, zagorelo osebno vozilo. Aktivirani so bili gasilci PGD Log pri Brezovici in Dragomer-Lukovica, ki so goreče vozilo pogasili. Vozilo je v požaru popolnoma uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 11.58 je v Kostanjku, občina Krško, gorela suha trava. Posredovali so gasilci PGE Krško in PGD Zdole, ki so preprečili širitev požara in ga pogasili.

Izpostava Celje

Ob 17.42 je zagorelo v kraju Male Braslovče, občina Braslovče. Gasilci PGD Braslovče so nadzorovali gorenje kupa odpadkov.

Ob 19.40 so v Arji vasi, občina Žalec, na polju goreli odpadki. Gasilci PGD Arja vas in Ložnica so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 5.51 je ponovno zagorelo na požarišču pri naselju Loka v občini Koper. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Ob 8.38 je pri naselju Loka v občini Koper ob progi na več mestih gorela trava. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, PGD Dol, Dekani, Osp, Pobegi-Čežarji, Movraž, Hrvatini, Gradin in Rakitovec. Zgoreli so 3 hektari trave in grmičevja.

Izpostava Kranj

Ob 12.20 je na gozdni poseki na pobočju Roblekove planine, občina Jezersko, zagorelo v gozdu. Gasilci GARS Kranj, PGD Jezersko, Breg ob Savi, Goriče, Mavčiče, Bitnje in Kokrica so požar na površini približno hektarja pogasili. Zaradi težko dostopnega terena je bil aktiviran helikopter Slovenske vojske, ki je najprej prepeljal dodatno moštvo gasilcev na kraj dogodka, nato pa pomagal pri gašenju.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.31 je gorela plastična ograja, ki je obdajala zelenjavni vrt v bližini Žaucerjeve ulice v Ljubljani. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 15.29 je približno 100 metrov ob Poti Roberta Blinca v Ljubljani nenadzorovano gorel kup odrezanih vej. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 15.35 so gasilci PGD Temenica in Šentvid pri Stični pogasili približno 200 kvadratnih metrov gorečega travnika ob cestišči.

Izpostava Maribor

Ob 0.18 je na hitri cesti v Mariboru pred izvozom Pobrežje, na voznem pasu, gorela odvržena pnevmatika. Gasilci JZ GB Maribor so gorečo pnevmatiko pogasili. Škode ni bilo, zadevo raziskuje Policija.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.49 je v gozdu med Turjanci in Turjanskim Vrhom, občina Radenci, prišlo do gozdnega požara. Posredovali so gasilci PGD Radenci-Boračeva in Hrašenski Vrh. Gorelo je približno 30 kubičnih metrov v kup zloženega vejevja. Pri intervenciji je bil aktiviran tudi bager.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.08 je na železniški progi v Braniku zagorel železniški prag. Aktivirani so bili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Dornberk, ki so prag pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.31 je v bližini naselja Žvirče, občina Žužemberk, gorelo na divjem odlagališču odpadkov ob lokalni cesti. Gasilci PGD Hinje in Žužemberk so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 9.19 je zagorelo na divjem odlagališču odpadkov nad vasjo Trnje, občina Pivka. Požar odpadnega materiala in vej na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Pivka.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 1.03 je v Gregorčičevi ulici v Mariboru gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 12.19 so v bližini Ceste na Krko v Grosupljem pri gradbenih delih našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije in pripadnik Zahodnoštajerske regije sta odstranila italijansko minometno mino kalibra 45 mm. Nevarno najdbo iz druge svetovne vojne sta uničila na kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.45 so na Lokvah v Šempetru pri Gorici v občini Šempeter - Vrtojba naleteli na 8 različnih kosov ubojnih sredstev, v skupni masi 50 kilogramov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila nevarne najdbe italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.30 so v Volčanski Ruti, občina Kanal, naleteli na topovsko granato kalibra 75 mm, italijanskega porekla iz obdobja prve svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske so nevarno najdbo odstranili in shranili na varno do uničenja.

Ob 15.55 so v bližini trdnjave Kluže, občina Bovec, naleteli na  topovsko granato, kalibra 65 mm, mase 4 kg, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so nevarno najdbo odstranili in shranili na varno do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.11 je v Šaleku v Velenju v pokvarjenem dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom osebo rešili.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.52 so v Župančičevi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Ob 19.29 je na Cesti 6. maja na Vrhniki voda zamakala iz zaklenjenega stanovanja. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Vrhnika so s tehničnim posegom skozi okno vstopili v stanovanje in zaustavili iztekanje vode iz okvarjenega grelnika vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/